'İstihdam için değil üretim artsın diye işçi alınır'

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'dan çok önemli TTK açıklaması, eski yöneticileri topa tuttu

'İstihdam için değil üretim artsın diye işçi alınır'

AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, GMİS Kozlu Şubesi’nin 11’inci Olağan Genel Kurulunda önemli açıklamalarda bulundu. 
AK Parti iktidarının TTK’ya ve madenciliğe verdiği önemden bahseden Milletvekili Uçar, üretimin artması adına mücadele vereceklerini söyledi.
Öte yandan, TTK’da 80-90’lı yıllarda 50 bine yakın çalışanın sadece istihdam edildiğini ve o dönemlerde üretimin az olduğunu söyleyen milletvekili Uçar, kurumda az çalışan olmasına rağmen bu dönemde aynı oranda üretim yapıldığını hatırlattı. Kuruma sadece istihdam edilmesi için işçi alınmayacağını söyleyen Uçar, kurumun eski yöneticilerini de topa tuttu. Üretimin artması ve ekonomiye kazandırılması için alımların yapılacağını belirten Uçar, herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. 
‘KÜRSÜLERİ SİYASİ MAZLEZE YAPMAYALIM’
Kürsülerin siyasi malzeme olmaması gerektiğinin altını çizen AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar: “Ben madencilik sektörüne uzak biri değilim. Bu kurumda çalışan, bu kurumdan ekmek yiyen bir ailenin çocuğu olarak madencilerimizle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Siyasetçi sıfatıyla zaman zaman yapılan genel kurulları politize ediyorlar, bende bir siyasetçi olarak bu organizasyon ve toplantıların politize edilmesine karşıyım. Sadece bu genel kurul ve toplantılarda temsil ettiğimiz kitlelerin, kurumların daha verimli, başarılı, çalışanlarımızın iş hayatında daha verimli olabilmesi için neler yapabiliriz fikirlerimizin bu konuda paylaşılmasını temenni ederim. Bu kürsüleri siyasi malzeme yaparak hitap etmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
‘KURUMUN AYAKTA KALMASINI SAĞLAMALIYIZ’
Kurumun ayakta kalması ve üretimin artması için mücadele verilmesi gerektiğini söyleyen Uçar: “TTK bölgemizin, ülkemizin stratejik öneme haiz olan çok önemli kurumlarından bir tanesidir. Şehrimize gelen her siyasetçi, STK temsilcisi kürsüye çıktığında TTK ile ilgili çok önemli ifadelerde ve açıklamalarda bulunuyor. Bizde bu açıklamaları dinliyoruz, kurumun ayakta kalması, kömürün milli ekonomiye kazandırılması konusunda herkesin destek vermesini istedik. Yaklaşık 16 yıldır iktidardayız, TTK ile ilgili de bir takım politik açıklamalar yapanlarda oldu. Kapattı, kapatılıyor, özelleştiriliyor, satılıyor gibi çalışanları da tedirgin eden, endişe yaratacak açıklamalar yapıldı. Ama 2006 yılında bin 600, 2009 yılında 3 bin kişinin istihdam edilmesi, şimdi sayın başkanımızın da ifade ettiği gibi bin 500 arkadaşımızın tekrar istihdam edilerek üretimin arttırılması kurumun daha güçlü ve verimli hale getirilmesi için çaba sarf ediliyor. Bunların dışında kuruma elbette ki istihdam sağlanıyor. Üretim olmasa da yan sanatlara katkı sağlanıyor” dedi. 
‘4 BUÇUK MİLYONU GEÇMEMİŞ’
Kuruma istihdam edilmek için değil üretim artması için alımların yapıldığını ifade eden Uçar: “Bizler bu şehrin sakinleri ve sahipleri olarak kurumun ayakta kalması, dinamik olması, ekonomiye katkı sağlaması adına her zaman bir araya gelerek konuşuyoruz. 80-90’lı yıllarda kurumda 40-50 bin işçinin çalıştığı söylenir. Aslında 40-50 bin kişi bu kurumda çalışmamış, sadece istihdam edilmiş. Geriye dönük bir bakarsanız, 40-50 bin kişinin istihdam edildiği dönemlerde üretilen kömür tonu 4 buçuk milyonu geçmemiş. 50 bin kişiyle 4 buçuk milyon ton kömür üretmişsiniz, bizim dönemimizde en son 3 bin işçi alındığı zaman 2 bin 500 ton civarında yaklaşık 12 bin işçi ile üretim yapılmış. Biz 40-50 bin kişinin çalıştığı demiyorum,  istihdam edildiği dönemlerde 4 milyon ton kömür üretmişiz, aslında kurumu o zaman yıpratmışız. O zaman bir yetkili de çıkıp başka istihdam alanları yaratalım dememiş!” dedi. 
‘BİZ İŞÇİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ’
Kurumun ayakta kalması ve madencinin iş sağlığı ve güvenliğini düşürdüklerini söyleyen Uçar: Ben Fener semtini çocukluğunda İstanbul’un Bağdat, İstiklal caddesi gibi bilirim. Biz oraya giremezdik. Orası elitlerin, seçkinlerin gittikleri yerlerdi. O dönemlerde kurumda o kadar istihdam olmuş, ama üretime yönelik farklı çalışmalar geliştirilmemiş. Şimdi geldiğimiz noktada o dönemlerin faturasını öder gibi oluyoruz. Ama bu 16 yıllık dönem içerisinde kurumun ayakta durması ve üretimin artması konusunda elbette ki çalışmalar yapıldı. Elbette yeterli değil. Biz isteriz ki, bu kurumda 20-25 bin kişi istihdam edilsin, hem şehrimize sosyal ve ekonomik alanda katkı sağlasın. Ne yazık ki bölgemizde madencilik ve enerji sektörü dışında her hangi bir iş kolunun olmadığını görüyoruz. Bunu çeşitlendirmek ve zenginleştirmek zorundayız. Bu anlamda elbette ki altyapı çalışmalarını hızlanıyor. Kurumda çalışan arkadaşlarımızın da standartlarının geliştirilmesi, çalışma ortamlarının iyileştirilmesi, iş güvenliği, ücretlendirme olsun her alanda bir takım yenilikler yapılıyor. Son dönemlerde hem sendikamızın hem işçimiz hem de işveren kurumuzun bir araya gelerek kurumun ayakta kalması ve çalışanlarımızın daha mutlu olması konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Siyasi ayrım gözetmeksizin herkesin bu kuruma sahip çıkması gerekiyor” dedi.
 ‘TTK’NIN BÜYÜMESİNİ İSTİYORUZ’
TTK’nın büyümesini istediklerini söyleyen Uçar: “Çalışanları kucaklıyoruz. Bu şehir için üreten, alın teri döken herkesi şükran ve minnetle yad ediyoruz, onları her zaman destekleyip, yanlarında oluyoruz. Ama üretmeden, çalışmadan, mücadele etmeden geçinmek isteyenlere de hiç kimsenin asla ve asla prim vermemesini, sahip çıkmamasını, kucaklamamasını istiyoruz. Emeği, alın terini ve insanın hakkını yiyenlerin her zaman karşısındayız. Bu nedenle biz iktidar olarak bütün STK’lara, sendikalarımıza, çalışanlarımıza özellikle bölgemizde yapılacak bütün çalışmalarda onlarında fikir ve düşüncelerini alarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Sonuç olarak TTK’nın büyümesi, üretimin artması anlamında hükümetimizin niyetini herkes biliyor. Çeşitli düşüncelerle hükümeti yıpratma adına yapılan açıklamaları kimin ne niyetle yaptığını herkes biliyor. Madencilik ağır iş koludur, çalışanlarımızın burada ne kadar emek verip mücadele verdiğini biliyorum. Kurumumuzun ayakta durması için neler yapılması gerekiyorsa bizlerde yanınızdayız” şeklinde konuştu. (Gamze Taşdemir)

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2019, 03:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER