Atatürk'ün Zonguldak'a Gelişinin 91. yılı Törenle Kutlandı

Atatürk'ün Zonguldak'a Gelişinin 91. yılı Törenle Kutlandı

Valilik binası önünde gerçekleştirilen törene Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Selim Alan, AK Parti Milletvekili Hamdi Uçar, Ahmet Çolakoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ünal Demirtaş, Genel Maden İşçileri Sendika (GMİS)Başkanı Hakan Yeşil, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplu kuruluşları katıldı.
Program saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Ardından Valiliği ve Belediye çelenkleri Atatürk Anıtı’na bırakıldı.
Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan, “bugün Cumhuriyetimizin Kuruluşu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize ayak basışının 91’inci yıl dönümü. Hepinizin bildiği gibi milli mücadele yıllarında yurt gezilerine önem veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ertuğrul yatıyla ilimize gelmiştir. Atatürk, maden ocaklarının işletilmesini teftiş edilmek üzere Üzülmez Müessesini incelemiştir. Emeğin ve emekçinin memleketinde mücadele vardır. Doğalgazında keşfedilmesiyle Karadeniz’in gazıyla daha da büyüyeme devam ediyor” dedi.
Programın son bölümünde ise Zonguldak şiiri okunarak, Zonguldak yöresine ait halk oyunları gösterisi sergilendi. 
AYAK BASTIĞI YERE ÇİÇEK BIRAKILDI
91 yıl önce, saat 12.30'da Zonguldak Limanı açıklarında demirleyen Ertuğrul Yatı’nda, Gazi ve arkadaşları, bugünkü Maden Mühendisleri Odası’nın Zonguldak Şubesi Lokali yanında bulunan iskeleden Zonguldak'a ayak bastı. Bugünkü törende ise Zonguldak protokolü Atatürk’ün ayak bastığı yere gitti. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından denizden getirilen Türk Bayrağı, Vali Tutulmaz’a takdim edildi. Ardından protokol üyeleri denize karanfil bıraktı.
 

ATATÜRK'ÜN ZONGULDAK'A GELİŞİ (26 Ağustos 1931)
Zonguldak kömür madenlerinin en verimli ve ileri düzeyde işletilmesinin tartışıldığı günlerde, Başbakan İsmet İnönü, Meclis' te, "Kömür meselesini bütün memleket için büyük bir dava telakki ediyorum" demektedir. Atatürk, Zonguldak maden ocaklarını görmek üzere, Ertuğrul Yatı ile Zonguldak'a hareket etmiştir. Yanında o zamanki İş Bankası Genel Müdürü Celal Bayar, Afyon Milletvekili Ruşen Eşref, Gaziantep Milletvekili Kılıç Ali, Aydın Milletvekili Reşit Galip, Sinop Milletvekili Recep Zühdü, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik Bıyıklıoğlu, Özel Kalem Müdürü Hasan Rıza Soyak ve Başyaver Rusuhi'de vardır.
26 Ağustos' ta başlayan "Büyük Taarruz" zaferle sonuçlandı. Zafer'in anısına, İş Bankası’nın açılışı için 26 Ağustos 1924 tarihi benimsendi. 26 Ağustos 1931 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk kez Zonguldak’a gelişi ve “Zonguldak'ın derin toprakları altındaki serveti madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir” söylemi açılacak yeni ufukların habercisi olmuştur.
Ertuğrul Yatı, saat 12.30'da Zonguldak Limanı açıklarında demirlemiş, Zonguldak Valisi Arif Bey'in başkanlığında bir kurul Ertuğrul Yatına geçerek Atatürk'ü karşılamış, Gazi ve arkadaşları, bugünkü Maden Mühendisleri Odasının Zonguldak Şubesi Lokali yanında bulunan iskeleden Zonguldak'a ayak basmışlardır. Maden Kömür İşleri TAŞ’a (Türkit) ait 63 ocaklarındaki incelemelerinin ardından sıcak, duygulu ve coşkulu bir uğurlama töreni ile Ulu Önder, Ertuğrul Yatı'na geçmiş, aynı gün Ereğli ilçesine hareket etmiştir. Ereğli Limanında kendilerini karşılayanlarla bir süre görüştükten sonra, İstanbul'a dönmüştür

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER