TÜRK TARİHİNİN ŞANLI GÜNÜ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı coşkuyla kutlandı.

TÜRK TARİHİNİN ŞANLI GÜNÜ
gundemeregli.com-
Cumhuriyetin 90. Yıldönümü Zonguldak ve ilçelerinde coşkuyla kutlandı.  Türk tarihinin şanlı günlerinden biri olan Cumhuriyet bayramı sebebiyle birçok etkinlik organize edildi.
Etkinlikler kapsamında Atatürk anıtına çelekler konuldu, Devrim Bulvarında halkın coşkuya ortak olması için törenler düzenlendi.  
Vatandaşları bayrama ilgisi ise görülmeye değerdi.  Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile   Bazı siyasi parti başkanları, sivil ve mesleki kuruluş temsilcileri, sivil ve askeri erkanın katıldığı törende, TED Vakfı Koleji Bando Takımı, tören alanında çeşitli marşlar çaldı.

 Ereğli İlçesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

   Cumhuriyet Bayramı’nın 90. Yılı kutlamaları nedeniyle Ereğli’de ilk olarak Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Temel, Kaymakamlık makamında tebrikleri kabul etti.

 İkinci tören Atatürk Bulvarında gerçekleşti. Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Yalçın Enç ile Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, törene katılanların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay gerçekleştirdi.

 Çay konuşmasında, Cumhuriyetin kuruluşunun 90. Yılını heyecan ve sonsuz bir coşku ile kutladıklarını belirterek şunları söyledi: “Bilindiği gibi Osmanlı devleti saltanat sistemi ile yönetilen bir devletti. Babadan oğula geçen padişahlık sistemi özellikle güçlü padişahların peş peşe gelmesi ile 18. Yüzyıla kadar çok güzel işlemişti. Ancak 19. Yüzyıla gelindiğinde artık bu sistemin değişmesi gerektiği ortaya çıktı. Bunun için önce Meşrutiyet ilan edilecek ancak bu da Osmanlı Devleti’ni kurtarmaya yetmeyecekti. Sonunda Balkan Savaşları ve girilen Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti için adeta sonun başlangıcı oldu. Birinci dünya savaşından sonra Türkler için iki seçenek kalmıştı. Ya başka bir devletin sömürgesi olarak kalmak ya da egemenliğin millete ait olduğu yeni bir devlet kurmak. Türk Milleti Mustafa Kemal’in önderliğinde ikinci yolu seçti. Osmanlı Devleti’nin küllerinden yepyeni bir devlet doğuyordu.

 

Gerçekte ise 23 Nisan 1920’den beri yeni Türkiye devletini idare eden TBMM hükümeti, milli egemenlik esasına dayanıyordu. Devletin şekli aslında Cumhuriyetti. Ancak bağımsızlık mücadelesinin yürütüldüğü bir sırada bu adın açıkça belirtilmesi doğru olmazdı. TBMM hükümeti, Mustafa Kemal’in önderliğinde yürüttüğü İstiklal Harbi’ni kazanacak ve daha sonra da 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatı kaldıracaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin imzaladığı Lozan Antlaşması Türklerin bağımsızlıktan taviz vermeyeceğinin belgeledi. Bu antlaşma ile Türkiye tam bağımsız bir devlet haline geldi. Artık yapılacak iş bu devletin adını koymaktı ve takvimler Ekim 1923’ü gösterdiğinde artık devletin bir adının konmasının gerekliliği ortaya çıktı. Çünkü saltanat kaldırılınca devletin yapması gereken bütün görevleri TBMM hükümeti yapıyordu. Bu sebeple de devletin adının olmaması özellikle resmi yazışmalarda sorun yaratıyordu. Yine bu sıralarda bir hükümet bunalımının yaşanmasından yararlanan Gazi Mustafa Kemal, 28 Ekim akşamı yakın arkadaşları ile yaptığı toplantıda, “Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi.

 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir” hükmünün de yer aldığı kanun tasarısı kabul edilerek, “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri arasında Cumhuriyet ilan edildi. Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal oy birliği ile Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhuriyetin büyük bir coşku ile ilanı ile yeni Türk Devleti’nin adı konuldu. Böylece devlet rejiminin nasıl olacağı hakkındaki tartışmalar son buldu ve devlet başkanlığı konusu da kesin olarak çözüme kavuştu. Millete değer veren milleti devletin yönetiminde söz sahibi yapan Cumhuriyet rejimini sonsuza kadar yaşatmak hepimizin en önemli vatandaşlık görevidir. Nice zorluklarla kurulan bu Cumhuriyetimizin değerini iyi anlamalı ve onu korumayı kendimize bir görev bilmeliyiz. Bu duygularla milli mücadelede emeği geçen bu topraklara kanını döken, bu topraklar için canını veren şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz”

Okullar arası düzenlenen resim, şiir, kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından hediyeler verilmesinin ardından yapılan tören geçişi ile program sona erdi.

ZONGULDAK

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Zonguldak’ta coşku ile kutlandı. Sabahın erken saatlerinde bayrağını alan tören alanına geldi.

Tören Vali Ali Kaban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse ve Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in halkın bayramını kutlaması ile başladı.

Daha sonra törende konuşma yapan Vali Ali Kaban özetle şunları söyledi “ Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkışı ile başlayan Bağımsızlık savaşı tüm imkânsızlıklara karşın eşine az rastlanabilir bir zaferle sonuçlandırılmış.

Geleceğe Güvenle Bakabilmek ve yarınlara güçlü bir şekilde ulaşabilmek ancak cumhuriyeti birlik ve beraberlik ruhu içinde korumak ve yaşatmakla mümkün olabilir.

Cumhuriyet çalışmak, ilerlemek, yükselmek, Milli birlik ve beraberlik demektir. Cumhuriyet ülkemizi geleceğe en güçlü şekilde taşıma azmi inancı ve karırlığı demektir” dedi.

Daha sonra Askeri bando eşliğinde askeri birlik, okullar ve Meslek örgütlerinin geçit resmi ile tören sona erdi.

Meslek örgütleri arasında yer alan Atatürkçü Düşünce Derneği “ Andımızı okuyarak geçit törenine katılması vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı.

 

ALAPLI

Alaplı´da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı düzenlenen törenle kutlandı. Törende 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı satranç turnuvasında 2. olan 83 yaşındaki Enver Vekilli ilk kupasını aldı.

Alaplı Spor Sahası´ndaki törende, Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Alaplı İlçe Jandarma Karakol komutanı Astsubay Başçavuş İlhan Kılıçaslan, ve Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Kaymakam Malğaç, yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 89. yılını coşku içerisinde kutlamaktan büyük kıvanç ve mutluluk duyduğunu belirterek, Bu gün Cumhuriyetimizin ilanının yeni bir yıl dönümü 90.yılı büyük bir heyecan ve mutlulukla kutlayacağız.Çünkü bu gün biz hükmeden, bizi tutsak etmeye çalışan  kuvvetlere karşı bütün dünyanın gözü önünde meydan okuduğumuz günün ve Türkiye cumhuriyetinin kuruluşunu yıl dönümüdür.”dedi.

Törende, Alaplı Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Satranç turnuvasında Açık kategorisinde 2. Olan 83 yaşındaki Enver Vekilli, kupasını Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç’ın elinden aldı.

Vekili gazetecilere yaptığı açıklamada, Çocukluk yıllarında satranç oynamaya başladığını ilk defa kupa kazandığını söyledi. Türkiye’nin her bölgesindeki satranç turnuvalarına katılmayı çalıştığını ifade eden Vekilli, “Çocukluk yıllarında başladığım satranç’a ara vermiştim.20 yıldır Türkiye’nin neresinde turnuva düzenlenirse katılmaya çalışıyorum. Alaplı Kaymakamlığını düzenlediği Cumhuriyet Satranç turnuvasına katılarak 2. Oldum. İlk defa turnuvada kupa kazandım. Çok mutluyum. Satranç oynamaya devam edeceğim.” Diye konuştu.

Alaplı Kaymakamı Malğaç’da 83 yaşında satranç oynamaya devam eden Enver Vekili abimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

 

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2013, 14:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER