Çocuk işçiliği ile mücadeleye devam ediyor

Çocuk işçiliği ile mücadeleye devam ediyor

Çocuk işçiliği ile mücadeleye devam ediyor

İŞKUR Zonguldak İl Müdürü Gönül Demirsu, Bakanlığın 2017-2023 yılları kapsamında çocuk işçiliği ile mücadele ulusal programı hazırlandığını söyledi. 

Demirsu yaptığı açıklamasında, hazırlanan bu program ile, öncelikli olarak çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması hedeflendiğini belirterek;
“Eğitim kalitesinin  artırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması gibi geniş kapsamlı tedbirlerle  çocuk işçiliğinin önlenmesi de belirlenen temel hedefler arasındadır.
 
Bilindiği gibi 4857 sayılı İş Kanunu küçük yaştaki işçilerin sağlığını, öğrenim durumlarını ve ahlakını korumak için bazı hükümler koymuş bulunmaktadır. İş Kanununa göre 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmaları yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocukların bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitimine devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalışmalarına izin verilmiştir. Bu hükümle,  çocuğun gördüğü işin okula gitmesine, mesleki eğitimin devamına engel olmaması, derslerinin düzenli bir şekilde devam etmesine zarar vermemesi esas alınmıştır.
14 yaşını doldurmamış çocukların ise bedensel, zihinsel sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazılı sözleşme yapmak ve her bir faaliyet için ayrı izin almak şartıyla çalışmalarına izin verilmiştir. Bu hükümle de belirli alanlarda sınırlı biçimde 14 yaşından küçük çocukların çalıştırılmasına imkan tanınmıştır. Yine,  kanunla yeraltı ve su altında yapılacak işlerde 18 yaşını doldurmamış erkek çocukların,
Sanayiye ait gece işlerinde de 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaklanmıştır. 2018 yılı içerisinde çocuk işçiliği ile ilgili İl Müdürlüğü  olarak  gerçekleştirilen faaliyetlerimizden bahsedecek olursak; Kurumumuzda görevli  İş ve Meslek Danışmanlarınca işyeri  ziyaretlerinde çocuk işçiliği mevzuatı ile ilgili  işverenlerimize  bilgilendirmeler  yapıldı. Yine Sayın Valimiz Başkanlığındaki   İl İstihdam Kurulu toplantısında Kurul üyelerine bizzat İl Müdürü tarafından sunum yapıldı.
 Yapılan sunumda; Kurul üyelerine Yönetmelik hükümleri anlatılarak, Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılma Esasları konusunda bilgi verildi.
 Çocuğun ve genç işçinin işe yerleştirilmesinde ve çalıştığı sürece güvenliği, sağlığı, bedensel, zihinsel, ahlaki ve psiko sosyal gelişimi, kişisel yatkınlık ve yeteneklerinin  dikkate alınması, Çocuk ve genç işçilerden, okula devam edenlerin okula devamları ile okuldaki başarılarına engel olmayacak, meslek seçimi için yapılacak hazırlıklara ya da yetkili makamlar tarafından yeterliliği kabul edilen mesleki eğitime katılmasına engel olmayacak işlerde çalıştırılabilecekleri, Çocuk ve genç işçilerin tecrübe eksikliği, mevcut veya muhtemel riskler konularında bilgisizlik veya tamamen gelişmiş olmamalarına bağlı olarak gelişmelerini, sağlık ve güvenliklerini tehlikeye sokabilecek herhangi bir riske karşı korunmaları gerektiğini  belirttik. Ayrıca;  Çocuk işçiliği konusunda 2019 yılında yapılacak faaliyetlerle ilgili alt yapı çalışmalarımızı hazırladık. Ocak ayı içerisinde  destek verecek kuruluşlar ( Kamu kurum ve Kuruluşları, Mahalli İdareler, Sosyal Taraflar ve Sivil Toplum Kuruluşları)  ile toplanarak çalışma planları yapacağız. Yine yıl içinde Çocuk işçiliğine ilişkin  koordinasyon ve  yönlendirme  yapılması için yerelde kurumsal kapasite artışı sağlanması  amacıyla  İl Müdürlüğümüz ve destek verecek kuruluşlarla ilimiz işverenlerine, işçi ve işveren sendikalarına  bilgilendirme seminerleri düzenlemeyi planladık. Böylelikle ilk amacımız çocuk işçiliğini önlemek,  mümkün olduğunca onları çalışma yaşamı dışında tutmak,  tahsil hayatlarına devamını sağlamak olmakla birlikte, her şeye rağmen iş hayatında olmaları halinde ise Bakanlığımızca çıkarılan mevzuat doğrultusunda çalışmalarını sağlamaktır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2018, 17:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER