Maske ücretsiz oldu ama...

Maske ücretsiz oldu ama...

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yayınlanan genelge ile, market, pazar yerleri ve toplu taşıma araçlarında maske kullanımı zorunlu hale gelmiş, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın “maskelerin belli noktalarda ücret karşılığı satışı için çalışma yaptıklarını bildirmesi” ise tepkilere neden olmuştu. Bu gelişmelerin ardından dün akşam itibariyle vatandaşlara önce ePttAVM internet sitesi üzerinden daha sonra ise e-devlet üzerinden ücretsiz maske dağıtımı yapılacağı açıklandı, ancak bu seferde gözler, dağıtımında yaşanabilecek sorunlara çevrildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında devlet eliyle maskelerin satılması kararına; “maske zorunluluk diyorsanız, insanların evlerine bu ürünleri ücretsiz olarak göndermek zorundasınız!” diyerek tepki göstermiş ve Bakanlığa çağrıda bulunmuştu. 

Milletvekilinin, ulusal basında yer alan bu çağrısının ardından kısa bir süre sonra, yapılan açıklamada, maskelerin epttavm.com internet sitesinden ücretsiz olarak dağıtılacağı açıklandı ancak Yavuzyılmaz dağıtımında yaşanacak sorunlara dikkat çekerek; “yine alelacele alınmış bir kararın plansızlıklarını vatandaşa çektirecekler” dedi. 

Yavuzyılmaz, gelişmeye istinaden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

‘Yanlıştan kısmen dönüldü’

“Devlet koca bir yanlıştan kısmen döndü ancak, bu traji komik durum şimdide kocaman bir soru işaretine dönüşmekte. Dün itibariyle yapılan yanlışı anlayanlar, alelacele bir karar ile maskelerin halka ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini fark ettiler. Hele ki böyle bir zamanda tedarik sorunları varken, sağlık çalışanları bile yeterli maske bulmakta zorlanırken dahası piyasada bu süreci suistimal etmek isteyenler yüzünden maske fiyatları fahiş hale gelmişken vatandaşı buna zorlamak doğru değildi. 

‘Mücadele süreci deneme yanılma ile yönetilemez’

Ancak her ne kadar 20 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar hariç tüm vatandaşlara maskeler ücretsiz dağıtılacaksa da bu uygulama birtakım soruları da beraberinde getirmiştir. Örneğin İnternete giremeyen vatandaşlar ne yapacaklar, 18 ile 20 yaş arasında çalıştıkları için sokağa çıkma yasağından muaf olanlara maske verilecek mi, yüzbinlerce talep karşısında çöken internet siteleri nasıl yeterli olacak, haftada 5 maske kime yetecek ve yoğun talep karşısında bu maskeler ne kadar sürede gönderilecek? Bu sorular yanıtsız bekliyor ama salgın hızla yayılıyor ve çalışmak, temel alışverişlerini yapmak için sokağa çıkmak zorunda olanlar var. Alelacele alınmış bir kararın plansızlıklarını vatandaşa çektirecekler. Salgınla mücadele deneme yanılma ile yönetilemez.

‘Maske tedariki baştan beri hatalı’ 

Türkiye’de maske dahil olmak üzere tıbbi malzeme sıkıntısı olacağı önceden belliydi. Ocak ayından beri salgınla ilgili soru önergeleri veriyoruz. Virüs Çin’de 12 aralıkta göründü ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) aralık ayı sonunda salgını duyurdu. Dünyada maske ve tıbbi malzeme eksiklikleri büyüyerek artarken. Ülkemizde 4 Mart tarihine kadar maske üreten firmalara herhangi bir ihracat kısıtlaması getirilmedi. Kolonya, dezenfektan ve etil alkol gibi ürünlere ise 18 Mart tarihinde ihracatlar kısıtlandı. TÜİK verilerine göre geride bıraktığımız şubat ayında Türkiye'nin maske ihracatının geçen yıla göre 236 kat artarak 98 bin dolardan 23 milyon dolara yükseldiği ortaya çıktı. Türkiye'den şubat ayında en fazla maske Çin'e satıldı. Virüs mart ayı itibariyle Türkiye'ye geldiğinde ise vatandaş iç piyasada maske bulmakta zorlandı. Çok değerli zamanlar kaybedildi. Film izler gibi izledik. Bugün bir nebze tedarikler olsa da halen yeterlilikten çok uzak. Bakın, bu mücadelenin en ön saflarında çalışan sağlık emekçilerinin halen yeterli koruyucu malzemesi yok. Bakanlık ısrarla var diyor ama yok! Biz sürekli olarak sağlık çalışanlarıyla irtibat halindeyiz. Aynı maske ile tulum ile saatlerce çalışmak zorunda kalıyorlar, biliyoruz. Maske ve koruyucu ekipman tedarik süreci baştan beri hatalıydı.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2020, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER