DEMİRTAŞ; "KADININ GÜÇLENMESİ DEMEK,DEMOKRASİNİN GÜÇLENMESİ DEMEKTİR"

DEMİRTAŞ; "KADININ GÜÇLENMESİ DEMEK,DEMOKRASİNİN GÜÇLENMESİ DEMEKTİR"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilişinin 86’ıncı yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;
“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, hayatın her alanında var olan kadınların, siyasi hayatta da olmalarını istemiştir. Bu nedenle ülkemizde kadınların seçme ve seçilme haklarına dair düzenlemeler 1930’lu yıllardan itibaren yapılmaya başlanmıştır. Önce 1930 yılında Belediye kanunu ile 1930 yılında Belediye Kanunu’nun kabul edilmesi ile birlikte kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve aday olma,1933’te ise Köy Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadınların köy muhtar ve heyetlerine seçilme hakları verilmiştir. 5 Aralık 1934’te, Fransa’dan 10 yıl, İtalya’dan 11 yıl, Belçika’dan 14 yıl , Yunanistan’dan 15 yıl ,İsviçre’den ise 37 yıl önce, kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanınmıştır.
Bugün Türkiye, bundan 86 yıl önce, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde gerçekleştirilen devrim niteliğindeki bu adımın çok gerisindedir. Ülkemizde kadınlar, toplumsal, sosyal ve kültürel yaşamdan dışlanmayla karşı karşıyadır. Kadın sadece annelikle özdeşleştirilip, geleneksel kalıplar içine hapsedilmek istenmektedir. Oysa kadının güçlenmesi demek demokrasinin güçlenmesi demektir. Kadının eğitimden, sağlığa, istihdamdan siyasete hayatın her alanında var olması demek toplumun gelişmesi demektir. Tüm bunlar için de kadın ile erkeğin eşit ve özgür bir şekilde yaşayacağı bir toplum için hep birlikte mücadele etmemiz gerekir”

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 11:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER