İşte Havaalanı İle İlgili Tüm Gerçekler!..

İşte Havaalanı İle İlgili Tüm Gerçekler!..

İşte Havaalanı İle İlgili Tüm Gerçekler!..

Zonguldak İl Genel Meclisi Aralık ayı 5. Birleşimi yapıldı.
Aralık ayı meclis toplantısının 5. oturumu il Genel Meclisi toplantı salonunda meclis başkanı Necdet Karaveli başkanlığında gerçekleşti. Toplantı, açılış ve yoklamanın ardından bir önceki oturuma ait tutanak özetinin okunup oylanması ile başladı.
Gündem maddesinde yer alan, İlimiz Elvanpazarcık Beldesi hudutları dahilinde bulunan idaremize bağlı Sokak Hayvanları Geçici Rehabilitasyon ve Bakımevi yer tespiti ile ilgili İmar ve Bayındırlık – Plan ve Bütçe – Çevre ve Sağlık – Köylere Yönelik Hizmetler Komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 21 – 32 – 17 – 22 sayılı raporlarının görüşülerek, Hayvan Barınağı için yeni yer aranmasına karar verilerek oybirliğiyle kabul edildi.
CHP grup Başkan Vekili Fikret Zaman, belediyenin hayvan Barınağı ile ilgili bir problemi vardı. Bildiğin hayvan barınaklarında beş eleman çalışıyor. Köpek başına yılda 5 TL para veriyor” dedi.
Ardından ilgilenmesi başkanı Necdet karaveli, her canlıya önem vermeye çalışıyoruz. Kozlu Belediye başkanı kerim yılmaz ile görüştüm. Kozu da bir barınak çalışmamız var. Fakat fakat barınak ödenek yetersizliğinden durmuş durumdadır. Eğer kapasite takviye yaparlarsa Kozlu hayvan Barınağı ile bu sorunu çözeceğiz. Ayrıca Gökçebey’de de bir hayvan Barınağı var. Yine bu bölgeye takviye yapılması halinde Sorunu kökten çözeceğimize inanıyorum.
Gündemin ikinci maddesinde, Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin 20.11.2017 tarihinde yapılan olağan Genel Kurulunda Şirket sermayesinin 5 milyon TL’den 6 milyon TL’ ye çıkarılmasına karar verildiğinden 1 milyon TL sermaye artışından İl Özel İdaresi payına düşen miktarın 150 milyon TL’nin ödenip ödenmemesi ile ilgili Plan ve Bütçe – İçişleri komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 33 – 16 sayılı raporlarının görüşüldü.
Konuyla ilgili olarak Zonguldak hava alanı müdürü Hasan Öz Şahin, meclis, üyelerini bilgilendirerek, Havaalanının kuruluşundan bugüne kadar olan çalışmaları anlattı. Kamuoyunda merak edilen soruları cevapladı.
Özşahin’in açıklaması şu şekilde; “Saltukova havaalanı Batı Karadeniz’in merkezi konumundadır. Bu havaalanı yap işlet Devlet sözleşmesi ile 25 yıllığına kiralanmıştı. Atıl durumda devir aldığımız havaalanı için ne yapabiliriz diye çok çalıştık. Kısa kısa, orta vadede uzun planlamalar yaptık. Kısa vadede çözümün havalının coğrafi yapısına müdahale etmekle bulduk. Ayrıca hayvanlar bile havaalanına rahatça girerken Havaalanı güvenliğinin ne boyutlarda olduğunu gördük. Kısa süreli fiziksel düzenlemeler yaptık.
Havaalanı alt yapısı hakkında bilgi veren Özşahin, Hava seyrüsefer sisteminin bir tepeyez tesisini sağladık. Bu havaalanı nasıl böyle bir coğrafiye kuruldu. Coğrafi coğrafya dağlık olduğu için uçak işlerini engel oluyor. Bu havaalanı ilk açıldığında askeri bir hava alanıydı. Bunun sebebi ise Rusya ile olan psikolojik savaştan dolayıdır. Caydırıcı bir sistem olarak havaalanı kurulmuştur.
Almanya uçak şirketi olan Germanye’nin anlaşmalarını anlatan Özşahin, Germanya şirketi tepeden dolayı inişleri sağlaya mıyız dedi. Bunun üzerine biz bu tepeyi tıraşladık. Daha sonra yaptığımız görüşmelerde, Germanya şirketi biz de varız dedi. Havacılıkta hata olmaz, başıboşluktan doğan kavak ağaçları ve enerji hatları ile ilgili çalışmalar yaptık. Ayrıca havaalanına yakın bir yerde bulunan 35 metrelik minareyi 12 metreye indirdik. Bu maliyette bir işadamımız karşıladı. O zamanlarda tepki görmüştük. Minareye 12 metre indiği için kimse dinden imandan olmamıştır. Bu havaalanı fikri, daha önce küçük düşünülmüştür. Biz daha konvansiyonel bir havaalanı için uğraşıyoruz. Bilgi kirliliği olduğu için bunları anlatıyoruz. Sivil toplum kuruluşları konuşuyor ama gelip bize kimse bir şey sormuyor. Daha önce 70 kişilik uçaklar ile seferler yapıldı. Yurtiçi olarak 14 kişilik seferler yapılmak zorunda kaldı. Doluluk oranı %20’yi geçmemiştir. Neden sarmayı artırımına gidiyoruz? İtfaiye binası yıkılacak çünkü uçak pistten çıkarsa ilk uğrayacağı yer itfaiye binasıdır. Ayrıca bu binanın yıkılması ile birlikte ikinci bir uçak park alanı ve helikopter pisti yapacağız. Küçük olsun bizim olsun mantığı doğru değildir. Güvensizlikleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Zonguldak iktidar ve muhalefet milletvekilleri ile birlikte seferler hakkında görüş alışverişinde bulunmuş tık. Bizi her zaman desteklediler. Havaalanına kurulacak olan sistemin maliyeti 700.000 € dur. Bu sistem kurulduğunda havaalanındaki şartlar %90 olarak düzelmiş olacaktır. Bu sistem kurulduğunda iç ve dış hatlar için şirketlerden talepler olacaktır. Ve biz bu sistemin kurulmasını Nisan ve mayıs ayı gibi tamamlanacağını düşünüyoruz. Bu sebepten dolayı da sermaye artışına gittik. Bu havaalanı filyos projesi açısından işadamlarımız için vazgeçilmez olacaktır. Geçtiğimiz günlerde orduya gittim. Ordudaki havaalanına denizi doldurarak yapmışlar. Sadece bölge için değil ülke içinde büyük bir başarıdır. Ordu’da insanlar denizi doldurup havaalanı yaparken biz hala bir tepeyi tartışıyoruz” dedi.
HAVA ALANI YER DEĞİŞTİRECEK Mİ ?
İlgilen Meclisi üyelerinin sorularını yanıtlayan Özşahin, biletler neden pahalı ?
Dünya devi olan ÖGER iflas etti. Biz daha öncesinde çok sayıda bilet satmıştık. Şirket bitince vatandaşlar ortada kaldı. Bu zararda Germanya Şirketi üstlenmiştir. Benim uçak biletleri ile ilgili bir yetkim yoktur. Fiyatların yüksek olması beni de çok rahatsız ediyor. Biraz fırsatçılık gibi görüyorum. Havaalanının Çaycuma’da başka bir yere nakil edileceğini resmi makamlardan duymadım.
HAVAALANI YER HİZMETLERİ KONUSU
Havaalanı yar hizmetleri konusunda da açıklamalarda bulunan Özşahin, “Ayrıca 25 yıllık kiralama süresi olan havaalanının gereği 15 yıllık kalan bir süresi daha vardır. Devlet bu 15 yıllık süreyi heba etmez. Türkiye’de çoğu havaalanının işletmeleri özel şirketlerdedir. Çünkü devletten daha iyi hizmet veriyorlar. Havaalanı gelirleri bizim tüm masraflarımızı karşılıyor. Biz devletin her kademesinde ki kurumlardan denetime tabi tutuluyoruz. Ayrıca Türkiye’de ilk defa yer hizmetlerini biz kendimiz yapıyoruz. Çaycuma Sanayi bölgesinde uçak merdiveni yaptırdım. Burç un orjinal merdiven maliyeti 25.000 € dur. Merdiveni geçin bagaj araçları da dahil 50 bin lira bile tutmamıştır.

Gündemin üçüncü maddesinde, Mülkiyeti İdaremize ait İlimiz Kozlu ilçesi Güney Mahallesi Zonguldak Caddesi Mevkiinde tapunun; 1 pafta 30 ada 71 parselinde kayıtlı arsa üzerinde bulunan 2 bodrum ve 2 normal kattan oluşan 4 katlı binanın satışı ile ilgili Plan ve Bütçe – İçişleri komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 34 – 17 sayılı raporlarının görüşülerek, oybirliğiyle karara bağlandı.
Gündemin dördüncü maddesinde yer alan, Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait, İlimiz Çaycuma İlçesi Çay Mahallesi Atatürk Caddesinde tapunun; 13 pafta, 71 ada, 24 parselinde kayıtlı 116,03 m² yüzölçümlü arsa üzerindeki 1 bodrum + 1 zemin kat +3 normal kattan oluşan Özel İdare binasının bütün olarak satışı ile ilgili Plan ve Bütçe – İçişleri komisyonlarının ortaklaşa hazırlamış oldukları 34 – 17 sayılı raporlarının görüşülerek, oy birliği ile karara bağlandı.
Ardından il Özel idaresi 2018 yılı Su ve kanal hizmetleri müdürlüğü, yol ve ulaştırma hizmetleri müdürlükleri yatırım programları ile plan proje müdürlüğüne ait HJE-sondaj-Etüt- proje yatırım programları görüşüldü.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2017, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER