400 YATAKLI HASTANE İNŞAATINDA SONA DOĞRU...

400 YATAKLI HASTANE İNŞAATINDA SONA DOĞRU...

AK Parti Zonguldak İl Başkanlığı AR-GE Birimi Başkanı Muammer Avcı, inşaatı devam eden 400 Yataklı Hastane inşaatının ilk ihale tarihinden bugüne kadar olan süreç hakkında bilgi verdi.

Avcı,Atatürk Devlet Hastanesi inşaatı hakkında şunları söyledi:

''Atatürk Devlet Hastanemizin yapımında iki ihale süreci yaşandı. İlk ihaleyi Zonguldak’lı bir firma olan TURYAPI İNŞAAT A.Ş kazanmıştı. İnşaata 24.03.2014 yılında başlayıp, 08.09.2016 tarihinde bitirmeyi taahhüt etmişti.

Ancak 08.09.2016 tarihine gelindiğinde, yani 2,5 yıl sonra maalesef hastane inşaatının sadece % 3,5 luk kısmını tamamlayabilmişti. İhaleyi alan ilk firmanın, taahhüdünü zamanında yerine getirememiş olması üzerine, yasal süreçler, yeniden ihale hazırlıkları ve nihayet ikinci kez ihale yapılması ve tabi bu arada Zonguldak’ımıza 4 yıl, 3 ay kadar zaman kaybettirip 16.07.2018 tarihinde ihaleyi şu an ki yüklenici firma olan ARAS İNŞAAT alarak, duran inşaatın imalatına yeniden başlanmış oldu.

— Yüklenici firma olan ARAS İNŞAAT, yaşanılan ihale sürecinden sonra verdiği taahhüt gereği, imalata 16.07.2018 tarihinde başlayıp, 31.08.2020 tarihinde bitirecekti. Ve bu anlamda, kamuoyunun da şahit olduğu gibi, çalışmaları programlandığı gibi sürdürüyordu. Ta ki dünyada ve ülkemiz de yaşanan fevkalâde durumlar, inşaatın bitirileceği tarihi tekrar revize etme gereğini beraberinde getirmiştir.

— Projenin bitiş tarihinin revize edilmesine neden olan durumlar ve Türkiye’ de ki bu ve benzeri imalat firmalarına verilen ek gün destekleri

A). Ağustos 2018 de başlayan, ülkemize döviz üzerinden yapılan ekonomik saldırı neticesinde, inşaatın ana kalemlerinden olan bazı malzemelerde, %100 lere varan, suni fiyat artışları nedeni ile inşaat sektörü bir an da durmuştur.

Bunun üzerine imalatçılara, Sağlık Bakanlığı, Sağlık yatırımları Genel Müdürlüğü iki seçenekli bir teklif sunmuştur. İlk teklif; Teminatlarınızın yanmaması garantisi ile, yaptığınız imalatın bedelini ödeyip, ihaleden çekilme hakkının verilmesi. İkinci teklif ise; Yaşanılan bu süreçte, fiyatlardaki yaşanan bu suni yükselişin normale dönmesini beklemek ve bu bekleme süresini ihale bitiş sürecine ilave edilmesi.

Hastanemizin imalatını yapan ARAS İNŞAAT, bu tekliflerden ikincisini kabul ederek beklemeyi tercih etmiştir. Sonrasında örneğin, Ağustos 2018 de ton fiyatı 2800 TL olan Demir’in fiyatı, 4400 TL ye kadar çıkmış ve nihayet

Aralık 2018 de reel değerine geri dönmüş 2800 TL ile yılı kapatmıştır. Bu arada ki bekleme süresi ve iyileşme süresi ülkemizde 142 gün olarak belirlenmiştir.

B)• Dünya genelinde yaşanan pandemi musibeti nedeni ile, ülkemizde ki yüklenici firmaların iş bitiş sürelerine , 60 gün ilave ek destek verilmiştir.

C) . Son olarak yüklenici firma, hastane ihalesini aldıktan sonra, firmalara işe başlama öncesi verilen, imalata nereden ve ne şekilde başlanacağının tesbiti için verilen 22 günlük destek.

D). Bu detay açıklamanın ardından projeye toplam verilen ek gün ilavesi 224 gün, bir başka deyişle 7,5 aydır.

Yukarıda, yüklenici firmalara verilen desteğin, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünün 4735 sayılı kanuna yapılan ek 4.maddesince verilmiş olduğunu söyleyen Projenin şantiye sorumlusu, Zonguldak’ın hassas durumunu bildiklerini ve inşaatın hali hazırda %82 lik kısmının bittiğini, kalan imalatı 120 kişi ile sürdürdüklerini ifade etmiştir.

Yine kendilerine verilen yukarıda ki ilave gün destekleri gereğince neden inşaatın künye levhasında yazılı bitiş süresini revize etmediklerini de sorduk. İşe yoğunlaşmaları nedeni ile bir ihmal olduğunu ve en yakın sürede bitiş tarihini güncelleştireceklerini ve de fevkalâde bir durum olmazsa, hastanenin taşınma ve açılış süresi hariç, kendilerine düşen inşaat kısmının bitiş tarihinin AĞUSTOS 2021 olduğunu ifade ettiler.

Sonuç olarak; Atatürk Devlet Hastanemizin imalatında kaybedilen yaklaşık 4,5 yıla rağmen, içinden geçtiğimiz pandemi sürecinde, çevre ilçelerimizdeki, yeni hastane yatırımlarımızın bitirilmiş olması sayesinde ve il merkezimizde gerek BEÜ Üniversitesi Tıp fakültesi hastanesinin, gerekse mevcut Atatürk devlet hastanelerinin fiziki alt yapısı ve sağlık çalışanlarımızın öz verili mücadelesi ile herhangi bir çevre ile yada Büyükşehire hasta nakli ihtiyacı duyulmaksızın süreç başarı ile sürdürülmektedir. Başta Sayın Zonguldak Valimiz olmak üzere, il sağlık müdürlüğü ile Pandemi kurulu üyelerine, Hastane yöneticilerine ve tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımızı arz ederiz.

2020 yılını bitirip yeni bir yıla girmek üzere olduğumuz şu günlerde, Bizler de Cumhurbaşkanımız riyasetinde, Zonguldak ve bölgemizde yapımı devam eden projeleri, İl Başkanımız, Milletvekillerimiz ve tüm teşkilatlarımızla yakından takipçisi olmaya devam edeceğiz inşaAllah.''

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2020, 16:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
ertugru
ertugru - 3 yıl Önce

Ne zaman Hizmet vermeye başlayacak bilgisi olan yazsın

SIRADAKİ HABER