ZAFERİN BÜYÜK COŞKUSU

ZAFERİN BÜYÜK COŞKUSU

 
gundemeregli.com-30 Ağustos Zafer Bayramı´nın 91. yıldönümü, ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak, Ereğli ve Alaplı’da törenlerle kutlandı.

Kdz Ereğli’de 30 Ağustos Zafer Bayramı, Atatürk Anıtı´na çelenklerin konulması saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla başladı. Atatürk Anıtı´nda çelenk koymanın ardından Devrim Bulvar´ındaki törene geçildi. Buradaki törende Zonguldak Vali Yardımcısı ve Kdz Ereğli Kaymakam Vekili Ekrem Aylanç, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık halkın bayramını kutladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Deniz Kurmay Binbaşı Sami Tulgar yaptığı konuşmada bugünün değerinin anlamanın ancak dünü öğrenmekle mümkün olacağını belirtti.

Öte yandan Törene az sayıda kişinin katılması ise bayrama gölge düşürdü.

30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusu Ereğli Alaplı ve Zonguldak’ta da yaşandı. Gerçekleştirilen törenlerde ellerinde bayraklarla Büyük Zaferin 91. yılını 7’den 70’e kutlayan vatandaşlar, gerçekleştirilen törendeki yerlerini aldı.

Ereğli Kaymakam Vekili Ekrem Aylanç, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık önderliğindeki protokol üyeleri Devrim Bulvarında düzenlenen törende halkın bayramını kutlayarak, 30 Ağustos coşkusuna ortak etti.

Zafer Bayramı ile ilgili konuşmayı Deniz Kurmay Binbaşı Sami Tulgar yaptı. Tulgar yaptığı konuşmada bugünün değerinin anlamanın ancak dünü öğrenmekle mümkün olacağını belirterek şunları söyledi:

“Bugün yalnız Türk Milleti için değil aynı zamanda bütün dünya için büyük öneme sahip tarihi bir olayı şerefli bir zaferin 91.yıldönümünü kutluyoruz. Bugünün değerini anlamak ancak dünü öğrenmek ve hatırlamakla mümkündür. Osmanlı imparatorluğu Trablusgarp ve Balkan savaşlarına takiben girdiği 1.Dünya Harbi sonunda çok zor şartlarda Sevr antlaşması imzalanmış ve bunun kabulü ile Aziz vatanımızın parçalanması istenmiştir, Mondros mütakeresin den hemen sonra İngilizler Musul, Urfa, Antep, Fransızlar Adana ve Mersini, İtalyanlar Antalya ve Konya’yı ,Yunanlılar ise 15 Mayıs 1919 da İzmir’i işgal etmişlerdir.Ancak Türkler tarihinin hiç bir evresinde esaret altında yaşamamış, onurlu ve şerefli bir Ulus idi.Türkün gerçek Kurtuluş güneşi ise 30 Ağustos 1922 sabahı düşmanın kesin yenilmesi ile doğmuştur.”

İLK HEDEFİNİZ AKDENİZDİR

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’den “Ordular İlk Hedefimiz Akdeniz dir” emrini alan kuvvetlerin 30 Eylül 1922 tarihine kadar benzeri görülmemiş bir azim ve irade ile düşmanı denize döktüğüne dikkat çeken Binbaşı Tulgar, sözlerini şu şetilde tamamladı:

“30 Ağustos Zaferi, Zafere inanan kendisine güvenen Askere destek olan özgürlüğe gönül vermiş ve bütün imkânsızlıklara rağmen güçlü düşmanları yenen bir milletin destanıdır. Bu askeri zafer ile siyasi zaferlerinde yolu açılmıştır. Milleti ve Ordusu ile bir bütün halinde hareket eden yüce Türk milleti ulusunu, varoluş nedeni olan Kutsal Zaferin 91.yıl dönümünde başta ebedi Başkomutanımız eşsiz Önder Mustafa kemal Atatürk olmak üzere onun emrine bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ve ebede intikal eden kahraman gazilerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Tulgar ’ın konuşmasının ardından Törende İhsan Yılmaz İlkokulu öğrencisi Liva Nur Altan 30 Ağustos adlı şiirini okudu ve ardından Belediye Folklor Ekibinin halk oyunları gösterileri sergilendi.Tören daha sonra gaziler ve askeri birliklerin katıldığı tören geçişi ile son buldu.

Gerçekleştirilen törene, Kamakam Vekili Aylanç, Belediye Başkanı Posbıyık ve Karadeniz Bölge Komutanı Enç’in yanı sıra Kdz. Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Temel, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, oda ve dernek başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2013, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER