Kara Akciğerliler

Kara Akciğerliler

Kara Akciğerliler

Zonguldak ve Soma maden ocaklarından çalışan madencilerin mesleki hastalıklara yakalanma oranı diğer meslek gruplarının üzerinde seyrederken Akciğerlerde toplanan kömür tozunun verdiği hasar Twitter kullanıcıları arasından paylaşılmaya devam ediliyor.
Görenlerin ‘Kara Akciğerliler’ olarak tanımladığı sağlıklı ve sağlıksız akciğer görüntülerinin altında ise mesleki bir hastalık olan ‘pnömokonyoz’ yatıyor. Madenlerde çalışmış işçilerin erken yaşlarda olmasa bile ilerleyen yaş safhalarında bir çoğu bu sebepten hayatını kaybediyor.
Verilere göre, pnömokonyoz hastalığı kararı en fazla 1997de bin 760, en az ise 2003te 241 kez alındı. Hastaneye geçen yıl müracaat eden 2 bin 60 madenciden bin 710unun meslek hastalığına yakalandığı, söz konusu rahatsızlığın da devam ettiği ya da ilerlediği belirlendi. (Veriler her geçen yıl artıyor)
“MASKE KULLANILMALI”
Uzmanlar ise meslek hastalığına karşı alınabilecek önlemlere dikkat çekere, “Özellikle maden işçiliği gibi tozlu ortamlarda çalışanlarda hastalığın şiddeti havadaki toz oranıyla artıyor. Ocaklarda sürekli tozlarla temas halindeki maden işçilerinde daha fazla görülüyor. En önemli belirtisi de nefes darlığıdır. Risk altındaki kişilerin düzenli aralıklarla röntgen muayenesinden geçmesi gerekir. Röntgende, akciğer benekli biçimde görülür. Hastalığın vücutta hızla seyir göstermesi akciğerlerde önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle iş yerlerinde koruyucu maske kullandırılması gereklidir” dedi. Batuhan Karamalak

Güncelleme Tarihi: 26 Şubat 2018, 08:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER