'Kötü bir rakamla çalışıyoruz'

'Kötü bir rakamla çalışıyoruz'

'Kötü bir rakamla çalışıyoruz'

Genel maden İşçileri Sendikası Başkanı Hakan Yeşil, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni alınan maden işçileri ile birlikte üretime katkı verildiğini söyleyen Hakan Yeşil, işçi alınmasına rağmen kurumda işçi açıklarının devam ettiğini söyledi.

‘İŞÇİ AÇIĞIMIZ ÇOK FAZLA

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil TTK’nın yeni sisteme geçmesi ile birlikte üretimin artacağını beklediklerini belirtti. Yeni işçi alımı ile birlikte üretim seviyesinde artış olduğunu belirten Genel Başkanı Yeşil yeni işçilerin adaptasyon sürecinden sonra %100 verim alınacağını beklediklerini belirterek işçi sayısının yetersiz olduğunu norm kadro ile çalışılması gerektiğini vurguladı. Yeşil: “Yeni işçi alımı ile beraber TTK’da kan değişikliği oldu. 1500 işçi alımında son 500 işçinin alınması il birlikte şuan yedeklerimiz kurs görmekte. Bu işçilerimiz de başladıklarında üretimin biraz daha artacağını düşünüyoruz. Tabi ilk olarak bir adaptasyon süreci olacak. İlk 6 ay içerisinde yeterli miktarda katkı sağlanmayacağını biliyoruz. Bu süre geçtikten sonra üretimin daha da artacağını biz biliyoruz. İşçi açığımız çok fazla. 1500 işçi alındı. Yeterli mi? tabi ki yetersiz. İşçi kardeşlerimizin üretime katkısını gördüğümüz için tekrardan işçi alımı talebimiz olacak. Kurum yetkilileri ile görüşüyoruz. 1500 işçinin üretime katkısı nedir? Diye. Bu doğrultuda enerji bakanlığı ile irtibata geçilecek. TTK şuan yeni bir oluşum içerisinde. Sistemini değiştirdi. Bu bizim ve Zonguldak’ın geleceği için çok önemli. Bu sistemler geçmişte denenmiş ama başarılı olunamamış. Günümüzdeki teknoloji ve adaptasyon ile birlikte Üzülmez Müessesesi’nde, Kozlu’da, Gelik’te mekanize kazı sistemleri hayata geçti. Bunlar üretime direkt katkı sağlıyor. Bu sistemlerin yaygınlaşması işçi sağlığı ve güvenliği açısından da çok önemli. Mekanize sistem ile birlikte arkadaşlarımızın adaptasyon süreci bittiğinde %100 verim alacağımızı düşünüyoruz. “ ifadelerini kullandı.

‘BU SAYI İLE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ DEMİYORUZ’

TTK’nın geçmiş dönemlerde 30-40 bin işçi ile çalışmak için dizayn edilmesi ile birlikte şuan çalışan işçi sayısının yetersiz olduğunu belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil memur-işçi sayısının dengeli olmadığını TTK’nın norm kadro ile çalışması halinde TTK’nın zarara uğramasının önüne geçileceğini belirterek “konu hakkında çalışmalarımız var, yetkililerimizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Yeşil konu hakkında yaptığı açıklamada; “Şuan TTK’da çalışan işçi sayısı yetersiz. TTK’nın geçmişinde 30-40 bin işçinin çalıştığı dönemler oldu. Sistem de buna göre dizayn edildi. Tabi biz bu sayı ile çalışmak istiyoruz demiyoruz. Biz norm kadro ile çalışmak istiyoruz dedik. Norm kadromuz 14.000 kişi. Biz kurumdan norm kadronun belirlenmesini istedik. 14.000 kişi ise her yıl emekli olan işçiler ile birlikte yerine yeni işçilerin alınmasını istedik. Çünkü işçi alımının yanında bizde emeklilik çok. Cumhurbaşkanımızın verdiği sözden bu güne 1500’den fazla işçi emekli oldu. Norm kadroda sabitlenirse işçi sayımız, üretim oranını o zaman daha net göreceğiz. Bu kuruma kaç işçi alındıdan ziyade kurumdan kaç kişi emekli oldu bunu da deklare etmek lazım. Cumhurbaşkanımız geldiğinde şu kadar işçi alındı diye söyledi ama asıl önemli olan kaç işçinin emekli olduğudur. Bu anlamda Zonguldak halkının da bize destek olması lazım. Şuan 7900’lerde kötü bir rakamla çalışıyoruz. TTK’nın eski günlerine gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. TTK’da işçi sayısı ile memur sayısının hemen hemen aynı olduğu yönünde söylemler var. TTK çok fazla içinin çalışması için dizayn edilmiş bir kurum. Tabi geldiğimiz noktada işçi sayısının düşmesi ile bu durum ortaya çıkıyor. Genel müdürümüz ile de bu konuları konuştuk kendisi de bu konularda çok yetkili değil. Yetkililerin bu konuda çalışma yapması iyi olacaktır. 7-8 bin işçinin çalıştığı bir yerde memur sayısının çok fazla olması tabi ki kurumu zarar uğratır. Bu kurumda 40-50 bin kişi çalışırken 5 daire başkanı vardı. 7900 işçi çalışıyor 13 daire başkanı var. Gerek olduğu için kurulmuştur bunlar. Havza büyük olduğu için sorumluluk alacak kişinin fazla olması gerekiyordu. Ama şimdi gelinen nokta bu“ dedi. (Gamze Taşdemir)

Gündem

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2019, 19:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER