AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI AÇIKLANDI

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI AÇIKLANDI

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin kasım ayı açlık sınırı 2 bin 388 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 778 TL olarak belirlendi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Kamuran Aşkar; Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Kasım ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.388,88 TL, yoksulluk sınırı ise 6.778,11 TL olarak tespit edildiğini söyledi.

Aşkar, verilerin yürütülmekte olan asgari ücret belirleme çalışmalarına daha sağlıklı bakabilmek için imkan verdiğini ve hükümetin afaki rakamlarla değil açlık ve yoksulluk sınırlarına göre hesap yapması gerektiğini söyledi. 7 Milyon asgari ücretle çalışan vatandaşlar ve diğer tüm çalışanlar için önemli olan yeni asgari ücret miktarının açlık sınırının çok üstünde ve yoksulluk sınırıyla aradaki makası en aza indirecek düzeyde olması gerektiğini söyledi.

Kamuran Aşkar yaptığı açıklamada %2,30 olarak açıklanan Kasım enflasyonuna da değindi. Enflasyonun artması, gelirin azalması, kamu görevlilerinin bütçelerinin sarsılması demektirdiyen Aşkar, Memur-Sen’in kamu görevlileri için 5. Dönem Toplu Sözleşmedeki teklifi kabul edilseydi; ne kadar enflasyon farkı verileceği değil; enflasyonun nasıl yenildiği konuşulurdu, dedi. Enflasyonu düşürmenin, gelir adaletini sağlamanın, emeğin değerini ve ederini artırmanın hepimizin hedefi olması gerektiğini söyleyen Aşkar, toplu sözleşme sürecindekamu işvereni ve hakem heyetinin hesap hatası; mutlaka tazmin edilmeli, enflasyon farkıyla geleceğin, enflasyon tazminatıyla geçmişin kayıpları giderilmeli. Emeğin sesine kulak verilmeli, maaşlardaki artış masada belirlenmeli, kamu emekçilerinin maaş/gelir kaybına izin verilmemeli dedi. Toplu sözleşme sürecinde yapılan hesap hatasının asgari ücreti belirleme sürecinde yapılmaması gerektiğini de belirten Aşkar,hayattan kopuk bir matematik, insanların yaşamlarına yön vermemeli dedi ve hem asgari ücret çalışmalarının hem de kamu görevlilerinin zararlarının tazmin etme süreçlerin iyi yönetilmesi gerektiğini de ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 07 Aralık 2020, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER