ACU: ZONGULDAK'TA NASİBİNİ ALDI

ACU: ZONGULDAK’TA NASİBİNİ ALDI

ACU: ZONGULDAK'TA NASİBİNİ ALDI

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, son 15 yılda Zonguldak’a yapılan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
DSİ’nin vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ettiğini belirten Acu, Zonguldak’ta tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisinin ise su yapıları olduğunu ifade etti.
“ZONGULDAK VE EREĞLİ’YE MEMBA KALİTESİNDE İÇME SUYU TEMİN ETTİK”
Son 15 yılda Zonguldak’ta DSİ yatırımlarının arttığını söyleyen Genel Müdür Murat Acu, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Zonguldak şehir merkezinin acil içme suyu ihtiyacını karşılamak için hazırlanan acil içme suyu eylem planı kapsamında, ‘Zonguldak İçme Suyu Tüneli ve Kanalı İnşaatı’ ile 2.542 metre tünel inşa ederek Zonguldak şehir merkezine yıllık 9,72 milyon m3 içme suyu temin ettik. Tesisi 2010 yılında hizmete aldık.
Ereğli ilçemizin de içme suyu meselesini kökten çözdük. İnşa ettiğimiz isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi ile Ereğli ilçe merkezi, Gülüç, Delihakkı, Ören yerleşimleri ve güzergâh üzerindeki civar yerleşimlere yıllık 25,6 milyon m3 içme suyu temin ettik.
Ereğli ilçesi ve civar yerleşimlerine hizmet edecek isale hattı ve arıtma tesisi Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 29 Kasım 2017 tarihinde 375 tesisin toplu açılış merasiminde Ankara’dan hizmete alındı.
ALAPLI BARAJI’NDA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Topraklarımızın bereketi, halkımızın refahı için Alaplı Barajı’nı inşa ediyoruz. İnşa etmekte olduğumuz baraj ile Alaplı ilçe merkezine yıllık 6,86 milyon m3 içme suyu sağlanacaktır.
HASRETLE BEKLENEN MADENLER SULAMASI
Zonguldak’ta 5.460 dekar zirai araziye can suyu olacak Maden Barajı ve Sulamasının planlama çalışmalarına hızla devam ediyoruz.
HALKIMIZI VE TOPRAĞIMIZI KORUDUK
Son 15 yılda inşa ettiğimiz 58 adet taşkın koruma tesisi ile; Zonguldak şehir merkezi, 7 ilçe, 37 yerleşim yeri ve 1.004 dekar araziyi taşkınlardan koruduk.
21 TESİS, İNŞAAT SAFHASINDA
Zonguldak için taşkın koruma tesislerinin önemini çok iyi biliyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenlikleri ile topraklarını korumak için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu minvalde inşaat safhasında 21 adet taşkın koruma tesisimiz daha bulunmaktadır.”
2017 YILINDA ZONGULDAK’TA 12 TESİSİ TAMAMLADIK
2017 yılında Zonguldak ilinin DSİ yatırımlarıyla adeta coştuğunu belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu; “01.01.2017-31.12.2017 tarihleri arasında Zonguldak İlinde 1 adet (Ereğli İçme suyu Arıtma Tesisi) içme suyu arıtma tesisi, 1 adet İçme Suyu İsale Hattı ve 10 adet taşkın koruma tesisi tamamlanmıştır. Tamamlanan Arıtma tesisi ile Kızılcapınar Barajından alınacak 70000 m3 ham su arıtılarak Ereğli İlçesi Gülüç Beldesi ve isale hattı güzergâhındaki yerleşim yerlerinin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır.” dedi.
Tamamlanan 10 adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak merkez, 2 ilçe, 3 belde, 1 mahalle, 2 köy ve 3.440 dekar zirai arazilerin taşkın riskinin azaltıldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, tamamlanan baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma tesislerinin toplam maliyetinin 70.120.161 TL olduğunu belirtti.
6 TESİSİN AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YAPTI
29 Kasım 2017 tarihinde Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle gerçekleştirilen 375 Dev Eserin toplu açılış merasiminde Zonguldak ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “Zonguldak’ta tamamlanan 1 adet (Ereğli İçme suyu Arıtma Tesisi) içme suyu arıtma tesisi, 1 adet İçme suyu İsale Hattı, 4 adet taşkın koruma tesisi hizmete alınmıştır. Hizmete alınan Arıtma tesisi ile Kızılcapınar Barajından alınacak 70000 m3 ham su arıtılarak Ereğli İlçesi Gülüç Beldesi ve isale hattı güzergâhındaki yerleşim yerlerinin 2045 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanmıştır. 4 Adet taşkın koruma tesisi ile Zonguldak ili Gökçebey Agustu Deresi, Ereğli Ormanlı Beldesi Karabalçık Deresi, Devrek çomaklar, Devrek İlçesi Karakoçlu - Sofular Köyü ile toplam 2 ilçe, 1 Belde, 2 köy ve 2990 dekar zirai arazilerin taşkın riski azaltılmıştır. Hizmete alınan tesislerinin toplam maliyeti 20.167.024 TL’dir. Hizmete alınan projelerin Zonguldak ilimize ve Zonguldaklı vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi. (Gündem)

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2018, 08:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER