Türkiye´nin 17.Kent Müzesi Törenle açıldı

Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

Türkiye´nin 17.Kent Müzesi Törenle açıldı
Karadeniz Ereğli Belediyesi Kent Müzesi düzenlenen törenle açıldı. 

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Vekili Albay Tamer Günebakan, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, daire müdürleri, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Proje Değerlendirme ve İzleme Birimi Başkanı Hakkı Yavuz Toplu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

PROJE BİLGİ ODAKLI BİR PROJE
 
Açılıştan önce kısa bir konuşma yapan Ereğli Belediyesi Kent Müzesi Projesi Proje Koordinatörü Raif Tokel projenin bilgi odaklığı olduğunu söyledi. Tokel sözlerini şöyle sürdürdü;

´´ Eşya odaklı değil bilgi ve insan odaklı bir müze. Ülkemizde çok az sayıda bulunan kent müzesinin 17.sinide Ereğli´de açıyoruz. Bu Ereğli için çok önemli bir değer. Proje başından sonuna kadar bir tek kişi ile yürüdü, bütün yük sırtımdaydı hiç de pişman değilim bilerek yaptım, bilinçli olarak yaptım, bu benim bir görevimdi. Yaşadığım topraklara borcum vardı. Bu borcu ödemek için bu işe soyundum, benim kuşağımda böyleydi, ben 68 kuşağıyım, 70 yaşındayım ama o heyecanımı hiç yitirmedim.

Aslın içeride bazı şeyleri yadırgayacaksınız, görmek istediklerinizi görmeyeceksiniz, çünkü proje bilgi odaklı bir proje, içeriye girdiğinizde Ereğli hakkında temel bilgiler göreceksiniz. Bu bu temel bilgileri bizzat kaleme aldığım bilgi panoları ile verdim. Kdz Ereğlinin M.Ö. 2500 de başlayan ve günümüze kadar geçen bir serüveni var. Cehennem Ağzı Mağarası, Çeştepe, Göztepe, Tershaneler, Armutçuk, Kale, Surlar gibi değerleri göreceksiniz. Evindeki eşyaları bize katkı olarak veren insanların vermiş oldukları objeler var. Müzemizdeki bir yenilikte bir odayı Kdz Ereğli Yöresi ve Araştırmaları merkezi yaptık. Zonguldak ili müze bakımından çok yoksul bir il, Kdz Ereğli bu konuda şanslı bir ilçe çünkü üçüncü müzeyi açmanın adımını attık Ereğli´de. Kdz Ereğli Yöresi ve Araştırmaları merkezinde bölgede üretilmiş tüm projeler raporlar belgeler yayınlanacaktır ve bu ücretsiz olup halkımıza sunulacaktır.´´ dedi

Raif Tokel´ in ardından söz alan BAKKA Proje Değerlendirme ve İzleme Birimi Başkanı Hakkı Yavuz Toplu ise proje için 359 bin liralık bir destek sağlandığını ifade ederek şunları söyledi

BAKKA´ DAN 359 BİN LİRALIK DESTEK
 
´´ Bugün burada açılışına vesile olduğumuz proje BAKKA´nın 2013 yılında başlattığı küçük ölçekli alt yapı mali destek programı kapsamında %75 destek ile başarıya ulaşmıştır. Mali destek programının başarılı bir şekilde yürütüleceğini ve bölge halkının bu kent müzesini sahipleneceğine ve tarihi eşyalarının burada canlanmasına katkı sağlayacağına eminim. Bu kapsamda bu projeye 359 bin liralık bir destek BAKKA tarafından sağlanmıştır. ´´ dedi.

Son olarak söz alan Kdz Ereğli Belediye Başkanı Opr. Dr. Hüseyin Uysal ise; müzenin farklı bir özelliği olduğunu bu açıdan çok özel bir müze olduğunu belirtti. Uysal şunları söyledi;

´´Bugün bizim için önemli anlamlı bir gün. Bu müze çok özel bir müze, farklı bir özelliği var; sadece yerel unsurların sergilendiği bir müze, şimdide öğrenmiş bulunmaktayım, ayrı bir anlamı da şuymuş; bilgi müzesiymiş. Bu benim için daha da anlam taşıyor, bilgi müzesi olmasından dolayı daha çok sevindim. İnşallah sizlerin katkılarıyla her gün müzemiz daha da zenginleşecek. Vatandaşlarımızında burada çok emeği katılımları var bundan sonra da halkımızın katkılarıyla da her geçen gün daha da zengin hale gelecek´´ dedi.

MÜZEYE EMEĞİ GEÇENLERE BAŞKAN UYSAL’DAN PLAKET
 
Başkan Uysal tören kapsamında projede katkısı bulunan BAKKA Genel Sekreteri Faruk Tezel adına törene katılan BAKKA İdari ve Mali İşler Birim Başkanı Recep Serkan Alkan ile BAKKA Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu ve Uzman Feti Tatlı’ya teşekkür plaketleri takdim etti. 
Ayrıca tören kapsamında Kent Müzeli Proje Koordinatörü Raif Tokel ve BAKKA Birim Başkanı Hakkı Yavuz Toplu’da birer konuşma yaparak kent müzesinin kuruluş süreci hakkında bilgiler verdi. 
Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından protokol ve konuklar müzeyi gezdi. 

 
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 11:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER