19 Subay ve Astsubayın yargılanmasına başlanıldı:

19 Subay ve Astsubayın yargılanmasına başlanıldı:

19 Subay ve Astsubayın yargılanmasına başlanıldı:
- FETÖnün darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken tutuklanan, subay ve astsubay 19 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede mahkemece kabul edildi
 

 Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve astsubayların bulunduğu tutuklu 19 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken darbe girişimi soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen 19 askeri personel hakkındaki iddianame, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki darbeci askerler tarafından Karadeniz Bölge Komutanlığına 2 adet sözde sıkıyönetim direktifi mesajının gönderildiği belirtilerek, er ve erbaşların, darbe girişimi başladıktan sonra tam teçhizatlı olarak kışla dışarısına çıkartılmak üzere hazır bekletildiği vurgulandı.

Deniz İstihkam Tabur Komutanlığında görevli tutuksuz sanık astsubay B.Bnin, girişimin öğrenilmesinin ardından darbeyi destekleyici nitelikte davranış sergilediği ve Bu iş bitti, darbe oldu ve benzeri sözler sarf ettiği aktarılan iddianamede,  sözde sıkıyönetim direktifi mesajının dağıtıldıktan sonra geri toplanıp imha edildiğine dikkat çekildi. 

İddianamede ayrıca birlik dışından gelen askeri araç kayıt defteri olarak gönderilen belgelerde, 14-16 Temmuzda girişlerin olduğu ancak 15 Temmuz günü tutulan kaydın bulunmadığı kaydedildi. 

- İddianame

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan, 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken darbe girişimi soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen, subay ve astsubay 19 askeri personel hakkında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme suçlamaları yöneltiliyor. 

Haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve astsubayların bulunduğu 19 sanık hakkında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, dikkat çekici detaylar yer aldı.

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken meslekten ihraç edilen, 4ü tutuklu 19 askeri personel hakkındaki iddianamede, Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki darbeci askerler tarafından komutanlığa 2 adet sözde sıkıyönetim direktifi mesajının gönderildiği belirtilerek, er ve erbaşların, girişim başladıktan sonra tam teçhizatlı olarak kışla dışarısına çıkartılmak üzere hazır bekletildiği vurgulandı.

- Tanıkları yönlendirmeye çalışmışlar

İddianamede, Deniz İstihkam Tabur Komutanlığında görevli şüpheli astsubay B.Bnin, girişimin öğrenilmesinin ardından darbeyi destekleyici nitelikte davranış sergilediği, Bu iş bitti, darbe oldu ve benzeri sözler sarf ettiği aktarılarak, Şüpheli üsteğmenler O.M.K. ve Ç.K. ile astsubay B.Bnin, darbe gecesi Karadeniz Bölge Komutanlığında meydana gelen olaylarla ilgili yapılan idari araştırmalarda, ifadelerine başvurdukları bazı tanıkların ifadelerini doğru şekilde tutanağa geçirmedikleri ve tanıkları yönlendirmeye çalıştıkları anlaşılmıştır. denildi.

Şüphelilerden B.B. ile Z.Üde saklanmış B ve A serisi 1 dolar ele geçirildiği ve sözde sıkıyönetim direktifi mesajının dağıtıldıktan sonra geri toplanıp imha edildiği bildirilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

Toplama ve imha emri, dönemin Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan tarafından şifahi olarak verilmiş. Dağıtılan mesajların en kısa sürede toplanması maksadıyla iki telsiz uzman çavuş ve bir astsubay görevlendirilmiş. Kağıt kırma ve imha makinesinde imhası yapılmış. İmhaya dair bir belge düzenlenmemiş ancak Doğana sözlü rapor edilmiş. Ayrıca soruşturma kapsamında Karadeniz Bölge Komutanlığından telsiz konuşmalarına yönelik istenilen yazıya cevap olarak, Güvenlik Tabur Komutanlığında telsiz işletme jurnalinin 20 Eylül 2016dan itibaren tutulmaya başlandığı, 15-16 Temmuz tarihlerinde telsiz görüşme kayıtlarının bulunmadığı belirtilmiştir.

İddianamede ayrıca birlik dışından gelen askeri araç kayıt defteri olarak gönderilen belgelerde, 14-16 Temmuzda girişlerin olduğu ancak 15 Temmuz günü tutulan kaydın bulunmadığına dikkat çekildi.

- Sen binbaşı bile olamayacaksın

Örgütün TSKdaki faaliyetleri ve darbe gecesine dair tanıkların ifadelerinin de yer aldığı iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığında bölük komutanıyken kumpas sonucu mesleğinden ihraç edildiğini savunan A.Tnin, çeşitli tarihlerde Başbakanlık İletişim Merkezine (BİMER) başvuru yaptığı belirtildi.

İddianamede, FETÖ üyelerinin kumpası sonucu mesleğinden atıldığını öne süren A.Tnin şu ifadelerine yer verildi:

Ereğli ilçesinde bölük komutanı olarak görev yapmaktaydım. FETÖcülerin kumpası sonucu hakkımda herhangi bir mahkeme kararı olmadan Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla mesleğimden ihraç edildim. Şüpheli Mustafa Cem Öztekmeni, daha önce görev yaptığım Ereğli ve İzmirdeki görevlerim sebebiyle tanırım. Öztekmen, Ereğlide bölük komutanı olarak görev yapmaktaydı. Şahsın terör örgütü bağlantılı olduğunu düşünmemin sebebi, darbeye teşebbüsten önce meslek lisesi mezunları harp okullarına kabul edilmiyordu. Bu şahsın Mersin Meslek Lisesi çıkışlı olduğunu biliyorum. FETÖ üyesi olması sebebiyle yerleştirildiğini düşünüyorum. Şahsın eşinin de inşaat mühendisi olmamasına rağmen Ereğli Belediyesine mühendis olarak, yine bu örgüt vasıtasıyla yerleştirildiğini düşünmekteyim. Bunun dışında cep telefonundan etrafındakilere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana eleştirel ve hakaret içerikli videoları izlettiriyordu. Bana da bu şekilde birkaç kez izletmişti.

A.Tnin görev yaptığı süre içerisinde davanın sanıklarından Ercan Bulutun kendisini tehdit ettiğini ileri sürdüğü anlatılan iddianamede, Şüpheli Ercan Bulut, Sen binbaşı bile olamayacaksın. diyerek tehditte bulunurdu. Ayrıca TSKdan atılmadan önce tüm işlerimi şüpheli O.M.Kya devretmemi söyledi. Benim toplantılara katılmama dahi engel oldu. Beni TSKdan atan 9 üyeden 6sının FETÖ/PDY iltisaklı olmaları nedeniyle atıldığını sonradan öğrendim. sözleri aktarıldı.

- Ne olur uzun adamı sevdiğini söyleme

İddianamede ifadelerine yer verilen tanık H.Z.T. ise darbe girişimi sırasında ailesiyle oturduğunu ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığından, tüm personelin ivedilikle birliklerine intikal ederek toplanması gerektiği şeklinde mesaj geldiğini aktardı.

Mesajın ardından görevli olduğu komutanlığa gittiğini belirten H.Z.T, şunları kaydetti:

Birliğe geçtiğimde subay/astsubay dinlenme odasında hemen hemen bütün rütbeli personel oturuyordu. Mustafa Cem Öztekmen, elinde tutmuş olduğu, daha sonradan darbe bildirisi olduğunu öğrendiğim metni okudu. Metnin sonunda, Yurtta Sulh Konseyi dedi. Karargah binası önüne doğru geldiğimde astsubay B.B. bana, Ne olur uzun adamı sevdiğini söyleme artık. Bu iş bitti, darbe oldu. Büyük ihtimalle gelirler, seni alıp götürürler. İnkar et. Biz seni çok seviyoruz. Ne olur uzun adamı sevdiğini söyleme. dedi.

- Türk bayrağını çıkar, demokrasi nöbetlerine katılıyorsun gibi yorumlanıyor

Darbe teşebbüsünden sonraki pazartesi günü iş yerine gittiğini anlatan H.Z.T, şu ifadeleri kullandı:

Arabamın arkasına Türk bayrağı takarak gittim. 2. Deniz İstihkam Komutanlığında görev yapan E.Enin odasına gittiğimde makamında oturuyordu. Yanında ise O.M.K. üsteğmen vardı. Bana, O bayrağı arabandan çıkar. dedi. Ben de kendisine, Neden komutanım? diye sordum. Kendisi de bana, Yanlış anlaşılmasın. dedi. Ancak ben aracımdan Türk bayrağını çıkarmadım. Daha sonra beni E.E. koridorda gördü ve sonradan tutuklandığını bildiğim G.Dnin odasına aldı. Bana, Bayrağı çıkarmamışsın. Sen o bayrağı çıkar, farklı anlaşılmasın. Bayrağımızı seviyoruz. Ama bu zamanda yanlış anlaşılırsın. Sanki demokrasi nöbetlerine katılıyorsun gibi yorumlanıyor. dedi. Ben de Tamam. dedim ve sonrasında Türk bayrağını arabamdan çıkardım.

- İddianame

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Mehmet Emin Erdoğdu tarafından hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 82 sayfalık iddianamede, Karadeniz Bölge Komutanlığında görevliyken darbe girişimi soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen, aralarında subay ve ast subayların bulunduğu 4ü tutuklu 19 askeri personel hakkında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma veya silahlı terör örgütü yönetme suçlamaları yöneltiliyor.

Haklarında ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altışar aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası istenen sanıkların yargılanmasına ilerleyen günlerde başlanacak.

 

 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2017, 12:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER