Bütçe tartışmalar içinde geçti

Bütçe tartışmalar içinde geçti

Bütçe tartışmalar içinde geçti

 

ZONÇEP toplantısında çöp ara istasyon yapılması konusunda konuşma yapan Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çevre Bakanına teşekkür ettiğini kaydetti.

 Zonguldak il Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği (ZONÇEB) toplandı.

Dönem Başkan Hüseyin Uysal başkanlığında gerçekleştirilen toplantı açılış ve yoklama ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulup istiklal marşımızın okunmasının ardından Bir önceki toplantıya ait tutanak özeti okundu.

 Bir önceki toplantıya ait tutanak özeti okunmasını ardından birlik başkanı Hüseyin Uysal söz almak isteyen var mı diye sordu. Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslan Kılıç söz alarak, Bir önceki oturumda yapılan komisyon seçimleriyle ilgili kendisi yazılı beyanat istediğini hatırlatarak neden kendisine yazılı bilgi verilmediğini sordu. Ardından Kilimli Belediyesi yazı işlerine hangi kararların yazılı olarak istendiğine dair bilgi notu yazıldığını ancak cevap verilmemesi nedeniyle bana gelen herhangi bir karar olmamıştır. dedi

Zonçep Başkanı Hüseyin Uysalda kararın yazılı olarak kilimli belediyesine iletileceklerini belirtti.

Zonguldak İl Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Toplantısı (ZONÇEP) Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal Başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ereğli Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Hüseyin Uysal, ilçe ve belde belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve ZONÇEP’e bağlı daire müdürleri katıldı.

Bir önceki toplantıya ait tutanak özeti okunarak onaylandı.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, çöp transfer istasyonu hakkında söz alarak;  “Var olan tesis benden önceki Belediye Başkanımızın onayı ile birlikte oraya bir çöp aktarma istasyonu yapılmıştı. Oradaki tesisin, daha farklı biraz modern düşünülmüş ancak bu model bize pek uymadı.  Ben görevi devraldığımda tesis kendiliğinden sıkıntıya girdi.  Biz de yeni bir aktarma istasyonu yapalım dedik.  O arada Orman ve TTK bizlere farkında olmadan sıkıntı yaratıldı.   Hâlbuki biz keşke öyle demeseydik de ben tabi devletten geldiğim için karşımızdaki insanlara da inanmak gibi bir konumumuz var.  Hepimiz devlet memuruyuz, kamu hizmeti yapıyoruz.  Deseydik ki yapılarak devri deseydik hiç sıkıntı yoktu. 

Yerimiz zaten hazırdı sonradan bize TTK o zamanki müdürümüz, Orman Müdürümüz bizlere yer yok işte vasıflı orman içerisinde dendi ve bu hala devam ediyor. Aylık 60-70 bin lira bir mazot giderimiz var. Artı kışın zorluk çekiyoruz, niye zorluk çekiyoruz bir kar yağdığında oraya kamyonlar taşımada büyük sıkıntı çekiyor.  Sayın Ereğli Belediye Başkanımızın yapmış olduğu tesisi gördük çok güzel, kullanışlı bir tesis. Gittim yerinde inceledim böyle bir tesisin maliyeti 200-250 bin TL. şimdiki fiyatı. O zaman 100-150 bin TL’ye mal oluyordu.  Şimdi her iki kurum Sayın Bakanımıza ben teşekkür ediyorum, hükümetimize teşekkür ediyoruz.

Olumlu bir karar verdi, Bakan talimat verdi.  Sayın Valimiz de bu konuda ilgili. Bizler Birliğe devretmişiz zaten yapılması ile ilgili benden önce bu karar alındı zaten.  Ben şimdi sadece tesisin, Zonguldak’a bizim Belediyelere sizler bakın Ereğli’den geliyorsunuz Devrek’ten, Çaycuma’dan gelip dökülüyor karlı havalarda çok büyük sıkıntılar çekiyoruz.  Oraya aktarılsın,  orada bir-iki gün bekler ikinci gün transfer yapılır bu şekilde bir desteğinizi istiyoruz. Ereğli’de yapılmış manuel sistem aynı sistem orda da yapılmasını istiyoruz” dedi.

ZONÇEP Birlik Başkanı ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal konu hakkındaki konuşmasında:

“Zor bir coğrafyada yaşıyoruz ve her türlü katı atığımızı  transfer istasyonuna, ana istasyona ulaştıramayan  belediyelerimize de ara transfer istasyonlarının yapılması ihtiyacı da doğrudur, doğru bir tespittir. Sayın başkanlarımız burada iken ödemelerde biraz hassasiyet gösterelim. Şehrimizin böyle yatırımlara da ihtiyacı var. Buralar Belediye kamu, yalnız şunu da yapalım. Belediye Başkanlarımız bu ödemeler konusunda borcu olan belediyelerimiz ZONÇEB’e gelip de müdürlerimize bu konuda bir planlama yapsınlar. Planlar dahilinde önümüzü daha rahat görürüz o zaman da bu transfer istasyonlarını daha rahat yapma cesareti gösterebiliriz. Bu konuda ben bütün Belediye başkanlarımdan hassasiyet bekliyorum. Borcu olan belediyelerimiz desinler ki, bizim durumumuz bu ödeme planımız bu biz de o gerçeklik üzerinden yatırıma, transfer istasyonlarına devam edelim. Başka yerlerde de belki transfer istasyonları yapmamız lazım. Çünkü artık atık yönetimi gittikçe değişiyor, farklılaşıyor, güncelleşiyor.  Yani dünyadaki artık nereye gidiliyorsa en ideal ne ise oraya koşmamız için de bu tür yatırımlara da ihtiyacımız var. Bunda da başarabilmenin tek yolu var. Belediyelerimizin ZONÇEB’e olan borçlarında hassas davranmaları yoksa bu konunun altından kalkarız, zor bir mesele değil bu da çözümlenmesi gereken bir mesele bir yandan da ikinci lotumuz devam edecek, bir yandan da bu ara istasyonlarını da yapma, bakım, rehabilite etmek daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak da bizim görevlerimiz arasında”

 

Zonguldak İl Genel Meclisi üyesi İsmail Terzi toplantıda yaptığı konuşmada, “Herkesin bildiği gibi çöpler şehirlerden, belediyelerden toplanıyor geldiği yer bizim Sapça ve Köroğlu mevkii. Şimdi burada yaşayan insanlar var. Bakın bu çalışmalar 2005’de başladığı zaman ben de Sayın vali o zaman Yavuz Erkmen içindeydik sahile dökülüyordu yer arayışına geçildi. Çeşitli yerlere bakıldı,  Ereğli’ye bakıldı, farklı yerlere bakıldı oralardaki insanlar bunlara reaksiyon gösterdi. En sonunda şu anki yer bulundu oradaki insanlar da buna tepki gösterdi.  İnsanlara bir vaat verildi. Sizin sağlığınızı tehdit edecek, çevrenizi tehdit edebilecek unsurlardan kaçınılacak, bunlarla ilgili önlem alınacak diye vaat verildi. Maalesef her yıl bu toplanan çöpleri oraya taşıyan firmaların sızdırmaz diye tabir edilen kamyonlar yollara çöp sularını döküyorlar, vatandaşlarımız ciddi derecede hem hastalık yönünden, hem haşeratlar yönünden rahatsız oluyorlar. Her yıl da bu gündeme geliyor. Bununla ilgili defalarca gündeme geldi ve bu güzergahta bir de yol var. Bu yolda iki defa Özel İdare asfalt yaptı bu çöpü taşıyan kamyonlar kışın çıkamıyorlar, yolları bozuyorlar. Burada vatandaşlarımız hakikaten çok mağdur, hem Zonguldak’ın çöpünün kokusunu çekiyorlar, hem de birçok anlamda sıkıntı da çekiyorlar bunların tedbirlerini almak da ZONÇEB’in görevleri arasında diye zannediyorum. Bununla ilgili lütfen bir adım atılsın” dedi.

 

 

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün konuyla ilgili söz alarak doğru bir proje olduğunu ancak 40 binlik projenin 100 bin metreküp olarak yapılmasına itirazlarını dile getirdi..

 

ZONÇEP toplantısında Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün sert çıkarak, Çatalağzı’nda insanlar salak yerine konuyor ifadesini kullanınca, ZONÇEP Birlik Başkanı Hüseyin Uysal, Akgün’e üslubu konusunda müdahalede bulundu.

Birlik Başkanı Hüseyin Uysal, “Zonguldak Milletvekili seçildikten sonra senin milletvekilin benim milletvekilim demek yanlış bir ifadedir. Seçilen 5 milletvekili de hepimizin milletvekilidir. Bu ifadeyi kabul etmiyorum” dedi.

Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün sözlerinin devamında , “İnsanlarım zehir soluyor diyoruz ama sen bana külden bahsediyorsunuz başkanım o dediklerinize katılıyorum. Kül barajı iki yıldır çalışmıyor, bu atıklar köyden geçiyor. Ben ne diyorum sen ne diyorsun” diye konuştu.

ZONÇEP Birlik Başkanı Hüseyin Uysal ise Akgün’ün cevaben, “Ben bu konuşma tarzını beğenmiyorum. Ben ne diyorum sen ne diyorsun bunu düzelt uslubun bozuk. Biz masa etrafında oturup bu sorunları tartışmamız gerekiyor. Siz zannediyorsunuz ki, benim aklım şu anda Ereğli’de. Böyle mi sanıyorsunuz, tarzınız yanlış bunu düzeltmediğiniz takdirde bir adım bile ileri adım atamayız. Seçilmiş insana yakışan bir tarz değil bu konuşma. Benim ilimin, benim ilçemin, benim beldemin sorunları var, mahallemin sorunları var bizi bu sorunları çözüm için buraya getiriyorlar. Laf çakma sanatını yakıştıracaksak bende çakarım hem de çok güzel çakarım, Bu tarzı bırakalım, Zonguldak’ın sorunları var gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmamız gerekir. Sorunları tartışmak için hangi siyasetten olursa olsun öncelik sorunları çözmek gerekir” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2017, 15:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER