DEFNE SÜRGÜNÜ ÜRETİMİNDE YENİ BİR REKOR

DEFNE SÜRGÜNÜ ÜRETİMİNDE YENİ BİR REKOR

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, defne sahalarında defne üretimleri artan bir ivmeyle hız kesmeden devam ettiğini ve rekor bir seviyeye ulaşarak şimdiden 2023 yılı hedeflerine ulaşıldığını açıkladı.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü’nden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada,

“Bartın, Zonguldak ve Ereğli Orman İşletme Müdürlüklerimizde bir yandan envanter ve planlama çalışmaları hızla devam ederken, yapılan faydalanma planlarına konu edilen defne sahalarında defne üretimleri artan bir ivmeyle hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında 14091 ton olan defne üretimi, 2020 yılında 22.658 ton olarak gerçekleşirken, şimdiden 2023 yılı hedeflerini yakalamış durumdayız. Bunun getirisi olarak da defne üretiminde çalışan yaklaşık 2000 Orman Köylümüzün 25.000.000,00TL yakın kazanç elde etmesi olmuştur. Defne yaprağının dış ve iç pazarlara ulaştırılması konusunda toplanıp saklanmasına, işlenmesine, paketlemesine olanak sağlayan tesislerinin kurularak iş gücünün istihdam edildiği bir sektörün oluşmasını da sağlamıştır.

İhraç edilerek ülke ekonomisine de kayda değer destek sağlayan Zonguldak-Bartın defne yaprağının coğrafi işaret tescili için Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat işlemi tamamlanarak ve yapılan inceleme neticelenerek ilgili kurumun onayı ile 1 Aralık 2021 de ilana çıkılmış olup tescil işlemleri 3 ay sonunda tamamlanmış olacaktır. Bu sayede; aromatik özellikleri bakımından zengin içeriğe sahip olan Zonguldak-Bartın Defne Yaprağının köken belirterek koruma altına alınması ve tüm dünyada fiyat avantajı elde etmesi suretiyle orman köylüsüne ve ülke ekonomisine ilave katma değer sağlayacak olması çalışma azim ve şevkimizi arttırarak ilave motivasyon sağlayan bir unsur olarak hep yer alacaktır” denildi.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2021, 17:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER