LOZAN, TÜRK TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR!

LOZAN, TÜRK TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR!

LOZAN, TÜRK TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASIDIR!

CHP Zonguldak Milletvekilli Ünal Demirtaş, Lozan Barış Antlaşması’nın yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı. Mesajında Türk tarihinde bir dönüm noktası olan Lozan Barış Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olduğuna vurgu yapan CHP’li Demirtaş, “Bu tapuya sahip çıkmak herkesin görevidir” dedi. CHP’li Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

“HER ZAMAN ONURLA KUTLAYACAĞIZ!

Lozan Barış Antlaşması, kahramanca verilen mücadelelerin, büyük zaferlerle taçlandırıldığı Kurtuluş Savaşı’nın siyasi sonucunun alındığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası hukukta tescil edildiği, Türkiye’nin tüm zincirlerinden kurtulduğu, tapu senedi niteliğinde bir antlaşmadır. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık belgesidir. Ulusal mücadeleden cumhuriyete giden yolda, en önemli antlaşma olan Lozan Barış Antlaşmasını her zaman onurla hatırlayacak ve kutlayacağız.

İsviçre’nin Lozan kentinde 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile  Türkiye devleti dış politikada siyasi zaferini tüm dünyaya kanıtlamıştır. Lozan Antlaşması, aynı zamanda kurulacak olan Cumhuriyeti'nin de dış politikasının temel anlayışını ortaya koymuştur. Bu anlayış Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vurguladığı gibi “Yurtta barış, dünyada barış” tır. Lozan, Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlı ve öngörülü yönetiminde ve İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin de üstün diplomatik tutumları sonucunda emperyalistlere karşı kazanılmış büyük bir siyasi zaferdir. İsmet İnönü bu süreçte kararlı, emin, eşitlik ve özgürlük taleplerinden hiç taviz vermeyen bir tavır içinde olmuştur. İsmet Paşa, bu tavrı ile rakipleri tarafından; büyük askeri başarılardan sonra Türk tarihinde örneği olmayan siyasi zaferi kazanan kişi olarak tanımlanmıştır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, “ Lozan Antlaşması Türk Tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türk milleti için siyasal bir zafer oluşturan bu antlaşmanın Osmanlı tarihinde eşi yoktur... Lozan antlaşması imza gününün “milli bayram” olarak kabul edilmesi uygundur” demiştir.

Bu duygularla Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 96’nci yıldönümünü kutlar, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve büyük bir diplomasi zaferi ile Lozan Antlaşmasını imzalayan İsmet İnönü olmak üzere, bize bu güzel vatanı bırakan Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, şükran ve rahmetle anarım”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2019, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER