Zonguldak Taşkömürü ile varolmuştur

Zonguldak Taşkömürü ile varolmuştur

Zonguldak Taşkömürü ile varolmuştur

Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde, “Uzunmehmet’i Anma ve Taşkömürünün Bulunması Günü” töreni gerçekleştirildi.Kestaneci Mahallesi Uzunmehmet Anıtı’nda düzenlenen törende İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Aykut Manioğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner ve Genel Maden İşleri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci ile birlikte Anıt’a  çelenk konuldu.
Saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada, göndere Türk Bayrağı toka edildi.

UYSAL: UZUN MEHMET BİZİM KIYMETİMİZ

Belediye Başkanı Uysal, törende yaptığı konuşmada, 300 metrekare alanda 6 ay önce başlatılan ‘anıt yenileme’ çalışması ile Uzun Mehmet’e değer verdiklerini söyledi. Geçmiş dönemdeki yerel yönetimlere atıfta bulunan Uysal, şöyle dedi:
“Burada bağırışlar ve haykırışlar oldu. Her zaman sloganlar atıldı ama bugün gördük ki artık bunlar yaşanmıyor. Maksat yaşatmak ve güzeli yaşatmak ise bu zor değildir. Daha bu projemiz tamamlanmadı. Kütüphane ve müzemiz ile yazılarımız henüz eksiktir. Nasıl maden bizim kıymetim ise Uzun Mehmet de bizim değerimiz, kıymetimizdir. Kestaneci Mahallesi adına, ‘Uzun Mehmet dedemizdir’ diyoruz. O’na kıymet verdiğimizi de bu eserle ortaya koşmuş olduk.”

DEMİRCİ: ZONGULDAK TAŞKÖMÜRÜ İLE VAR OLMUŞTUR

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de, Uzun Mehmet nezdinde, kömür üretimleri sırasında yaşamlarını yitirenleri de andığını belirterek şu sözlerle konuştu: “Milletimiz ve geleceğimiz, 168 yıldır bu topraklardan çıkardığımız kömüre karışan ter, gözyaşı ve kan; Uzun Mehmet’i, Zonguldak’ı ve madencileri birbiriyle kaynaştırmıştır. Uzun Mehmet kömürü bulmuş, Zonguldak taşkömürü ile var olmuştur.”
Demirci, kömürün, ülke ekonomisinde en değerli enerji kaynağı olduğunu da sözlerine ekledi.

MUHTARDAN, O SÖYLEMLERE YANIT!

Kestaneci Mahallesi Muhtarı Ahmet Özer ise bazı yerel tarihçilerin ‘Uzun Mehmet’in kömürü buluşu gerçek değil hikayedir’ sözlerine yanıt verdi. Bu söylemleri üzüntü ile karşıladıklarını anlatan Özer, “son zamanlarda, ulusal basın düzeyinde ve birçok yayında, Uzun Mehmet ve anısına yönelik olarak karalama kampanyaları sürdürülmektedir. Bu durum, Kestaneci Mahallesi halkını ve Uzun Mehmet’in torunlarını üzmektedir. Bu tür olumsuz gelişmeler neticesinde, böyle bir yapılaşmaya gereksinim duyulmuştur” diye konuştu.
Özer, Anıt’ı yenileyen Uysal’a ise şükran borçlu olduklarını sözlerine ekledi.

Tören, ilçedeki okullar arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren şiir ve kompozisyonların okunmasının ardından, dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona buldu.

Güncelleme Tarihi: 08 Kasım 2016, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER