Salgın döneminde 900 bin hanenin elektriği kesildi, 118 bin abone icralık!

Salgın döneminde 900 bin hanenin elektriği kesildi, 118 bin abone icralık!

Salgın döneminde 900 bin hanenin elektriği kesildi, 118 bin abone icralık!

Koronavirüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında vatandaşlara evde kalma tavsiyeleri verilip, belirli yaşlar ve iller için sokağa çıkma yasakları uygulanırken; Ülke genelinde 900 bin hanenin elektriğinin borcundan dolayı kesildiği, 118 bin abonenin ise yine borçlarından ötürü icralık olduğunu ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; Türkiye'de, 2020 yılı şubat ayı itibariyle abonelere gönderilen 59 milyon 238 bin 582 adet faturadan yüzde 1,52'sinin borçlarının ödenemediğini ve elektriklerinin kesildiğini açıkladı. Borcundan dolayı icraya verilen abonelerin oranının ise yüzde 0,2 olduğunu belirtildi. 

CHP’li Milletvekili; “Üstelik, tarımsal sulama nedeniyle toplam 2 milyar lira tutarında elektrik borcu olan çiftçiler bu hesaba dahil değil” diyerek, salgın döneminde enerji kesintilerini ertelemeyen ve çok sayıda yurttaşın elektriğini kesen, elektrik dağıtım şirketlerini ve buna izin veren hükümeti eleştirdi.

Yavuzyılmaz, “vatandaş hem virüse hem de ekonomik krize karşı var olma savaşı veriyor” diyerek gerçekleştirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Vatandaş ‘var olma savaşı’ veriyor!”

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiğim soru önergesine gelen cevapta; ülkede yaklaşık 59 milyon elektrik abonesinin bulunduğu, mart ayına, 900 bin 426 hanenin elektriği kesik olarak girdiğini ve 118 bin 477 hanenin borçları nedeniyle icraya verildiğini bildirildi.

Koronavirüs ile mücadele tedbirleri kapsamında vatandaşlarımıza, ‘evlerinde kalmaları’ tavsiye edilip, birçok ilde sokağa çıkma yasakları uygulanırken; vatandaşlarımız hem virüse hem de ekonomik krize karşı var olma savaşı verirken, yapılan bu uygulamalar bir nevi zulümdür. Elektriksiz haneler de bunun en büyük örneğidir

Elektrik dağıtım şirketleri tahsilat peşine düşmekte, iktidar ise bu durumu seyretmekle yetinmektedir. Böylesi bir dönemde hükümet, vatandaşa karşı yapılan bu zulme engel olmuyor, vatandaşını korumuyor. Ak Parti İktidarı ve elektrik dağıtım şirketleri elele, geçim sıkıntısı yaşayan, salgına karşı savaşan vatandaşları adeta limon gibi sıkıp, ekonomik krizin ağırlığının altında ezmektedir”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER