Küçük esnaf nostalji oluyor!

Küçük esnaf nostalji oluyor!

Küçük esnaf nostalji oluyor!

Bakkallar ve Tekel Bayileler Odası eski başkanı Şükür Küçükali, esnafın bankalar kredi alamadığını ve bu sebeple küçük esnafın kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Esnafın sicil affına uğraması gerektiğini belirten Küçükali, AVM tehlikesinin ise esnafın belini büktüğüne dikkat çekti. Küçükali açıklamasında, “Esnafın sorunları dağlar gibi yığılı hale geldi. Dağlar bir tülü aşağıya indirilemiyor. Küçüklmesi gereken sorunlar git gide yukarılara çıkıyor. Sebebine gelince ise dünyada en çok avm açılan devlet Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Hızlı bir şekilde avmler açılıyor ve hızlı bir şekilde küçük esnaf kepenk kapatıyor. Bugün esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu yapmış olduğu araştırmalara göre Türkiye’de küçük esnaflar nostaljiye dönüşmeye başladı. Mesela önceden bir sürü nalburiye, terzi, bastoncu, oymacı gibi sanatlar artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalarak nostalji oldu. Bakkallar, kahvehaneler de zamanla kaybolmaya yüz tutacak. Bunun sebebi ise hızlı bir şekilde avmlerin açılması. Zamanında bu konuda yasa çıkmıştı. Küçük esnaf AVM’lere karşı koruyup kollanacaktı. Esnafımıza oralarda gerektiği gibi yerler verilecekti. Bu şekilde korunma altına alınacaklardı. Bu gereklilikler kesinlikle uygulanmadı. Böyle bir uygulamada yok. Kiralar zaten had safhada” dedi.
“KÜÇÜK ESNAF TEHLİKEDE”
Bakkallar ve Teke Bayileler Odası eski başkanı Şükür Küçükali, esnafın bankalar kredi alamadığını ve bu sebeple küçük esnafın kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Esnafın sicil affına uğraması gerektiğini belirten Küçükali, “Esnafın sorunları dağlar gibi yığılı hale geldi. Dağlar bir tülü aşağıya indirilemiyor. Küçüklmesi gereken sorunlar git gide yukarılara çıkıyor. Sebebine gelince ise dünyada en çok avm açılan devlet Türkiye Cumhuriyeti devletidir. Hızlı bir şekilde avmler açılıyor ve hızlı bir şekilde küçük esnaf kepenk kapatıyor. Bugün esnaf ve sanatkarlar konfederasyonu yapmış olduğu araştırmalara göre Türkiye’de küçük esnaflar nostaljiye dönüşmeye başladı. Mesela önceden bir sürü nalburiye, terzi, bastoncu, oymacı gibi sanatlar artık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalarak nostalji oldu. Bakkallar, kahvehaneler de zamanla kaybolmaya yüz tutacak. Bunun sebebi ise hızlı bir şekilde avmlerin açılması. Zamanında bu konuda yasa çıkmıştı. Küçük esnaf AVM’lere karşı koruyup kollanacaktı. Esnafımıza oralarda gerektiği gibi yerler verilecekti. Bu şekilde korunma altına alınacaklardı. Bu gereklilikler kesinlikle uygulanmadı. Böyle bir uygulamada yok. Kiralar zaten had safhada. Küçük esnafa artık kredi verilmiyor. Bankalar kredi çıkarmıyorlar. Bizlere sicil affı çıkmadığı için esnaf sorunlarının çözülmesi mümkün değil. Bakın bugün taksitlendirmenin son günü. Millet taksitlendirme yapıyor ama bir türlü ödeme yapılmıyor. Neden ödeyemiyor? Çünkü bankalar kredi vermiyor. Küçük esnaf bankaya gittiğinde karşısına sicil affı zorunluluğu getiriliyor. Alıp ne borcunu ödeyebiliyor ne de dükkanına mal ödeyebiliyor” ifadelerini kullandı.
“SUYA %100 ZAM GELDİ”
Yapılan uygulamalar ile başarı yakalanamadığını ayrıca son dönemde dolar ile ilgili yaşanan  gelişmelerin ekonomiyi zora soktuğu dile getiren Bakkallar ve Teke Bayileler Odası eski başkanı Şükür Küçükali, “Bu konuda hiçbir başarı yakalanamadı. Başarı yakalanamaz da. Bu gidişle olmaz. Çünkü esnafın önünde ki engeller kaldırılmıyor. O engel kalkmadıktan sonra istediğin gibi yaparsan yap olmaz. Diğer taraftan ülkede bir Dolar sorunu var. Dolarla kira alan mal sahipleri var. Bunun bir an önce önüne geçilmesi lazım. 4.25’ten 7.25’e dolar çıktığında büyük bir kaos oluyordu. 7.25’ten 6 liraya dolar düştü diye bayram eder hale geldik. Doların hızını kestik diyorlar. Doların hızını kesmek değil mesele doları belli bir seviyeye düşürebiliyor muyuz? Bunu yapmamız lazım. Fiyat düştükçe bayram sevinci yaşıyoruz. Kardeşim arada ki 2 lira ne olacak. Bu %40 devalüasyon demek. Konuşmakla olmuyor bu işler. Bunlar zaman zaman insanın içini acıtmaya başlıyor. Küçük suyu 6 liradan alıyorduk şimdi 12 liradan alıyoruz. %100 zam geldi. Bu sadece su diğerlerini siz düşünün. Küçük esnafın önünün açılması lazım. İş işten geçtikten sonra h

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

Güncelleme Tarihi: 28 Ağustos 2018, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER