Otobüsler “Hafif kusurdan” yanmaya devam mı ediyor?

Otobüsler “Hafif kusurdan” yanmaya devam mı ediyor?

Otobüsler “Hafif kusurdan” yanmaya devam mı ediyor?

Dün, Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde seyir halindeki bir yolcu otobüsünde meydana gelen yangın korku dolu anların yaşanmasına neden olurken ilk müdahale ve yolcuların tahliyesinin ardından yeniden alevlenen yangında bir kez daha facianın eşiğinden dönüldü.

Elektrik sisteminden çıktığı söylenilen yangında can kaybı yaşanmazken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, geçtiğimiz yıl peş peşe meydana gelen otobüs yangınlarını hatırlatarak, “toplu taşıma araçlarındaki denetim ve güvenlik sorunlarının halen giderilmediğini” söyledi. 

Yavuzyılmaz, geçtiğimiz yıl soru ve araştırma önergeleri ile konuyu Meclis gündemine taşıdığını, otobüslerdeki yangın algılama sistemlerinin denetimlerinin yapılamadığını, verdiği soru önergesine Ulaştırma Bakanlığından dönülen yanıtta, araç muayene istasyonlarında sistemin kontrol edilemediği gibi otobüslerin “hafif kusur” ibaresi ile muayeneden geçirildiğinin anlaşıldığını söyledi. 

Milletvekili, sorunun halen devam ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: 

“Geçtiğimiz yıl toplu taşıma araçlarında gerçekleşen yangınların nedenlerinin araştırılması ve gereken önlemlerin belirlenebilmesi için TBMM’ye Meclis araştırma önergesi ve yazılı soru önergesi sunmuş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını, denetim ve güvenlik sorunları konusunda uyarmıştık.

Soru önergeme Bakanlıktan gelen yanıt, vahim durumu ortaya koymuş, adeta itiraf niteliğindeki yazıda; yapılan denetlemelerde “yangın algılama ve alarm sistemi geçerli teknik inceleme raporu” olmayan otobüslerin ‘Hafif Kusurlu' sayıldığı ve trafiğe çıkışlarına izin verildiği açıklanmıştı. 

Tıpkı bugün, ucuz atlattığımız bu yangında olduğu gibi otobüslerde gelişi güzel kullanılan, entegre elektronik gereçler ve özellikle yeni nesil araçlardaki, klima, televizyon, internet, mobil telefon şarj noktaları gibi elektronik ekipmanların enerji yükünün yol açtığı tehlikeler, en ciddi nedenler arasındadır. Havaların ısınmasıyla birlikte araçların üzerindeki enerji yükü artmakta, aracın standart donanımında olmayan teçhizatlar ve bunların kurulum ve montajlarındaki güvenlik prosedürlerinin denetimlere tabi tutulmaması ile facialara adeta davetiye çıkartılmaktadır. Ne bu sistemlerin teknik uygunlukları ne de yangın algılama sistemlerinin kontrolleri yapılmadığı gibi, bu konularda halen kapsamlı düzenlemeler hayata geçirilmemiştir. Yeni bir ihmal cinayetine yol açmadan sorunu tüm platformlarda dile getirmeye, çözümü için uğraş vermeye devam edeceğiz.”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2020, 11:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER