44 ilde 73 merkez yetkili!

44 ilde 73 merkez yetkili!

44 ilde 73 merkez yetkili!

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde aralarında Zonguldak’ın da bulunduğu 44 ilde 73 merkezin “Covid-19 tanı laboratuvarı” olarak yetkilendirildiği duyuruldu. Zonguldak’ta Koronavirüs tanısı Bülent Ecevit Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı yetkilendirildi. Açıklamada, Yetkisi olmadığı halde Covid-19 tanı testlerini çalıştığı tespit edilen merkezler hakkında ise yasal inceleme ve cezai işlem başlatılacağı kaydedildi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) tarafından COVİD-19 tanı laboratuvarlarının yetkilendirilmesine ilişkin resmi yazı 81 il valiliğine gönderildi.

İlk kez Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde görülen korona virüs (Covid-19) ile ilişkili vaka sayısının kısa süre içerisinde ciddi bir şekilde artarak pandemi haline dönüştüğü belirtilen yazıda şunlar kaydedildi:

“Ülkemizde de hızla yayılmaya devam eden Covid-19 kaynaklı enfeksiyonların tanısı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı ve Biyolojik Ürünler Daire Başkanlığı koordinasyonunda yürütülmektedir. Bu amaçla ülke genelinde laboratuvar tanı kapasitesinin artırılmasına yönelik Covid-19 Tanı Laboratuvarlarının yetkilendirilme çalışmaları başlamıştır. Bu kapsamda ilk aşamada ülke genelinde hizmet vermek üzere 37 Covid-19 Tanı Laboratuvarı HSGM tarafından resmi olarak 21.03.2020 tarihi itibariyle yetkilendirilmiştir. Bu laboratuvarlara ilaveten yetkilendirilmiş 36 Covid-19 Tanı Laboratuvarı listesi ekte yer almaktadır. Ülke genelinde toplam 44 ilde 73 merkez Covid-19 Tanı Laboratuvarı olarak yetkilendirilmiştir. İlgili laboratuvarlara Covid-19 yetkilendirme ve protokol formları e posta aracılığıyla gönderilmiştir. Yetkilendirme ve protokol formları imzalanıp tarafımıza ulaştığında merkezler aktif olarak çalışacaklardır.”

YETKİSİZ LABORATUVARLARA CEZA UYARISI

Yazıda, HSGM tarafından resmi olarak yetkilendirilmemiş kamu, üniversite hastaneleri ve özel laboratuvarların Covid-19 tanısına yönelik herhangi bir test yapma yetkilerinin bulunmadığı vurgulandı. Yetki verilmediği halde Covid-19 tanı testlerini çalıştığı tespit edilen merkezler hakkında ise yasal inceleme ve akabinde cezai işlem başlatılacağı bildirildi.

ZONGULDAK’TA BEÜ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI YAPACAK.

Yazıya göre yeni tanı merkezleri arasında Zonguldak da bulunuyor.  Zonguldak’ta Coronavirüs tanılama görevi, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji laboratuvarı tarafından gerçekleştirilecek.

Bilindiği gibi daha önceden Zonguldak’taki test sonuçları Ankara’ya gönderiliyordu. Daha sonra Zonguldak’taki tanı koyma işlemleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bünyesindeki tanılama laboratuvarına devredilmişti.

Yeni yetkilendirme yazısı ile birlikte Zonguldak’ta da tanı koyma işlemi yapılabilecek.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2020, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER