Milletvekili Demirtaş’tan asgari ücret açıklaması

Milletvekili Demirtaş’tan asgari ücret açıklaması

Milletvekili Demirtaş’tan asgari ücret açıklaması

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grup Sözcüsü, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 2019 yılı için açıklanan asgari ücretle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamasında asgari ücretin en az 2 bin 200 lira olması gerektiğini ve asgari ücretten vergi kesilmemesi gerektiğini belirten CHP’li Demirtaş, “Bu artış son derece yetersizdir. Yüksek enflasyon karşısında ezilen işçilerimize soluk aldıracak ücret bu değildir. Zaten iktidarın derdi de işçilerimize soluk aldırmak değil yaklaşan yerel seçimlerdir" dedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş açıklamasında şunları ifade etti:
GERÇEK ENFLASYON YÜZDE 40!
Açıklanan 2019 yılı asgari ücret miktarı, gözü kulağı bu görüşmelerde olan milyonlarca işçimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Çünkü açıklanan asgari ücretle geçinebilmek mümkün değildir. 2018 yılının başından bu yana sürekli zam haberleri halkın gündeminin ilk sırasında olmuştur. Halkın gerçek enflasyonu yüzde 40'lara ulaşmıştır. Temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki artışlar asgari ücretle karşılanabilecek miktarda değildir. Patates, soğan, bakliyat, yumurta, et, süt ve süt ürünlerinin fiyatları fahiş düzeye ulaşmıştır. Asgari ücretli tüm bu artışlar karşısında perişan olmuştur.
ZAMLAR ASGARİ ÜCRETİ ERİTTİ!
2018 yılının başından bu yana iğneden ipliğe her şeye zam yapılmıştır. Bu zamlar, temel ihtiyaç maddelerinde çok yüksek oranda olunca, asgari ücretlilerin mağduriyeti de çok büyük olmuştur. 2018 yılının başından bu yana doğalgaza %35, elektriğe de %45 zam yapılmıştır. Kışın kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde,  vatandaşlarımız doğalgazda tasarruf yollarını aramaya başlamıştır. Elektriğe yapılan zamlar ise vatandaşlarımızın astronomik rakamlara ulaşan faturalarla karşılaşmasına neden olmuştur. Nitekim, Elektrik Mühendisleri Odası’nın Ekim 2018 tarihli açıklamasına göre ise dört kişilik bir ailenin geçtiğimiz yıl sonunda aynı kullanıma 90.4 TL öderken, bir yıl içerisinde yapılan zamlarla aynı kullanıma 137 TL ödeyeceğini belirtilmiştir. Yani aynı kullanım yapılsa dahi bir yıl içinde ödenecek ücret 46.6 TL artmıştır. 
DÖVİZ KARŞISINDA ASGARİ ÜCRET ERİDİ!
Enflasyon ve zamların dışında asgari ücret döviz karşısında da büyük kayıplar yaşamıştır. Ocak 2018 de asgari ücret 427 dolar iken, 2019 yılı ocak ayı asgari ücreti ise 381 dolardır. Asgari ücrette dolar bazında kayıp 46 dolardır. Ekonomisi ithalata dayanan ülkemizde, asgari ücretin döviz karşında yaşadığı bu kayıp, işçilerimizin alım gücünü daha da düşürmüştür. Bütün bunlara, doğrudan ve dolaylı vergi kesintileri de eklendiğinde asgari ücretle geçinebilmek mucizedir. Bu nedenle açıklanan asgari ücret son derece yetersiz kalmıştır. 
Avrupa Birliği ülkelerindeki asgari ücretlere bakıldığında; ilk başta 1.999 Euro net asgari ücretle Lüksemburg gelirken,1630 Euro ile İrlanda ikinci, 1552 Euro ile Hollanda üçüncü, 1498 Euro ile Almanya dördüncüdür. AB’de en düşük asgari ücret ise 235 Euro ile Bulgaristan’dadır. Türkiye, yeni yapılan artışa rağmen bile bu günkü kur üzerinden 334 Euro ile sondan ikincidir.
İşçilerimizin, bu ücretlerden enflasyon, zamlar ve vergi kesintileri sonrasında ellerine yine hiçbir şey kalmayacak hatta temel ihtiyaçların bile karşılanması bu ücretle maalesef mümkün olmayacaktır. Kasım ayı yoksulluk sınırı 6 bin 328 TL, açlık bin 943 TL, olarak açıklanmışken iken asgari ücretin 2-3 ay sonra açlık sınırının altına düşeceğini tahmin etmek çok da zor değildir.
İŞÇİ VE AİLESİ DÜŞÜNÜLMELİ!
Asgari ücretteki artış ülkemizde 10 milyon işçimizi ve ailesini doğrudan ilgilendirmektedir. Asgari ücret bugün Türkiye’deki en büyük toplu sözleşmedir. Türkiye’deki çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyorken, hesaplama yöntemlerinin gerçekçi olması gerekmektedir.
Bu anlamda, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün(ILO) “131 Sayılı Asgari Ücretin Tespiti Sözleşmesi”nin onaylanmamış olması çok büyük bir eksikliktir.131 no’lu sözleşmede, asgari ücretin belirlenmesinde, çalışanın ve bakmakla yükümlü olduğu ailesinin ihtiyaçlarının karşılanması yaklaşımı ile düzenleme yapılması gerekliliği belirtilmektedir. Zaten asgari ücretin bir amacı işçi ve ailesinin geçimini sağlamakken diğer bir amacı da sosyal koruma teşkil etmesidir. Çalışanı tek kişi olarak değerlendiren bir yaklaşım ve hesaplama yöntemi ile insana yakışır bir hayat sürdürmek mümkün değildir. Ülkemizdeki asgari ücret hesaplama yöntemi, uluslararası hesaplama kriterlerinin çok gerisinde kalmıştır.
ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ VERGİLER KALDIRILMALI!
Bugün 1.603 TL olan asgari ücretten vergi ve SGK primi olarak kaynağında yapılan kesintiler 426 TL'dir. Yine asgari ücretlinin dolaylı olarak ödemiş olduğu vergi ise 269 TL'dir. Bir ayda asgari ücretlinin brüt maaşından 695 TL, yıllık ise toplam 8 bin 340 TL vergi kesintisi yapılmaktadır. Bu kesintilerden sonra asgari ücretlinin eline kalan miktarla geçinmek nerdeyse olanaksızdır. Bu nedenle asgari ücretin üzerindeki vergilerin derhal kaldırılması gerekmektedir. Bugün ülkemiz büyük bir ekonomik krizin içinden geçerken bu krizin faturasının asgari ücretliye kesileceği gün gibi ortadadır. Günden güne derinleşen ekonomik kriz nedeniyle 60-70 milyar dolar civarında bir paraya ihtiyaç duyulacağı belirtilmektedir. Bu da seçimlerden sonra IMF’nin kapısına gidileceğini çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Özellikle seçimlerden sonra Ekonomik krizin faturasını da asgari ücretliler yani işçiler ödeyecektir. 2019’da çalışanları çok zor günler beklemektedir.
CHP'Lİ BELEDİYELERDE 2 BİN 200 LİRA!
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, mevcut ve yeni kazanacağımız belediyelerimizde asgari ücret net 2 bin 200 Türk Lirası olacaktır. CHP olarak bunun sözünü 2019 yılı asgari ücreti açıklanmadan verdik. Tüm belediyelerimizdeki işçilerimize hayırlı olsun.”

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2018, 21:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER