İmar barışı Zonguldak'ta nasıl olacak?

İmar barışı Zonguldak'ta nasıl olacak?

İmar barışı Zonguldak'ta nasıl olacak?

Devlet tüm yapıları kayıt altına almak ve vatandaşın konutlarıyla ilgili yıllardır kangren haline gelmiş tapu sorununu çözüme kavuşturmak için imar barışı adı altında tarihi af getiriyor.. 70 milyar liraya yakın bir gelirin hedeflendiği barış kapsamında olmadık yerlere inşa edilen konutlara ise kesinlikle tapu verilmeyecek. Bu doğrultuda imar barışının Zonguldak’a da geleceği tahmin ediliyor. Bu doğrultuda olmadık yerlerde inşa edilen yapılara kesinlikle izin verilmeyeceği ve Zonguldak’ta bu konuda büyük bir revizyon geçireceği tahmin ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Türkiye’deki yapı sayısının tam olarak bilinemediğini belirterek, “İstisna getirmedik ki tüm yapılar kayıt altına alınsın ve yapı envanteri tutulmuş olsun” dedi. Habertürke açıklamalarda bulunan Demirtaş, düzenleme ile Türkiye’deki konut sayısının net olarak ortaya konulacağını söyledi.
ABUK SABUK YERLERE TAPU YOK
Başvuruların beyan esaslı olacağını vurgulayan Demirtaş, “Bize müracaat edildiğinde olmayacak bir yere bir şey yapıldıysa onu kayıt altına alacağız, yani kayıt aşamasında istisna yok, ancak belgeyi tapuya çevirirken tekrar bakacağız, abuk subuk yerlere tapu vermeyeceğiz” dedi.

HAZİNE ARAZİLERİ DAHİL OLACAK
Hazine’ye ait arazilerde kaçak inşa edilmiş yapılara da şans verileceğini belirten Demirtaş, “Hazine arazisi üzerindeki yapıları bile kayıt altına alarak onlara da şans veriyoruz. Hazine’ye ‘Arsayı bize tahsis et’, Hazine arazisinin üzerine kurulu yapıda yaşayan kişilere de ‘Bu yapıyı satın al’ diyeceğiz. Bedelini alıp mülkiyet sahibi olduktan sonra diğer işlemleri yapacağız” diye konuştu.

ZORUNLULUK YOK, BARIŞMAK İÇİN ÇAĞRI
İmar barışının bir zorunluluk olmadığını vurgulayan Demirtaş, “Vatandaş hiçbir şey yapmayabilir bu bir ‘gel barışalım’ teklifi. Başvuru yaparlarsa yıkım kararı varsa durduracağız, ödenmemiş para cezalarını kaldıracağız. Sanki iskan almış gibi ‘Gel kaydını yap, tapunu al ve otur’ diyoruz. Yeni bir hak sahibi olmayacaklar, imarda ne varsa o olacak. Beyan esaslı olacak. Örneğin diyecek ki ‘3 katlı bina, betonarme yapı, metrekaresi şu.’ Biz de verdiği bilgilerden binanın yapım maliyetini hesap edeceğiz. Yapı kayıt belgesi için yüzde 3, kat mülkiyetine geçtiğinde yüzde 6 bedel ödeyecek” açıklamasında bulundu.

GELİR NASIL KULLANILACAK?
İmar barışından beklenen gelir için iki senaryo hazırlandı. İlk senaryoya göre Yapı Kayıt Belgesi ve kat mülkiyeti başvurusu için toplam 48.6 milyar, ikinci senaryoda ise 68.6 milyar gelir hedefi konuldu. Demirtaş gelirin kullanılacağı alanlarla ilgili şöyle konuştu: “Riskli alanlardaki dönüşümde kamulaştırma, proje bedelleri ve belediyelere faizsiz 3 yıl sonra geri ödemeli krediolarak kullandırılacak. Yerel yönetimlerle bir araya gelip düzenlemeyi anlatacağız” dedi.

ARSA TAPUSU OLARAK GÖZÜKÜYOR
Demirtaş, düzenlemenin bir binanın bahçesini ya da balkonunu belirtilenden büyük yapanları, 1 kat fazla çıktığı için diğer konutlara iskan alamamış kişileri ilgilendirdiğini belirterek, “Bunlar arsa tapusu üzerinden işlem görüyor. Çözüm olacak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2018, 07:52
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 6 yıl Önce

[xt]ABUK SABUK YERLERE TAPU YOK[xt][xt] demişsiniz. Atı alan Üsküdar[xt]ı geçti, sür eşşeği Niğde[xt]ye.

Serdar Albayrak
Serdar Albayrak - 6 yıl Önce

Güzel bir proje fakat bunu peşin ödeme durumumuz yok ,neden paranın peşin değilde taksit taksit ödeme konusunda konusunda yardımcı olmadınız. Bu parayı neden bizlerden peşin olarak istiyorsunuz .Başvurumuzu yapalım paramızı taksitle ödeyelim ne zaman borcumuz biter sonra kayıt ve tapu evraklarımızı alalım bence bu konu üzerinde bir çalışma yapılması gerekmektedir.

SIRADAKİ HABER