Öldürdünüz ama kendinize kötülük ettiniz!

Öldürdünüz ama kendinize kötülük ettiniz!

Öldürdünüz ama kendinize kötülük ettiniz!

Zonguldak’ın Çaydamar Mahallesinde vatandaşlar tarafından yakalana 1,5 metre boyundaki yılan mahalle sakinlerini korkuttu. Bahçede çalışma yapan bir vatandaş tarafından yakalanan ve öldürülen yılanın zehirsiz ve ekosistem içinde insanlara en faydalı hayvanlardan biri olduğu öğrenildi. 
Eskülap yılanının küresel yaşam alanlarının Batı Avrupa, Orta Avrupa, Doğu Avrupa, Güney Avrupa, Ön Asya, Batı Asya olduğu Türkiye’de ise   Marmara, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz’de görüldüğü bilimsel olarak biliniyor. Ekosistem içinde doğal denge görevi gören ve insanına en çok yarar sağlayan ve korunması gereken türler arasında olan Eskülap yılanı küçük memeli türleri, kuşlar , kertenkeleler ve eklembacaklılar ile de beslendiği biliniyor.
Eskülap Yılanının yaşam alanları ise Orman içi, Orman açıklıkları, Vadi yamaçları, Taşlık, kayalık alanlar, Çayırlar, Bağ, bahçeler, Çalılıklar.
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sözen, “Zamenis longissimus / Eskülap Yılanı Karadeniz bölgesinde yaygındır. Zehirsiz ve zararsız bir yılan türüdür. Türkiye'de bütün yılan türleri koruma altında ve öldürülmesi yasak. Eskülap Yılanları Ekosistem için de çok önemli ve korunması gereken türler. Fareleri avlayarak yaşıyorlar. İnsanlar için bundan daha büyük bir fayda olabilir mi?” diyerek uyarılarda bulundu.
ESKÜLAP YILANININ ÖZELLİKLERİ
Sırt pulları düzdür, Erginlerinde sırt taraf siyah zemin üzerinde küçük beyaz lekelidir. Gençleri açık renkli, siyah lekelidir. Gençlerinde başın arka yan taraflarında pembemsi yarım ay şeklinde lekeler bulunur. Tırmanıcı bir türdür genellikle ağaçlar ve çalılar üzerinde gezer. Çiftleşme mayıs-haziran gibi olur, dişi temmuz ayında ortalama 10 yumurta bırakır. Yavrular eklembaklılar ve kertenkeleler ile beslenir. Habitat olarak; genellikle yaprağını döken geniş yapraklı ormanlar, karışık yapraklı ormanlar ve ağaçlık alanları tercih ederler. İnsana kısa zamanda alışır. Yunan mitolojisinde “tıp ilahı” olarak kabul edilen Aesklepios’un elindeki yılandır. Bu yüzden tıp rozeti üzerinde birbirine sarılmış halde bulunan yılanlar da Eskülap yılanlarıdır. İnsanlarla sık karşılaşan yılan türlerinden biridir, bu yüzden bilinçsiz insanlar tarafından çokça öldürülmektedir.

...ÖZEL İÇERİK...

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2018, 14:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER