Prim kesintisi yapılmamalı!

Prim kesintisi yapılmamalı!

Prim kesintisi yapılmamalı!

Eğitim Bir Sen Zonguldak Şube Başkanı Sadettin Dede, yaptığı açıklamada sözleşmeli öğretmenleri hazırlık ödeneğinden pirim kesintisinin yapılmaması gerektiğini belirtti. Başkan Dede yaptığı açıklamada, “Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na başvurarak, sözleşmeli öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi, herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan ödenmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettik. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. maddesinde, “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzmanı yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir” hükmü yer almaktadır” dedi.
“BAŞVURU YAPILDI”
Gerekli başvuruları Genel Merkez nezdinde yapıldığına dikkat çeken Eğitim Bir Sen Zonguldak Şube Başkanı Sadettin dede, “Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’na başvurarak, sözleşmeli öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, kadrolu öğretmenlerde olduğu gibi, herhangi bir kesintiye tabi tutulmadan ödenmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını talep ettik. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Ek 32. maddesinde, “Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup; fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzmanı yardımcıları dahil) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir” hükmü yer almaktadır” dedi.
MEVZUATTAN ÖRNEK VERDİ
Hazırlık ödeneği mevzuatı hakkında bilgiler varan Başkan Dede, “Diğer taraftan, 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 4. Dönem Toplu Sözleşme’nin “Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme” bölümünün “Öğretim Yılına Hazırlık Ödeneği” başlıklı 11. maddesinde, “657 sayılı Kanun’un Ek 32 nci maddesinde öngörülen öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2018 yılında 1.130 TL, 2019 yılında 1.180 TL olarak ödenir” hükmü bulunmaktadır. Ancak, sözleşmeli öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneği, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 80. maddesinin birinci fıkrası gereği prime esas kazanca dâhil edilerek sosyal güvenlik prim kesintisine tabi tutulurken, kadrolu öğretmenlerden söz konusu kesinti yapılmamaktadır. Bu durum, aynı kurumda aynı şartlarda aynı işi yapan kamu görevlileri arasında, salt istihdam statülerindeki farklılık nedeniyle ücret farklılıklarına yol açmakta; kurum içi çalışma barışını bozmaktadır. Bu nedenle, sözleşmeli öğretmenlere ödenen öğretim yılına hazırlık ödeneğinin, 5510 sayılı Kanun’un 80. maddesi kapsamında prime esas kazanca dâhil edilmemesi için düzenleme yapılmasını istedik” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı, Sinan Çerçioğlu

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2018, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER