Türkiye’nin üçüncü büyük mağarası yeniden ziyarete açılacak

Türkiye’nin gezilebilir ve halka açık 875 metrelik alanı ile en uzun üçüncü mağarası olarak bilinen Gökgöl Mağarası’nın restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Yaklaşık 340 milyon yaşındaki mercan fosillerin bulunduğu mağara, en yaşlı yapı oluşumlarına da ev sahipliği yapıyor.

Türkiye’nin üçüncü büyük mağarası yeniden ziyarete açılacak
Türkiye’nin gezilebilir ve halka açık 875 metrelik alanı ile en uzun üçüncü mağarası olarak bilinen Gökgöl Mağarası’nın restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Yaklaşık 340 milyon yaşındaki mercan fosillerin bulunduğu mağara, en yaşlı yapı oluşumlarına da ev sahipliği yapıyor. 
Zonguldak-Ankara karayolu üzerinde bulunan ve bir süredir tadilat çalışmaları yapılan Gökgöl Mağarası, Türkiye’nin önemli mağaraları arasındaki yerini korumaya devam ediyor. Mağara içerisinde aydınlatma, güvenlik, mağara içi köprü gibi çalışmalar yapılarak son aşamaya gelindi.
Yaklaşık 340 milyon yaşındaki ve Türkiye’nin en yaşlı yapı oluşumlarına ev sahipliği yaptığı mağaranın; düzenlenecek fotoğraf yarışması ile önümüzdeki günlerde de tanıtımının yapılması planlanıyor.
Zonguldak Valisi Ali Kaban; İl Özel İdare tarafından yeniden restore edilen Gökgöl Mağara’sını ziyaret ederek bir takım incelemelerde ve açıklamalarda bulundu. Vali Kaban’a, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş ve İl Genel Meclisi üyeleri eşlik etti. Ziyaretin ilk kısmında Gökgöl Mağarasının tanıtım filmini izleyen Vali Kaban ve beraberindekiler ardından yeniden restore edilen Gökgöl Mağara’sını gezdiler.

“MAĞARAMIZ ÇOK FARKLI BİR KONSEPT İLE YENİDEN HİZMETE GİRMEYE HAZIRLANIYOR”
Gökgöl Mağarası’nın çok farklı bir konspet ile yeniden hizmete girmeye hazırlandığını söyleyen Zonguldak Valisi Ali kaban, mağara içerisinde birçok değişikliğin yapıldığını belirtti. Tahliye süresince mağaradan 100 kamyon hafriyat çıktığını sözlerine ekleyen Vali Kaban şöyle dedi:
“Gökgöl Mağara’mız çok farklı bir konsept ile yeniden hizmete girmeye hazırlanıyor. Burada henüz aydınlatma ve gezinti yolu ile ilgili süreç tamamlanmasına rağmen bir iki konu daha tamamlanmayı bekliyor. Onlarda 2 Mayıs’a kadar tamamlanacak. Buradaki eski aydınlatma sisteminde 130 adet çok güçlü ısı yayan projektörler vardı onlar çıkartıldı. Bunların yaklaşık 35 bin watt elektrik sarfiyatı söz konusuydu. Bunun yerine sadece 7 bin 500 watt bir elektrik sarfiyatı olan ve mağarayı hiçbir şekilde ısıtmayan soğuk kaynak dediğimiz lambalar ile değiştirildi. Buradan yaklaşık 1 bin 500 metreküp çamur, çakıl ve moloz atıldı buda 100 kamyona tekabül ediyor. Çok müthiş bir tahliye süreci yaşandı. Güvenlik sistemi içinde yürüyüş yollarında 20 adet kamera ile bütün oluşumlara verilebilecek zararlar ya da birisinin herhangi bir sağlık sorunu yaşamasının takibi olabilecek. Burada bazı şeyler yapmamız gerekecek, bunlarda; gerek profesyonel gerekse amatör düzeyde Gökgöl Mağarası fotoğraf yarışması düzenliyoruz. Bunlar mağaramızın tanıtımı açısından önem taşıyor. Bir diğer husus ise, dışarıdaki yapılar tehlike arz ettiği için yıkılacak. Yeni güzel bir yapı oluşturulacak. Gerek yeme içme tesisleri gibi, mescit gibi, lavabolar gibi yapılar yer alacak. Bunlarında çalışmaları yakında başlayacak.”

MAĞARADA BARET MECBURİYETİ

Konuşmanın ardından Vali Kaban ve beraberindekiler Gökgöl Mağarası’nı gezerek incelemelerde bulundu. Vali Kaban, mağaranın ziyarete açıldığından itibaren içeri giren tüm ziyaretçinin baret takması mecburiyetinde olduğunu belirtti. Gezi esnasında Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak hatıra fotoğrafı çektirdiler.

TADİLATTA MEHMET ALİ ŞAHİN DESTEĞİ
Ziyaretin ardından konuşan Vali Kaban, “Mağaramızın tadilatı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Sayın Mehmet Ali Şahin’in katkıları ile oldu. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Onun gönderdiği son bir ödenek ile bitirdik yoksa bitecek gibi değildi” dedi.
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2016, 07:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER