Amelebirliği Danışma Kurulu toplandı

Amelebirliği Danışma Kurulu toplandı

Amelebirliği Danışma Kurulu toplandı

 Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’nın 2018 yılı Danışma Kurulu Toplantısı, 25 Ekim 2018 tarihinde TTK Genel Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Danışma Kurulu Toplantısı’na TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Cahit Durmuş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İç Kontrol Daire Başkanı M. Emin Yemenoğlu, İş-Kur İl Müdürü Gönül Demirsu, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, AK Parti İl Başkan Yardımcıları Şenol Kundakçıoğlu, Ömer Gülay, Kadir Habiboğlu, İyi Parti’den Şükür Küçükali ile Amelebirliği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündeme geçildi.
Danışma Kurulu’nun Divan Başkanlığına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Cahit Durmuş, divan kurulu üyeliklerine ise Recep Yılmaz ile Hakan Yeşil seçildi.
DURMUŞ; “AMELEBİRLİĞİ ÇOK DEĞERLİ BİR KURULUŞ”
Divan Başkanı Cahit Durmuş, “Amelebirliği çok önemli bir yardımlaşma sandığı olmanın yanında bölge ekonomisine katkıları açısından da çok değerli bir kuruluşumuzdur.
Amelebirliği bu hizmetlerini, bakanlığımız ile koordineli bir şekilde sürdürmekte olup gerek hizmet sunumunda gerekse yatırım projelerinin gerçekleştirilmesinde Bakanlık olarak Amelebirliği’ne her türlü destek ve yardımı yapmayı sürdüreceğiz” dedi.
KÖSEOĞLU; “FAALİYETLERİNİ GELİŞTİREREK YAŞATMAK GÖREVİMİZ”
Amelebirliği Danışma Kurulu’nun açış konuşmasını yapan Amelebirliği Başkan Vekili Murat Köseoğlu, “Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, Zonguldaklı maden ve enerji işçilerine ekonomik ve sosyal yardımları ile katkı sağlarken, Zonguldak ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Bu özelliği ile ülkemizde örneği olmayan, dünyada ise ender kuruluşlardan biridir. Cumhuriyetimizin emaneti olan bu kurumu gelişen ve değişen şartlara uygun faaliyetlerini geliştirerek yaşatmak hepimiz için bir görevdir” dedi.
EROĞLU; KOKLAŞABİLİR KÖMÜR İHTİYACININ
EN AZ YÜZDE 50’SİNİ KARŞILAYABİLİRİZ

Amelebirliği Danışma Kurulu toplantılarının formatının değişmesi gerektiğini ve 2-3 yılda bir çalıştay şeklinde gerçekleştirilmesi önerdiğini belirten TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu şöyle konuştu; “Türkiye Taşkömürü Kurumu olarak hayatiyetimizi belli hamleler yaparak devam ettirmek iddiasındayız, enerjisindeyiz. Arkadaşlarımızla birlikte belli projelerimiz var, bunları var gücümüzle sonuçlandırmaya çalışıyoruz.
Bunun en önemli ayağı, bugün klasik yöntemlerden daha modernize sistemlere geçebileceğimiz ölçüde geçmek.
Neyi hedefliyoruz; kişi başına ortalama 700 kilogram olan üretimimizi, kişi başına 125 kilogram, 1400 kilogram, çok iddialı bir şekilde 1500 kilogramlara çıkarmak hedefindeyiz.
Devletten gelen sübvanseyi mümkün olduğu kadar azaltarak varlığımızı devam ettirmek istiyoruz.
Yurtdışından yaklaşık 30 milyon tonluk bir kömür girdisi var. Bunun 6-6,5 milyon tonu koklaşabilir kömür. Bu ihtiyacın; bizim yakın vadede, 5 yıllık projeksiyonda, şu anda tam kapasite olarak devreye girmeyen ve şahıslara verdiğimiz sahalar var, umudumuz bunların da ülke ekonomisine en kısa zamanda girdi sağlayacak duruma gelirlerse, havzanın sadece koklaşabilir de en az yüzde 50’sini karşılayabileceğimiz kanaatindeyim.
Kuruma işçi alımı konusunda birkaç teknik konu var. Biz sürekli görüşmeler halindeyiz. 2019 yılı yatırım finansman kararnamesinde ilave bir hüküm konulması gerekiyor. Başka teknik konular da var. İnşallah onlar da en kısa sürede aşılır diye düşünüyorum” dedi.
MUTLU; “TÜRKİYE’NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK”
GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Zonguldak Havzası’nda üretilmeyi bekleyen 1 milyar 500 milyon ton taşkömürü rezervi bulunduğuna dikkat çekerek, “En kısa zamanda üretimi artırarak, ithalat için ödediğimiz yıllık 5 milyar doların en azından yarısının Türkiye’de kalmasını sağlayabiliriz” dedi.
Mutlu şöyle konuştu; “Amelebirliği, Zonguldak’ı Zonguldak yapan ve Emeğin Başkenti sıfatını kazanmasını sağlayan en temel taşlardan biridir. Bugünkü adıyla Genel Maden İşçileri Sendikası adını alan ve maden işçilerinin ve Zonguldak’ın tüm dünyada duyulmasını sağlayan Sendikamızın 1946 yılında kurulmasıyla Amelebirliği ve Genel Maden-İş bütünleşmiş ve madenciler emek mücadelesinde Zonguldak’tan Türkiye’ye ışık tutmuştur. 1990’lardan sonra başlayan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun kapatılması ve küçültülmesi politikalarına karşı birlikte mücadelemizle halen ayaktayız.
Amelebirliği ve Sendika etle tırnak gibi ayrılmaz organlardır. Bugün yaşanan ekonomik kriz, bizim yıllardır bu kürsülerde anlattıklarımızın ne kadar doğru ve haklı olduğunu bir kez daha gösterdi. 170 yıllık üretim kültürünün kazandırdığı tecrübenin yeni nesillere aktarımıyla ayaktayız. Ancak bugün de önemli sorunlarımız var.
Çalışan sayımız ve üretimimiz en alt seviyelerde. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Enerji Bakanımız, Kuruma 1500 işçi alınacağını açıkladılar. İşçi alımı çalışmalarının sürdüğü ifade ediliyor. Bu ocaklarda alın teri dökerken, ülkesine hizmet ederken can veren maden şehitlerimiz var. Maden şehitlerimizin yakınları için Kuruma işçi alımlarında öncelik tanınmasını talep ediyoruz.
Türkiye’nin cari açık ve dış borç sorunuyla boğuştuğu günümüzde taşkömürü ithal etme lüksümüz yoktur. En kısa zamanda üretimi artırarak, ithalat için ödediğimiz yıllık 5 milyar doların en azından yarısının Türkiye’de kalmasını sağlayabiliriz. Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok. Havzamızda üretilmeyi bekleyen 1 milyar 500 milyon ton taşkömürü rezervi var.
Üreteceğimiz kömürün alıcısı var. İşsiz insanlarımız var. En azından bu bölgede kurulmuş Kardemir ve Erdemir için, tarihimizden gelen koklaşabilir taşkömürü üretme sorumluluğumuz var.
Bu kurumlarda görev yapan bizlerin, dayanışma içerisinde çalışarak hem kurumlarımızın kendi yapılarını güçlendirmek hem de Zonguldak ile daha sıkı bütünleşmesini sağlamak sorumluluğumuz var”.

Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2018, 22:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER