TTK’daki norm kadro açığı Zonguldak ekonomisini vuruyor

Ana ekonomisi madencilik sektörüne dayanan ve taşkömürü üretimi ile ülke sanayisine büyük katkıda bulunan Zonguldak’ta tehlike çanları çalıyor. 14.000 işçiyle 5 milyon ton taşkömürü üretmesi gereken TTK’nın, 8.978 işçiyle 1.3 milyon ton üretim yapması, Meclis gündemine taşındı.

TTK’daki norm kadro açığı Zonguldak ekonomisini vuruyor

Ana ekonomisi madencilik sektörüne dayanan ve taşkömürü üretimi ile ülke sanayisine büyük katkıda bulunan Zonguldak’ta tehlike çanları çalıyor. 14.000 işçiyle 5 milyon ton taşkömürü üretmesi gereken TTK’nın, 8.978 işçiyle 1.3 milyon ton üretim yapması, Meclis gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, şehrin genel ekonomisini tehdit eden konuyla ilgili, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

DEMİRTAŞ:”ZONGULDAK HAVZASINDAKİ 1.3 MİLYAR TONLUK TAŞKÖMÜRÜ REZERVİ GÖRMEZDEN GELİNEREK, TÜRKİYE ENERJİDE DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLİYOR”

Zonguldak havzasında 1,3 milyar tonluk taşkömürü rezervi bulunmasına rağmen, Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacını ithalatla karşıladığını, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı hale getirildiğini belirten Demirtaş, en son işçi alımının yapıldığı 2009 yılında üretimin arttığını ancak emeklilikler sonrasında istihdamın azalmasıyla üretimin tekrar düştüğünü, TTK’ya işçi alınmayarak, milli servetin görmezden gelindiğini, Türkiye’nin 2016 yılında 49 milyon ton, 2020 yılında 81 milyon ton olarak planlanan taşkömürü tüketiminin tamamının ithalat yoluyla karşılanmasının hedeflendiğini belirterek, bu ithalatı hangi firmaların, hangi ülkeden yaptığını sordu. Ünal Demirtaş, taşkömürü ithalatına ne kadar para harcandığının kamuoyundan gizlendiğinden yakınarak, konunun açıklığa kavuşturulmasını talep etti.

“İŞ YÜKÜ MADEN İŞÇİSİNİN SAĞLIĞINI VE GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR”

TTK’nın 5.022 kişilik norm kadro işçi açığının bulunduğunu, iş yoğunluğu fazla olduğu için bir işçinin iki kişilik çalıştığını ve bu durumun madenlerde işçi sağlığı ve güvenliğini tehdit ettiğini belirten Demirtaş, Zonguldak ve Türkiye ekonomisinde taşkömürünün hayati önem taşımasına rağmen, yeterli sayıda işçi alımı yapılmamasının kent ekonomisini sekteye uğrattığına dikkat çekti.

“İŞÇİ ALINMAZSA 7-8 YIL SONRA TTK DİYE BİR KURUM KALMAYACAK”

CHP’li Demirtaş, TTK’da istihdam edilen işçi sayısı ile yapılan taşkömürü üretiminin doğru orantılı olduğunu belirterek, buna rağmen işçi alınmayarak, AKP’nin 7-8 yıl içinde hiç işçisi kalmayacak olan TTK’yı kapatmak istediği eleştirisini getirdi.

“AKP ZONGULDAK’IN MADENCİLİK BİRİKİMİ VE KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEK İSTİYOR”

Zonguldak’ın 170 yıllık madencilik birikimi ve kültürü ile Cumhuriyet’in kuruluşunda ve bugünlere gelmesinde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Demirtaş, Cumhuriyet’in ilk ili olan ve kuruluşundan bu yana Cumhuriyet’i sırtında taşıyan Zonguldak’ın bu yüzden ‘kara elmas’ diyarı olarak adlandırıldığını, ancak AKP’nin Zonguldak’ın madencilik birikimi ve kültürünü yok etmek istediğini iddia etti.

Önergesinde, taşkömürünün başta demir-çelik sanayisi olmak üzere, sanayi üretiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Demirtaş, AKP’nin Zonguldak’ın kalkınması için tek bir çivi dahi çakmadığını, bu yüzden Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne kadar göç alan Zonguldak’ın, AKP iktidarında göç vermek zorunda bırakıldığını ifade etti. Demirtaş, Zonguldak’ın ve Türkiye’nin kalkınması, başta demir-çelik olmak üzere ağır sanayimizin temel girdisi olan taşkömürü üretimine bağlı olduğunu ve Zonguldak’ın sahip olduğu taşkömürü rezervinin, norm kadro işçi açığı olan 5.022 ve hatta bundan çok daha fazla işçi ile verimli çalıştırılarak, Türkiye’yi kalkındıracağını savundu.

Bakanlığın TTK’daki norm kadro işçi açığını kapatmak için bir çalışması olup olmadığını soran CHP’li Demirtaş, önergesinde şu soruları yöneltti:

“-Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü, 5.022 norm kadro işçi açığını kapatmak için, Bakanlığınıza işçi alınması ile ilgili bir talepte bulunmuş mudur?

-Türkiye Taşkömürü Genel Müdürlüğü’ne, en az 5.022 norm kadro işçi alınması ile ilgili Bakanlığınızca yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?

-Bakanlığınızca TTK’ya 6 yıldır işçi alınmayarak, TTK’nın tamamen üretimini sonlandırıp, kapatılması mı hedeflenmektedir?

-Cumhuriyet’in ilk ili olan Zonguldak’ta bulunan TTK’ya, 2009 yılından bugüne kadar yeni işçi alınmayarak, işsizliğin ve göçün zirve yaptığı, ekonomisinin çöktüğü Zonguldak, AKP iktidarı tarafından cezalandırılmak mı istenmektedir?

-TTK’daki işçi açıklarından dolayı, işçi sağlığı ve iş güvenliği zaafiyete uğradığından, bu sebeple meydana gelebilecek iş kazalarında sorumlu kim olacaktır?

-2002-2015 yılları arasında taşkömürü ithalatına harcanan para, dolar üzerinden toplamda ne kadardır? Özellikle 2013, 2014 ve 2015 yıllarında, yıllık taşkömürü ithalatına harcanan para, dolar üzerinden ne kadardır? Bu bilginin kamuoyunda paylaşılmamasının gerekçesi nedir?

-Taşkömürü ithalatını hangi şirketler, hangi ülkelerden yapmaktadır?

-Enerjide bağımlı olduğumuz Rusya ile ülkemiz arasında son günlerde yaşanan siyasi krize ilave, olası bir enerji krizi de çıkması halinde, Bakanlığınızın alternatif enerji üretimi çalışmaları bulunmakta mıdır? Rusya’nın ülkemize yapılan taşkömürü ve doğalgaz ithalatını kesmesi durumunda, Bakanlığınızca alternatif bir planlama yapılmış mıdır?

-Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretiminin 13 yıldır arttırılması, Bakanlığınız tarafından neden sağlanmamıştır?

-Zonguldak havzasında yeterli taşkömürü rezervi varken, Türkiye neden taşkömüründe de dışa bağımlı hale getirilmiştir? “

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2015, 12:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER