Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır

Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır

Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır

ZONGULDAK İl Sağlık Müdürvekili Dr. Toygar Keskin, 28 Ocak Dünya Lepra (Hansen Hastalığı Cüzzam) günü nedeniyle yaptığı açıklamada hastalığın belirtilerini anlattı.

Dr. Toygar Keskin, Lepra hastalığının günümüzde Hansen hastalığı olarak da bilindiğini söyledi. Lepranın, Mycobacterium leprae isimli bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Dr. Keskin, Hastalık özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkiler. Lepra erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanları etkileyebilir. Lepra tedavi edilebilir bir hastalıktır, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıklar önlenebilir. Lepraya bağlı şekil bozuklukları ve sakatlıklar hemen oluşmaz, tanı konulmamış vakalarda yıllar süren bir süre sonucunda oluşur dedi.

2016 yılında dünya genelinde 214 binden fazla kişide lepra hastalığı görüldüğünü söyleyen Dr. Keskin, Vakaların yarıdan fazlası ise Hindistandan bildirilmiştir. Brezilya ve Endonezya diğer yüksek vaka sayısı olan ülkelerdir. Yeni vaka tespit oranı 2016 yılında her 100 bin kişide 2.9 olarak bildirilmiştir. Lepra basilinin tek kaynağı insandır. M. leprae çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2018, 16:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER