Demirtaş: Zonguldaklı cezalandırılıyor!

Demirtaş: Zonguldaklı cezalandırılıyor!

Demirtaş: Zonguldaklı cezalandırılıyor!

TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden, Torba Yasa’da Türkiye Taş Kömürü Kurumu ile ilgili madde kabul edildi.

Görüşmelerde, ilgili madde üzerinde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldak için bu maddenin çok önemli olduğuna ve madde ile Türkiye Taş kömürü Kurumu’nun özelleştirileceğine dikkat çekti.

Bu maddenin yasalaşması halinde Zonguldaklının cezalandırılmış olacağını da ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları belirtti:

“ZONGULDAKLI CEZALANDIRILIYOR!

Zonguldak için çok önemli bir maddeyi konuşuyoruz. Zonguldak, kömürle var olan bir kent, kömür var oldukça, kömür çıkarıldıkça yaşayan bir kent. Ekonomisi, sosyolojisi, psikolojisi, her şeyi kömüre bağlı olan bir kent. 2002 yılındaki kömür üretimi ve işçi sayısında bugün geldiğimiz noktaya bir gerileme var. 2001 yılında 18.025 işçi var Türkiye Taş Kömürü Kurumu uhdesinde çalışan. Bugün 2017 Ağustos itibarıyla 7.625’e düşmüş, yaklaşık üçte 1’lik bir düşme söz konusu. Şimdi maddenin içeriğine baktığımız zaman madde şunu ifade ediyor: “Türkiye Taş Kömürü Kurumu uhdesinde bulunan maden ruhsatlarını işletmeye işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye” Şimdi “ihale etme” derken ne anlaşılıyor burada? Benim anladığım özelleştirmeyi biraz nazikçe yazılmış. Yani aslında özelleştirilecek burada yani bu ruhsatlar bölünecek ve bölündükten sonra da ihale yoluyla satılacak, özelleştirilecek yani.

AMAÇ ÜRETİMİ ARTTIRMAK DEĞİL!

Buradaki ruhsatların devlete ait olması nereden geliyor? 1940 yılında bir kanun çıkıyor. 3867 sayılı Ereğli Kömür Havzasındaki Ocakların Devletçe İşletilmesiHakkındaki Kanun çıkıyor. Bu kanun gereğince ülkemizdeki taşkömürü varlığının bulunduğu Zonguldak havzasındaki kömür ocakları devletleştiriliyor.Şimdi bu maddeyle özelleştirmenin önü açılıyor. Sanırım “özelleştirme” ifadesi kamuoyunda tepki yaratacağı için biraz burada “ihale etmeye” denilerek bu biraz yumuşatılmaya çalışılmış Zonguldak kamuoyunun tepkisinden çekinildiği için. Şimdi peki niye özelleştiriliyor?  2004 yılından bugüne kadar rödovanslı işletmelerin gelmişolduğu nokta ifade edildi. Neden peki ihale edilip, özelleştirilecek? Bunu bir sorgulamamız gerekiyor. Şimdi özelleştirilme olduğu zaman işletmeler çok iyi mi işletiliyor? İşte rödovanslı sahalardaki bazı özel işletmelerin başarısızlıkları ifade edildi. Daha fazla mı üretim artacak, daha fazla mı işçi sayısı artacak? Daha fazla Zonguldak’ın ekonomisine katkıda mı bulunacak? Maalesef bakıyoruz böyle bir hedef burada gözükmüyor. Neden gözükmüyor? Burada amaç üretimi artırmak falan değil. Neden değil? Son iki yıldır milletvekili olduğum günden beri bu konuyu yakından takip ediyorum burada asıl amaç bana göre Türkiye Taşkömürü Kurumunu kapatmak. “Özelleştirme” dediğimiz uygulamalara baktığımızda asıl amacın Türkiye Taşkömürü Kurumunu kapatmak olduğunu görüyorum.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2017, 08:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER