30'bin organ nakli bekleyen hasta var

30’bin organ nakli bekleyen hasta var

30'bin organ nakli bekleyen hasta var

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ile Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü birlikteliğiyle “Organ ve Doku Bağışı” konusunda öğrencilere panel düzenlendi.
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ve Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü birlikteliğiyle “3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı” haftası kapsamında Gençlik Merkezi toplantı salonunda panel düzenlendi.
Panele Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner, İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağışı İl Koordinatörü Dr. Emin Palancı, Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Hatice Tekin, bir süre önce eşi Engin Kahya’nın verdiği böbrek ile hayata tutunan İlknur Kahya ve öğrenciler katıldı.
YÜKSEL: “ORGAN VE DOKU BAĞIŞI İLE BİRÇOK HAYAT KURTULABİLİR. ”
Organ Bağışı haftası nedeniyle düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Zonguldak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür Vekili Hakan Yüksel, “Her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “Organ ve Doku Bağışı” haftasıyla ilgili olarak gençlerimizle bir araya geldik. İl Sağlık Müdürlüğümüzle birlikte gençlerimizi bilgilendirerek organ bağışı ile birçok hayatın kurtulabileceğini anlatmak istedik. Organ bağışı ile alakalı düzenlediğimiz panel inşallah katılımcılarımızın hayata bakış açısına küçükte olsa bir katkı sağlamış olur” dedi.
GÜNER: “OTUZ BİN’E YAKIN ORGAN NAKLİ BEKLEYEN HASTA VAR
İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner ise katılımcılara şunları söyledi, “Türkiye’de 30 bine yakın organ nakli bekleyen hasta var. Bunların yaklaşık 23 bin tanesi böbrek nakli bekliyor. İnsanın bir organının eksik olması hayatına mal olabilir. Bu nedenle bizler insanları organ nakline yönlendirmeye çalışıyoruz. Organ nakli olduğunuz zaman normal hayatınıza hiçbir şey yokmuş gibi devam edebilirsiniz. Aramızda da organ nakli olmuş kişiler var. Bizlerin farkındalık yaratması gerekiyor. Sizlerin de bu farkındalığın bir parçası olmanızı temenni ederim.”
KAHYA: “ORGAN NAKLİNİN DEĞERİNİ YAŞAYAN BİLİR”
Böbrek yetmezliği nedeniyle 5 yıl tedavi gördükten sonra eşi Engin Kahya’nın verdiği böbrekle hayata tutunan İlknur Kahya panele katılan öğrencilere hasta olduğu zaman neler çektiğini ve organ naklinden sonraki sağlıklı yaşantısı hakkında şunları anlattı: “Hasta olmadan önce her şey çok güzeldi çünkü sağlıklıydım. Çalışan ve hayatı dolu dolu yaşayan bir insandım. Ama bir süre sonra her şey kısıtlanmış oldu. Böbreğimden rahatsızlandım ve benim için hastaneler ve diyaliz süreci başladı. Bu süreçte eşim beni hiç yalnız bırakmadı ağlamama, üzülmeme bile izin vermedi. Her zaman bana kol kanat oldu. Hayat mücadelemin içerisinde hep eşim vardı. Diyalize girdiğim için saatler benim için çok önemliydi her şeyi 2-3 saat içerisinde yapıp tekrar diyalize girmem gerekiyordu. Eşim sağ olsun bana böbreğinin tekini bağışladı ve şuanda sağlıklı bir kişi olarak hayatıma devam ediyorum. Komşularıma gidiyorum, çarşıya inip geziyorum. Eşim ile birlikte tatile çıkabiliyoruz. İstediğimiz yere gidebiliyoruz. Hayatımda sağlığım açısından hiçbir kısıtlama yok. Eşim bana böbreğini vererek yeniden hayata tutunmama vesile oldu. O benim kocaman yürekli sevgilim, mutluluğum. Organ bağışı ve nakli çok önemli çok değerli! Bunun önemini yaşayan veya ihtiyacı olan bilir. Eşim böbreğini bana vereceği zaman ben ona bir şey olur mu diye düşünürken o hiç düşünmeden bana böbreğini verdi. Şimdi Allah’ıma çok şükür eşimde sağlıklı bende sağlıklıyım. Organ bağışı çok önemli lütfen herkes organ bağışında bulunsun.”
İlknur Kahya’nın böbrek nakli olana kadar ve olduktan sonraki yaşantısı ile eşine duyduğu sevgiden bahsetmesi karşısında panele katılan öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.
3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle düzenlenen panel İl Sağlık Müdürlüğü Toplum Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Hatice Tekin’in sunumuyla son buldu.

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2017, 15:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER