Batı Karadeniz emniyet yapılanması davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında "emniyet imamları"nın yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının da bulunduğu 60'ı tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Batı Karadeniz emniyet yapılanması davası

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında emniyet imamlarının yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının da bulunduğu 60ı tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, 51 tutuklu sanıkla 9 tutuksuz sanık ve avukatları katılırken, 9 sanık bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile salona bağlandı.

Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam etti.

Eski Alaplı İlçe Emniyet Müdürü ve İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü tanık E.T, 2008-2009 arasında Alaplı, 2009-2010 yılları arasında ise Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü görevini yürüttüğünü söyledi.

2010da KOM Şube Müdürü olarak atandığını anlatan E.T, şunları anlattı:

Bu görevimi 2013ün temmuz ayına kadar sürdürdüm. KOM Şube Müdürlüğüne polis memuru, komiser veya komiser yardımcısı ihtiyaç olduğunda şube müdürü tarafından bu durum il emniyet müdürüne aktarılır. İl emniyet müdürü de bu durumu Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi İnsan Kaynakları Müdürlüğüne iletir ve çalışmalara başlanır. Sonraki aşamada Zonguldak özelinde olduğu gibi KOM şubede çalışmak isteyen nitelikli ve tavsiye edebilecekleri kişiler ilgili birim amirlerince tespit edilir ve müracaatları sağlanırdı. Görev yaptığım süre içerisinde bir kısmı kendi personelim olan sanıkların o dönemde FETÖ içerisinde yer alıp almadıklarını veya faaliyet yürüttüklerine dair görgüye dayalı bir bilgim yok.

Polis memuru tanık T.D. ise 2014te Devrek ilçesine tayin olduğunu belirterek, Tutuklu sanıkların arasında bulunan Abdülkadir Köken ile tayin olmadan önce görüşmeye başladım. Kendisi benim numaramı bulmuş. Devrek ilçesine gelmeden önce benim yapıyla bağlantım vardı. Daha sonra Köken ile ilk kendi ikametimde daha sonra onun evinde görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde yemek yiyor, çay içiyor ve dini sohbetler yapıyorduk. diye konuştu.

Tanık polis memuru A.K. de emniyette verdiği ifadeyi tekrar ettiğini belirterek, Ben FETÖ/PDY suçundan tutuksuz yargılanmaktayım. Sanıklardan Ruşen Genç, SEGBİS ile duruşma salonuna bağlanan kişidir. 2012de Zonguldaka tayinim çıktı. Ev kiraladığım apartmanda bekar polisler de kalmaktaydı. Ruşen Genç kendi adıyla benimle tanıştı. Ruşen Gençin teklifiyle bu yapının sohbetlerine katıldım. Bu sohbetler mesai durumuna göre her hafta olmamakla birlikte katılan şahısların ikametlerinde yapılırdı. şeklinde konuştu.

A.K, Sohbet toplantılarında her ay himmet adı altında 75-100 lira arasında parayı ödüyordum. Diğer sohbete katılanların himmet ödeyip ödemediğini bilmiyorum. ifadesini kullandı.

Mahkeme heyeti, 4 tanığın dinlendiği 5 saatten fazla süren duruşmaya, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, yarına kadar ara verdi.

İddianameden

Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Çiğdem Erdoğdu tarafından hazırlanan 330 sayfalık iddianamede, 60ı tutuklu 70 sanık hakkında, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, TBMMyi ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak veya silahlı terör örgütü yönetmek suçlamalarıyla, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2018, 20:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER