Aygün, 'Bir İlk Oldu'

Aygün, “Bir İlk Oldu”

Aygün, 'Bir İlk Oldu'

Türk Kızılayı Zonguldak Şube Başkanı Nihat Aygün ülkemize irtica eden mültecilerin sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yardımlar konusunda Belki de Türkiye’de bir ilk olduklarına dikkat çeken Nihat Aygün mültecilere evlere yerleştirdiklerini ve tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti.
EVLERE YERLEŞTİRDİK

Zonguldak’ta yaşayan mültecilerin yaşam standartları hakkında bilgi veren ve açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı başkanı Nihat Aygün, “ bundan 3 ay öncesine kadar mülteciler Zonguldak’a gelmeye başladı. Bu grup içinde çoğunluğu Afganlılar ve Uygur Türkleri oluşturuyordu. Şu anda 430a yakın mülteciyim izle eve yerleştirmiş durumdayız. Hatırlanacağı üzere yaz aylarında göç idaresinin önünde sokaklarda yatıyordu mülteciler. Biz ilk dört gün mültecilerimizin olay yerinde müdahale ettik ve ihtiyaçlarını karşıladık. O süreçte yine 1500 tane yorgan dağıttık Türk Kızılayı olarak. Daha sonra baktık ki mülteciler arkası kesilmiyor sürekli geliyorlar bizden Zonguldak valisi Ahmet çınar ile görüştük. Kendisi ne kadar destek lazımsa vereceğini belirtti. Sayın valimiz bize ne gerekiyorsa yaparız sokakta Kimse kalmasın dedi. Daha sonra Vali yardımcımız Nevzat Bey ile istişarelerde bulunduk ve milli eğitim müdürümüz de buna katma kararı aldık. Zonguldakta kapalı veya kullanılmaya binaların listesini çıkardık. Ve bu süreçte ilk olarak Kozlu’da İmam Hatip Lisesinin kapalı olduğunu öğrendik ve ailelerimizi buraya yerleştirmeye başladı. Bir evin ihtiyacını olabilirse her şeyi boş binalarda hayata geçirdik. Tabii ilk günlerde Zonguldaklı iş adamlarımız ve hayırseverler bu yardımları karşıladı. Baktıkça göçün ardı arkası kesilmiyor bu sefer bir okulda aradık ve aradığımız Okulu 69 ambarlarında bulduk yine burayı bir evin ihtiyaçlarına uygun vaziyette dayadık döşedik. Tabii Türk Kızılay olarak bunun altından kalkabilir miydik bilmiyorum ama Basın İlan Kurumu İl Müdürü Ali Nuhoğlu girişimi ile Zonguldak Ensarları adında bir grup kuruldu.
BİR İLK
Türk Kızılayı olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve sivil toplum kuruluşları ile beraber hareket ettiklerine dikkat çeken Başkan Aygün, “Mültecilerin kendi ülkelerine dönmeleri artık zor. Neden zor Çünkü Afganistanda bir savaş değil terörü var. Giderlerse eğer öldürülecekler. Bu sebeplerden dolayı gidemiyorlar tabi durumu iyi olanlar yurt dışına gitmek için çabalıyorlar ama Zonguldak’ta olanların durumu çok kötü vaziyette. Bu insanlar Afganistan’ın köylerinden göç eden insanlar ceplerinde bir lira dahi paraları yok. Mültecilerin izle iş konusunda ise her evden En azından bir kişiyi istihdam etmek için uğraşıyoruz. Ayrıca ihtiyaç noktasında her akşam Ensarlar grubundan arkadaşlarımız 30 evi ziyaret ediyor. Tabii bu oluşumda Ensarlar grubun yöneticilerinin büyük emeği var. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum. Ve Türkiye’de Belki ilk olarak bir iş yapıldı. Türk Kızılayı ile sivil toplum kuruluşları birleşerek ortak hareket etti. Bu oluşum devam edecektir sadece mülteciler için değil Zonguldaklı fakir fukaralarımız içinde devam edecektir.” Dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2017, 08:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER