Bakan Kurum'dan önemli açıklamalar

Bakan Kurum'dan önemli açıklamalar

Bakan Kurum'dan önemli açıklamalar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bir takım ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Zonguldak’ta Vali Erdoğan Bektaş ve Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan’ı ziyaretinin ardından basın toplantısı düzenledi.
Toplantı öncesinde tek tek belediye başkanlarını dinleyen Bakan Kurum yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bugün alın terinin en yoğun bir şekilde verildiği, deniziyle mavisiyle ön plana çıkmış emeğin başkenti Zonguldak’tayız. Zonguldak’ımızın cumhuriyetimizin en önemli şehirlerinden biri. Ancak şehirleşme açısından baktığımızda maalesef şehirleşme adına çok geri kalmış, hem şehir merkezinde hem de ilçelerinde Türkiye ortalamasının altında kalmış bir şehrimiz. Bu anlamda,  yapacağımız işler ve bundan sonra ki şehircilik adına Zonguldak’ımıza katacağımız projeler çok önem arz ediyor. Biz de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ruhuna uygun bir şekilde Valimiz, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanımızla birlikte bu süreci enine boşuna değerlendirdik. Zonguldak’ın geleceğine ilişkin yapabileceğimiz projeleri istişare ettik ve belli kararlar aldık. Öncelikli olarak TTK Genel Müdürlüğümüzün bünyesinde bulundurduğu yaklaşık Zonguldak ilimizde 133 bin metre kare arazi var. Bu arazinin de yaklaşık bin 63 metre karesi lauvar alanı olarak bildiğimiz kömür yıkama alanı. Limanın hemen arkasında ki alan önemli. Yapmış olduğumuz görüşmelerde hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem de TTK Genel Müdürüz bu nokta da çok özverili şekilde destek oldular. Bu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğümüz bünyesinde  takas yapmak suretiyle Zonguldak’a kazandırıyoruz, aslında limanın arkasında yine Protokol Cami olarak bildiğimiz alanı ve Valiliğimizin içinde bulunduğu toplamda 500 bin metre karelik alanda yeni bir kent merkezi oluşturacağız. Master Plan Çerçevesinde bu inşaatları yapacağız. Zonguldak için önemli olan kangren olan sorunu 5 yıl içerisinde belediyemizle birlikte çözeceğiz. Fevkani Köprüsü ile ilgili durumunu yapılan çalışma ile netleştirmiş olacağız. 6 bin kişilik Selahattin Cami işi yapılacak. Dernek bünyesinde hayırseverlerin yardımı ile yapacağız.

Balkayası alanı bilenen yere toplu konut dairesi ile Millet Bahçesi olarak Zonguldak’a kazandıracağız. Havza-i Fahmiye mülkiyet sorunu vardı bunu halledilmenin önüne açtık. Yaklaşık bin kişi tapularına kavuştu. 2 B sorununu da hallettik. Bütün ilçelerimize su ve araç desteği sağladık. Bir arıtma tesisi ihtiyacımız var. Bunu da Valiliğimizin desteği ile yapacağız. Zonguldak ve tüm ilçelerine ve vatandaşlarımızın tamamına hizmet getirmek çerçevesinde Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi manifesto ile aldığımız kararları sahada uygulayacağız.”19 Mayıs’ta süre bitiyor. 81 ile genelge gönderdik. Genelge kapsamında şehirde  ne kadar riskli alan varsa bize bildirilmesini talimatlandırdık. O çerçeve de acil öncelikli alanların dönüşümünü sağlayacağız. Gelecek verilen bu açıdan çok önemli. Kentsel dönüşüm bu önümüzde ki süreci götürebilmek adına çok önemli. Bu veriler kısım kısım geliyor. Biz de bu gelen veriler karşılığında önümüzde ki 5 yıllık süreçte uygulayacağımız eylem planını açıklayacağız.

Burada tabi ki İstanbul’umuz çok önemli. İstanbul hem nüfus itibariyle baktığınızda, hem de şehirde ki çarpık yapılaşmadan kaynaklı hem de riskli binalardan kaynaklı binaların dönüşümü adına bu veriler çok önemli. İstanbul ve tüm Türkiye’yi yakından ilgilendiren bu konu ile ilgili eylem planını açıklayacağız. Biz kentsel dönüşümü ikiye ayırdık. Her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle projeyi hayata geçireceğiz. Zonguldak’ın merkezinde kentsel dönüşüm dediğimizde aslında bunun bir bu il için en önemli projesidir. Biz önümüzde ki 5 yıllık süreçte  kömür yıkama tesis şehrin bir meydanı olacak. 2023 yılına kadar bu anlayış içerisinde 81 ilimizde projeyi hayata geçireceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2019, 21:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER