Beyazlı, Ormancılık günü ve haftası kutladı

Beyazlı, Ormancılık günü ve haftası kutladı

Beyazlı, Ormancılık günü ve haftası kutladı

Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı Ormancılık Günü ve Haftasını kutlama mesajı yayınladı

Beyazlı, yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;

 “1971’de sanayileşmenin karşısında yok olan ormanlarımızı tekrar hayata kavuşturmak için bütün uluslar harekete geçti. Bu büyük yok oluş karşısında önlem alma gereksinimini dile getirmeye başlayan bütün dünya milletleri, orman sevgisini ve ormanları çoğaltmak için Güney Yarım Kürede sonbaharın, Kuzey Yarım Kürede ilkbaharın başlangıç günü olan 21 Mart’ı, Dünya Ormancılık Günü olarak kabul etti ve her yıl bugünden başlamak üzere Orman Haftası olarak kutlamaya başladı.

Bilinçsiz kullanım, ihmal ve dikkatsizlik gibi nedenler dünya ormanlarının gün geçtikçe azalmasına sebep olmaktadır. Ormanların hızla yok olması doğal dengeyi bozmakta, bunun sonucunda küresel ısınma, iklim değişikliği, kuraklık gibi çeşitli çevre felaketleri ile insanoğlu karşı karşıya kalmaktadır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı alınabilecek en önemli tedbirlerin başında verimsiz ormanların süratle ıslah edilmesi ve uygun yerlerde yeni ağaçlandırmalar yapılmasıdır.

Önemli olan ağaç dikmek değildir, asıl önemli olan onu koruyup sahiplenmektir. Eski zamanlarda bir sincabın toprağa hiç basmadan Anadolu’nun bir ucundan bir ucuna gittiği söylenir.  Ankara Savaşı’nda Timur, fillerini ormanda gizlemiştir.  Fatih Sultan Mehmet, “Bir dal kesenin başını keserim” demiştir. Yine dinimizde ağaç ve orman sevgisi yücedir. Hz. Peygamberimiz (S.A.V) “Yarın kıyamet kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikin.” demiştir. 

 Orman varlığı açısından çok büyük bir potansiyeli barındıran Zonguldak’ ta, köylerin tamamına yakını orman köyüdür. Yüzlerce yıldır ormanlardan çok çeşitli gereksinimlerini karşılayan orman köylüsü, aynı zamanda bu güne kadar ormanların korunmasında ve bu günlere gelmesinde önemli bir misyonu ve görevi yerine getirmiştir. Zonguldak ormanlarının Karadeniz ( Batı Karadeniz) ‘in ekolojik bütünlüğünün ve gelişiminin sağlanmasında önemli yeri vardır. Ormanlarımız kestane, defne, ıhlamur gibi odun dışı orman ürünleri açısından zengin olup, mevcut bulunan bu potansiyel değerlendirilerek, başta köylümüze gelir olmakla birlikte aynı zamanda milli ekonomiye de katkı sağlanmaktadı. 

Orman Genel Müdürlüğümüzün temel hizmetler kadrosunda görev yapacak Orman İşletme Şefleri ve Orman Muhafaza Memurlarının yerleştirme işlemleri bu hafta boyunca yapılmış olup, güçlenen kadromuzla ormancılık faaliyetlerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”dedi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2020, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER