Zabıtalar denetimlerde kameralı sisteme geçiyor

Türkiye’de belediye bazında ilk kez, Karadeniz Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yaka ve omuz kameralı denetim başlatıldı

Zabıtalar denetimlerde kameralı sisteme geçiyor
 
 Türkiye’de belediye bazında ilk kez, Karadeniz Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yaka ve omuz kameralı denetim başlatıldı. Uygulama kapsamında görevli zabıta memurlarına ses ve görüntü kaydı yapan yaka kameraları dağıtıldı.

Zabıta Müdürlüğünce yapılan açıklamaya göre, denetimlerin daha şeffaf ve düzenli bir şekilde yapılmasının sağlanması amacıyla başlatılan uygulamada, ilk olarak Kdz. Ereğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğünde görevli 2O personele yaka kamerası takıldı.

OTO KONTROL ORTAMI OLUŞTURULUYOR

Proje kapsamında, gelişen teknolojiye bağlı olarak denetim ve uygulamaları sırasında Zabıta Memurları ile vatandaş arasında yaşanmakta olan sorunların, iddiaların ve şikâyetlerin engellenmesi, etkin bir denetleme ortamı oluşturulması amaçlanıyor.

HAKARET VE KÜFÜRLÜ KONUŞMALAR AZALACAK

Zabıta ekipleri, kameraların kullanımı konusunda teknik olarak bilgilendirilirken, Belediye Başkan Yardımcısı Alptekin Dursun’da söz konusu uygulama sayesinde esnafla yaşanan ikili diyaloglarda hakaret ve küfürlü konuşmaların azalacağını vurgulayarak, “Türkiye’de belediye bazında ilk kez Karadeniz Ereğli Belediyesi bu sistemi kullanıyor. Günümüz teknolojisini kullanarak sesli ve görüntülü denetim yapılması, sorunların giderilmesinde ve esnafın ve vatandaşın uyarılarında etkili olacak.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ İHLAL EDİLMEYECEK

‘Özel hayatın gizliliği’ kuralına azami ölçüde riayet edilerek yapılacak uygulamada, her türlü hava koşullarında gece ve gündüz kullanılabilen yaka kameraları ile 12 mega piksel HD görüntü kalitesinde 4 saat kesintisiz görüntü alınabilecek. Zabıta Ekiplerimiz denetim ve şikâyetlerde görüşmeye başlarken “Yapacağımız tüm işlemler kamerayla kayıt altına alınacaktır” uyarısında bulunacaklar.

SES VE GÖRÜNTÜ KAYDI, 6 AY SAKLANACAK

Alınan görüntüler, Zabıta Müdürlüğümüz arşivinde 30 gün saklanacak, itiraza veya soruşturmaya konu olabileceği değerlendirilenler ise 6 ay saklanacak. Yürütülen adli ve idari soruşturmalarda talep eden birimlere görüntüler gönderilerek delil olarak kullanılması sağlanacak.” dedi.

BELEDİYENİN BU UYGULAMASI BİZİM İÇİNDE YENİLİK

Uygulamanın Kdz. Ereğli’de bir ilk olmasından dolayı esnaflar memnun olduğunu ifade ederken, Pazarcılar Odası Başkanı Fehmi Taşkın’da bu sayede özellikle vatandaşın rahat edeceğini belirterek, “Ereğli Belediyesi’nin bu çalışması bizim için de bir yenilik oldu. Bu sayede vatandaş özellikle bayanlar daha rahat alış-veriş yapabilecek. Bu uygulamanın devam etmesini diliyorum.” Diye konuştu.

SES VE GÖRÜNTÜ ADLİ VAKALARDA DELİL SAYILABİLECEK

Görevli zabıtalarda denetim esnasında yaşanan gerginlik ve hakaretlerin ve küfürlü konuşmaların engellenmesi açısından sesli ve görüntülü sistemle çalışmalarının kendilerini de rahatlatacağını öne sürdüler. Zabıta memurları, adli vakalarda da delil olarak kullanılabilecek olan ses ve görüntü kaydının, hem memura ve hem de mağdur olana faydası olacağı görüşünde birleştiler.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2014, 14:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER