Liste yenilendi.. Bakın neler var!

Liste yenilendi.. Bakın neler var!

Liste yenilendi.. Bakın neler var!

Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, yöresel ürünler listesinin yenilendiğini açıkladı.

İsmail Maden yaptığı açıklamada, yenilenen liste hakkında şu bilgileri verdi:
“2017 yılında ilimizde uygulanmaya başlayan büyük marketlerde yöresel ürünlere raf ayırma zorunluluğu, 2019 ve 2020 yılları için yeniden belirlendi. 2017 yılında Zonguldak genelinde bulunan büyük marketler, zincir mağazalar ve bayii işletmeleri ilimizde üretilen yöresel ürünlere raf tahsis etmek zorunluluğu getirildi. Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12. maddesi gereğince İl Müdürlüğü tarafından, 2017 yılından itibaren İlimizde bulunan ve esas işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı olan büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerce raf tahsisi yapılması zorunluluğunun getirildiğini  ve 2019 – 2020 yılları için listenin yeniden düzenlendiğini söyledi.
Buna göre İlimiz genelinde bulunan 16 işletme tarafından üretimi yapılan hızlı tüketim ürünleri tespit edilmiştir. Büyük market ve zincir marketlerin raflarında yayımlanan yeni listedeki ürünler yer almak zorundadır.
“KESİN LİSTE İLAN EDİLDİ”
Yenilen yöresel ürünler listesi hakkında bilgi veren Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 12. Maddesi gereğince İl Müdürlüğümüz tarafından,  İlimizde bulunan ve esas işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı olan büyük mağaza ve zincir mağazalar ile bayi işletme ve özel yetkili işletmelerce raf tahsisi yapılmak üzere yöresel ürünlerin tespiti amacıyla, İlimizdeki Ticaret ve Sanayi Odaları, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ve İlçe Kaymakamlıklarının önerileri alınmıştır. Alınan önerilere göre hazırlanan liste http://zonguldak.gtb.gov.tr/ internet adresinde yayınlanmıştır.
“İKİ YILDA BİR LİSTE YENİLENECEK”
16 işletmenin yer aldığı Devrek Cevizli Ekmeği, Çaycuma Manda Yağurdu, Ereğli Osmanlı Çileği Reçeli, Alaplı Fındığı gibi öne çıkan ürünlerle birlikte yerelde üretimi yapılan ürünler listede yer almıştır. İl Müdürlüğümüzce ilan edilen geçici listeye yayınlanmasından sonraki 7 (yedi) gün içinde İl Müdürlüğümüz nezdinde itiraz edilebileceği bildirilmiştir. Fakat İl Müdürlüğümüze İtiraz başvurusunda bulunulmadığından halen fiilen üretim yapan firmalar ve ürünler kesinleşen liste olarak http://zonguldak.gtb.gov.tr/ internet adresinde ilan edilmiş ve Ticaret Bakanlığına gönderilmiştir. 2019 ve 2020 yılları için belirlenen ilimize ait bu liste 2 yılda bir güncellenerek aynı süreçlerden geçecektir.
“YÖRESEL ÜRÜN BULUNDURMAYANLARA CEZA”
6585 sayılı Parekende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun ceza hükümleri başlıklı 18. maddeinde “12 nci maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket edenlere, her bir mağazası ya da şubesi için yirmi bin Türk lirası, aykırılığın otuz günden az olmamak üzere Bakanlıkça verilen süre içinde giderilmemesi hâlinde bu tutarın iki katı,” denilmektedir. Buna göre işverenlerimiz cezai işlemle karşılaşmamak için 2019-2020 yıllarını kapsayan yöresel ürünler listesinde bulunan ürünlere kanunun öngördüğü raf alanını ayırmalıdır.
Yayınlanan yöresel ürünlerimizin üreticilerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2019, 19:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER