FİLYOS ÇALIŞTAYI ZBEÜ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

FİLYOS ÇALIŞTAYI ZBEÜ EV SAHİPLİĞİNDE BAŞLADI

ZBEÜ'de düzenlenen Filyos Çalıştayı da konuşan Vali Tutulmaz ,"Filyos projesi lansmanımız lokomotif olacak.Gelecek Filyos'ta şekillenecek"dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Filyos Çalıştayı gerçekleştirildi.

Sezai Karakoç Kültür Merkezi'nde 'Yatırım, üretim ve istihdam,Gelecek Filyos'ta Şekilleniyor '  konulu olarak gerçekleştirilen  Filyos Çalıştayı'na, Vali Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Murat Uzun Rektör Mustafa Çufalı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir,  Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun,  İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, İl Jandarma Komutanı Albay Gönen Süslü, daire müdürleri ve akademisyenler  katıldı.

Türkiye Petrolleri A. O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, çalıştaya video konferans sistemi ile katıldılar.

REKTÖR ÇUFALI: ZBEÜ OLARAK PROJEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, çalıştayın açılış konuşmasını yaparak, Filyos Vadisi projesini üniversite olarak çok önemsediklerini gelişiminde etkin bir rol almak istediklerini söyledi.

Türkiye Petrolleri A. O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak,"En büyük keşif Karadeniz de yapıldı. Tespit kuyuları kazıyoruz ve arkasından kuyu testleri başlayacak. Mart 15 de sismik verilerin toplanması sona erecek. Şu an itibariyle 3270 metre derinliğe ulaştık. Kuyu testleri Nisan da kanuni ile başlayacak. Rezerv arayışlarımız da tabiki devam edecek.10 üretim kuyusu kazmayı planlıyoruz.Tabiki ithalat ta azaltacak. Karada kurulacak olan tesis için 1 Mart'ta başlıyoruz.2023'te üretime başlamak istiyoruz. Bölgedeki istihdam ve üniversiteler açısından çok önemli girdiler sağlanacak. Filyos bizim için bir mücevherdir.Filyos'ta yer bilimleri merkezi alanı  kurulacak. Tüm bunlar Filyos'a büyük bir dinanizim getirecek" Dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Ulaştırma alt yapısının sürdürülebilir olması önemli.Kara,hava, deniz ve demiryolu olarak dengeli bir ulaşımı sağlamak istiyoruz. Filyos limanını inşa ediyoruz. 463 ana pojeye bakanlığımız devam ediyor. Filyos'ta limanımızın. Demiryolu ve kara bağlantısı için dünya bankası ile 350 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladık.Filyos'tan limana kadar 12 km’lik bir demir yolu yapacağız."dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Deniz taşımacılığı çok önemli. Dünya ticaretinin yüzde 85'i deniz yolu ile yapılmaktadır.Covid 19 deniz ticaretinin önemini daha da arttırmıştır.Dolayısıyla limanlar çok önem kazanıyor.Filyos projesi bir vizyon projesidir. Karadenizdeki en derin liman olacak. Filyos ithalat ve ihracat için önemli bir çıkış noktasıdır" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ,  çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Üretim odaklı olarak üretilenlere katma değer katmak istiyoruz. Birlikte geliştirip birlikte geliştireceğiz. Tübitak olarak ARGE ve Yenilik süreçlerinde katkı vereceğiz.Projeye her türlü katkıyı vermek istiyoruz. Rektörümüze de bu çalıştayı düzenlendiği için teşekkür ederim."Dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak,"Filyos bizlerin gözbebeğidir.Filyos limanı Batı Karadeniz bölgesini kalkındaracaktır.   Endüstri bölgesinde çevreyi kirletmeyen sanayi kurucak. Gaz Filyos’ta kara ya çıkartılacak.Demir yolu, hava ve karayolu çalışmaları devam edecek. Sanayi alanında yatırımcıların tespiti devam ediyor."

VALİ MUSTAFA  TUTULMAZ: FİLYOS PROJESİ KALKINMAMIZIN LOKOMOTİFİ OLACAK

Zonguldak Valisi ve Filyos Çalıştayı Onur Kurulu Başkanı Mustafa Tutulmaz son olarak yaptığı konuşmada  Filyos Projesinin önemine değinerek , "Filyos ilimizin yıldızı olacak.Filyos tek bir proje değil, bünyesinde  endüstri, serbest bölge, OSB’ler. Filyos Liman projesine hazır olmalıyız. Ulaşımın da çözülmesi gerekiyor. Projenin batı bağlantısını karayolunun tamamlaması lazım.Bölgenin imar durumunu çözeceğiz. İçme suyu çözümü in birlik kurba kararı aldık. İş gücünü yetiştirmek çok önemli.Bu toplantı çok önemli." Şeklinde konuştu.

20  üniversiteden akademisyenlerin katıldığı Filyos Çalıştayı  Cumartesi gününe kadar devam edecek. 

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2021, 14:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER