EMEKLİLER, HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYOR

EMEKLİLER, HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYOR

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, “Türkiye’de 13 milyon emekli var. Emeklilerimizin çoğunluğunun açlık sınırın altında yaşıyor” diyerek hükümete emeklilere sahip çıkın diyerek seslendi.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, şube başkanları ile görüşmek ve istişare yapmak üzere Zonguldak’a geldi.

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Batı Karadeniz Bölge Toplantısı Zonguldak’ta Genel Başkan Satılmış Çalışkan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Mustafa Sarıoğlu yaptığı açıklamada, Genel başkan satılmış Çalışkan’a hoş geldin diyerek toplantıda emeklilerin durumunu değerlendireceklerini söyledi. Satılmış Çalışkan toplantıda emeklilerin hak ve menfaatlerin, ilgilendiren açıklama yaptı. Türkiye’de 13 milyon emeklini yaşadığını ve emeklilerin açlık sınırı altında yaşadığını belirten Satılmış Çalışkan, emeklilerin sendika hakkına kavuşması gerektiğini ifade etti. Kanarya sevenler Derneği ile emekli derneğin aynı sıkıntı olmaması gerektiğini ifade eden Satılmış Çalışkan Ayrıca emekli ikramiyelerine zam yapılması gerektiğini de ifade etti.

Emekliler olarak tek isteklerinin ömrünün geri kalan yıllarında kimseye muhtaç olmadan geçirmek olduğunu ifade eden genel başkan satılmışlar Özkan şunları ifade etti: "sivil toplum kuruluşları demokratik sistemin ve sosyal hukuk devleti olmanın gerekliliği içerisinde sağlıklı bir gelişme ve ilerleme sağlarlar, sosyal devletin önceliği vatandaşına saglık eğitim ve sgk hizmetlerini adaleletli olarak vermektir. bu amaçlar doğrultusunda tüm işçi emeklileri dul ve yetimleri derneğimiz üyelerinin haklarının korunması yönünde çalışmaktadır.eemekliler yıllarca çalışarak prim ödemiş ve bu ülkenin ekonomisine teknolojisine sanayisine en büyük katkıyı yapmış kesimdir. ama ne yazıkki emeklilerin %70 ‘i asgari üçret altında maaş almaktadır. 13 milyonu geçen her yıl da artan emekli dul ve yetimler potansiyel bir güç olduğu bilinmektedir. 35-40 milyon aile nufusumuz ile parlomantodan taleplerimiz;

1.    emeklilerin arasındaki ücret uçurumunun giderilmesi. çalışanlara yapılan ücret artışlarının emeklilere de aynen yansıtılması,

2.    tüm emeklileri kapsayan hizmet ve prime dayalı bir intibak yasası çıkartılarak yasalarla getirilen farklılıkların giderilmesi talebimizdir. bugün emeklilikte 3 ayrı yasaya göre maaş bağlanmaktadır.  örnek talebimiz 5000 pirim günü karşılığının taban aylık olarak belirlenmesi ve bu aylığın (devletin belirlemiş olduğu asgari aylık gelirinin)altında kalmaması          beşbinininin üzerindeki prim günleri de aynı donelerle değerlendirilerek abo nı belirlenir ve sigortalının prim ödediği ortalama matragının derece ve kademeden emekli aylığı belirlenirse bu şekilde emekliler arasında hizmet ve prime dayalı standart birliği sağlanmış olur.

3.    750 tl dul maaşına, 1500 tl yükseltilen emekli maaşı (normal artışlarla maaşları 1500 tl. tamamlanana kadar zam yapılmamaktadır) temel gıdalara verilen zamlar %15-20 iken tuik ‘in açıkladığı 2020 6 aylık enflasyonu yüzde %5,75 oldu. bu ay ise 0,58 olarak açıklandı emeklninin harcamaları temel gıdadır. haziran ayında marketlerde kayısı, kiraz, erik gibi mevsimlik meyvelerin 12-15 tl iken yine domates 7-8 tl biber 10-12 tl iken pandemi döneminde piyasalara gelen artışları hepimiz görmekteyiz. tüfe artışlar temel gıda temel ihtiyaca göre değil müzede kalan lamba fitili, semerci sicimine göre değerlendirilmekte;  tüfe’nin bu ayda % 0.58 çıkmış olması biz emeklileri üzmüştür. tüik ‘in nereden fiyat almış olduğunu merak ediyoruz. herhalde tüik ürülerin tarladan çıkış fiyatına göre bir değerlendirme yapmaktadır. açıklanan tüfeler bizim market, pazar tüfemizle bir türlü uyuşmamaktadır. emeklilerin her gecen gün alım gücü düşmektedir.  

2019’ da 100 tl gıda harcamamıza bugün 150 tl harcamaktayız enflasyona göre yapılan altı aylık dönem artışlarında temel gıda enflasyonu baz alınarak artışlar belirlenmelidir.
 

Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2020, 16:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER