Demirtaş’tan farkındalık çağrısı!

Demirtaş’tan farkındalık çağrısı!

Demirtaş’tan farkındalık çağrısı!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 
Mesajında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün bir kutlama değil farkındalık günü olduğuna vurgu yapan CHP'li Demirtaş, mesajında şunları ifade etti: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama değil, farkındalık günüdür. Aynı zamanda,  hükümetlerin engellilerle ilgili uygulamalarını ve mevcut durumlarını sorgulama günüdür.
BM Engelli Hakları Sözleşmesine göre engelli; “Diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozuklukları bulunan kişiler.” olarak tanımlanmaktadır. Engellilik farklı sebeplerle toplumsal hayata tam ve etkin katılım sağlanamaması olarak tarif edilmektedir. Toplumsal hayata tam ve etkin katılımı sağlayacak en etkili yol ise çalışma hayatına katılımla olur. Engellilerin istihdamı ile ilgili sorun genel işsizlik sorunun bir parçası olarak görülmemelidir.
Toplumumuzun %12 sini oluşturan engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanabilmesi, bu konuda toplumsal farkındalık yaratılabilmesi açısından bugün önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Ülkemizde engelli bireylerin eğitim, sağlık, bakım, rehabilitasyon gibi esas sorunlarının temelinde sosyal dışlanma yatmaktadır. Sosyal dışlanmanın çözümlenmesinin en etkin yolu ise engelli bireylerin çalışma yaşamına dahil edilmesidir. Bu sayede engelli bireyler için istihdam sağlanmış olacak, engelli bireylerin çalışma yaşamına katılması ile toplumsal bilinç ve farkındalık yükselecektir. Bu da engelli bireylere acıma ve yardım temelli yaklaşan çağ dışı anlayışın ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.  
ENGELLİLER HAYATIN DIŞINDA!
Mevcut yasal yükümlülüklerin ve engelli istihdamının arttırılmasının konuşulması gereken bu çağda, Türkiye, ne yazık ki yasaya karşı hile sayılabilecek yol ve yöntemlere, engellilerin çalışma yaşamına dahil edilmemesini tartışmaktadır. 
ENGELLİLERE YARDIM DEĞİL, HAKLARINI VERİN!
Engellilerimize karşı her türlü ayrımcılıkla ve ayrımcı zihniyetle mücadele edilmeli, engelli vatandaşlarımızın toplum içinde görünür olması sağlanmalıdır.3 Aralık Dünya Engelliler Günü toplumsal farkındalığın yaratılabilmesi açısından bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Engellilerimizin yaşamın her alanına katılım gösterdikleri, kimseye muhtaç olmadıkları çağdaş bir toplum düzeyi ancak bu şekilde yakalanabilir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2018, 23:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER