"Seviyorsan işini, başarılı olursun"

Zihnindeki figürleri atık malzemelerle "resmediyor"

"Seviyorsan işini, başarılı olursun"

Zonguldakta, yaşadığı apartmanın bodrum katını atölyeye çeviren Uğur Barlas Demirci, marangozlardan topladığı atık ahşaplardan tank, gemi, uçak ve iş makinesi figürleri üretiyor.

Kentte özel bir okulda resim öğretmenliği yapan, evli ve bir çocuk babası 37 yaşındaki Demirci, uzun yıllar çalışmalarını yürüttüğü atölyesini kapatmak zorunda kalmasının ardından eserlerini ortaya çıkarabileceği yer aramaya başladı.

İkamet ettiği Bahçelievler Mahallesindeki apartmanın bodrum katını atölyeye çevirme kararı alan Demirci, burada yağlı ve vitray boya çalışmalarının yanı sıra ahşap oyma çalışmalarına devam etti.

Demir malzemelerin ahşapla uyumunu merak ederek topladığı atık ahşap malzemelerine vida, somun, cıvata parçalarından ekleme yapan Demirci, binbir emekle uçak, iş makineleri, tank ve gemi gibi figürler ortaya çıkardı.

- Çalışmalarını atık tahta parçalarından yapıyor

Demirci, yaptığı açıklamada, ahşap üzerine çalışmayı sevdiğini ve demir malzemelerin ahşapla uyumunu merak ettiği için bu tarz çalışmalar yapmaya karar verdiğini söyledi.

İlk olarak motosiklet yapmaya karar verdiğini belirten Demirci, Baktım hoş durdu, güzel bir görüntü ortaya çıktı. Daha sonradan iş makineleri, savaş gemisi ve uçağı, yolcu uçakları, tank gibi çalışmalar ortaya çıkardım. diye konuştu.

Uğur Barlas Demirci, kentteki marangozları gezerek tahta parçaları topladığını anlatarak, şöyle devam etti:

Aldığım parçalar onların kullandıktan sonra attıkları malzemeler. Çalışmalarımda kullanmak için alarak, malzemeleri bu şekilde temin ettim. Vida, cıvata gibi demir malzemelerini ise nalburlardan satın aldım. Yaptığım işe uygun gördüğüm malzemeleri ekleme yapıyorum. Mesela trende kullandığım buharlı kazan için atölyemde gördüğüm demir parçasını, Olur mu, olmaz mı diye düşündüm. Herhangi bir koltuğun ayağı şeklinde olan demir parçasını, trende kazan olarak kullandım. Çok iyi uyum sağladı. Yapacağım işin görselinin fotokopisini çıkarıyorum. Oradakini birebir yapmıyorum. Bende yarattığı izlenimle onu yorumluyorum. Geometrik şekillerini kendim ayarlıyorum.

- Seviyorsan işini, başarılı olursun

Atık bile olsa bütün parçaları tasarruflu kullanmaya çalıştığını ifade eden Demirci, işe yaramayan bir malzemenin başka bir çalışma için en uygun malzeme olabileceğini dile getirdi.

Demirci, Üretmek, devamlı farklı şeyler ortaya çıkarmak isteyen insanın bahaneye ihtiyacı yoktur. Bu bodrum katı veya biraz daha elit bir atölye olabilir. Seviyorsan işini başarılı olursun. Çalışmamı yaparken, bitmesin diye ona farklı şeyler koymaya çalışıyorum. Severek yapmıyorsan işini, yaptığın işten de zevk alamazsın. Ortaya koyulan üründe de sıkıntı, hata çıkabilir. dedi.

Ahşap ile demiri eserlerinde uyum içerisinde kullandığını belirten Demirci, ahşabın doğallığını bozacak hiçbir müdahalede bulunmadığını sözlerine ekledi.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 08:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER