ZONGULDAK PİLOT İL

ZONGULDAK PİLOT İL
gundemeregli.com-Zonguldak Orman Bölge Müdürü Musa Çelebi, gazetecilerle tanışma toplantısı düzenledi. Kurumun faaliyet alanı hakkında bilgiler veren Çelebi, pilot il seçilen Zonguldak’taki projeyi anlattı.
Orman Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Çelebi’nin yanı sıra Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Ünver de katıldı. Gazetecilere kurumun faaliyet alanını aktaran Çelebi, “Orman Bölge Müdürlüğü’nün görevi ormanların devamlılığını sağlamaktır. Her ne kadar kredi veriyoruz, süt sığırcılığı olsa dahil bizim esas hedefimiz ağaç dikmek, ağaçların bakımını yapmaktır. Süresini doldurduğu zaman da ağaçların o alandan uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu tabiatın bir gereğidir. Her yaşlı belli bir saatten sonra gidiyor. 2011 yılında 645 sayılı kanun hükmünde kararname çıktı. O zamana kadar orman ve hazine yeri hariç bir yere fidan dikemiyorduk. Bir okul bahçesi için okul müdürü fidan isteyip fidan dikmesini isteseydi, resmen çalar gibi alıp o okula fidan dikiyorduk. Yetkimiz yoktu. 2011 yılındaki kararnameden sonra her tarafın ağaçlandırması tamamen bize görev ve yetki verildi. Şu anda bakanımızın bir talimatı var. Her şefin en az 10 okul bahçesini ağaçlandırılmasını söyledi. Bu konuda şeflerimiz çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor” dedi.
BİZ ORMAN KÖYLÜMÜZÜ KÖYDE TUTMAK İSTİYORUZ
 
Orman köylüsünü köyde tutmak istediklerini belirten Bölge Müdürü Musa Çelebi, “Biz orman köylümüzü köyde tutmak istiyoruz. Ama köylerde fakirlik var. Gelir düzeyi düşük bir köylünün orman köyünde yaşaması ne kadar mana ifade eder. O köylünün orada yaşaması için cebine birkaç kuruş para girmesi lazım. Bu kapsamda da bakanımız bize talimat verdi. Biz fidanı dikeceğiz, bakımını yapacağız. Baktık ki birkaç sene sonra o fidanlar tuttu. İşletme şefimiz gidecek, diyelim ki 50 hanelik köye 5 bin fidan dikti. Kurayla her kişiye fidanları verilecek. O vatandaş da bunların bakımını yapacak. Yer devletin fakat ağaç vatandaşın kullanımında olacak. Yıllık geçiminin bir kısmını bununla karşılamış olacak. Maksat köyde oturanların gelir seviyesini arttırmaktır” diye konuştu.
PİLOT İL ZONGULDAK
Türkiye’de ilk defa pilot il seçilen Zonguldak’ta dikili satış projesini hayata geçirdiklerini dile getiren Çelebi, “Türkiye’de ilk defa Zonguldak’ta bu sene bir kredi çeşidi geliştirdik. Biliyorsunuz ormanlarda hep üretim standart. Son on yılda dikili satış diye bir şey gelişti. Ağacın ayakta satılmasıdır. Ormanda ihale edilmesi, kesilip iş yerine götürmesidir. Bu sene orman kooperatiflerine başladık. 1 milyon 250 bin TL’lik dikili satış için bir kredi projesine başladık. Kooperatif bizden dikili satış alacak fakat parası yok. Biz kredi verirsek ormandaki ağacı bizden satın alacak. Malı sattığı zaman da bize yüzde 1.4 faizle bu parayı iade etmiş olacak. Pilot bölge olarak genel müdürlük Zonguldak’ı seçti. Kooperatiflerinin hiçbir keresteciye muhtaç olmaması için Zonguldak’ta başlatılan bir uygulamadır” diye konuştu.
ORMAN YANGINLARI
Orman Bölge Müdürlüğü’ne yaz ayları için helikopter tahsis edildiğini belirten Çelebi, “Çok şükür Zonguldak’ımız yangınlar konusunda fazla tehlikeli olan muhitlerden değil. Ama biz yinede her an yangın çıkacakmış gibi tedbirlerimizi almış durumdayız. Ayrıca Temmuz-Ağustos aylarında Orman Bölge Müdürlüğümüze hitap edecek şekilde helikopterimiz geliyor. Bunun da süresini biraz arttırmak için taleplerimiz var. Helikopterle daha erken müdahale edebiliyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.
Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2013, 06:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER