TAŞ KÖMÜRÜ, MİLLİ SERVETİMİZ!

TAŞ KÖMÜRÜ, MİLLİ SERVETİMİZ!

TAŞ KÖMÜRÜ, MİLLİ SERVETİMİZ!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş 8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. CHP’li Demirtaş mesajında şunları ifade etti:

“190 yıl önce, Kdz. Ereğli'nin Kestaneci Köyü'nde, Uzun Mehmet, hem Zonguldak için hem de Türkiye için önemi tartışmasız olan taş kömürünü bulmuştur.

Taş kömürü yıllar içinde Zonguldak'ın işi, aşı, ekmeği, Türkiye'nin milli serveti olmuştur. Kentimizin geçim kaynağı olan taş kömürü, Zonguldaklının ellerinin karası, alnının akıdır. Yıllarca aileler geçimlerini taş kömüründen sağlamış, çocuklarını, yerin altındaki kara elmasla okutup, büyütmüştür.

Zonguldak ekonomisine sunduğu katkının yanında 1.5 milyar tonluk rezervi ile taş kömürü ülkemizin geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır. Tam da bu nedenle taş kömürünün çıkarılması, işlenmesi ve farklı pek çok sektördeki kullanımı için hazırlanması süreçleri titizlikle yürütülmelidir.

Öncelikle, milli servetimiz olan taş kömürü, yine devletimizin önemli kurumlarından biri olan Türkiye Taşkömürü Kurumu aracılığı ile çıkarılmalıdır. Taş kömürünün taşıdığı önem ve ülke ekonomiye sağlayacağı katkı ile bağdaşmayacak şekilde yıllar içinde TTK'nın özelleştirilmesi Ak Parti hükümetlerince gündemde tutulmuştur. Oysa milli servetimizin çıkarılmasındaki kurumsallaşma bir devlet politikası ciddiyeti içinde yürütülmelidir. TTK desteklenmeli, işçi açıkları giderilmelidir. Üretim işçisi açıklarının bilerek kapatılmaması ve kurumun zarar edecek duruma getirilmesi, bu büyük mirasa ihanettir.

8 Kasım 1829'da Uzun Mehmet'in bulduğu taş kömürü hem. Zonguldak'a, hem de Türkiye'ye bırakılmış bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkarak, taş kömürünün önce şehrimizin sonra ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında yer tutacak büyüklüğe erişmesini sağlamak bizlerin en büyük görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle 8 Kasım Uzun Mehmet'i Anma ve Kömür Günü'nü kutluyor, başta Uzun Mehmet olmak üzere, yerin binlerce metre  altında iş ve ekmek için çalışırken hayatını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum"

Gündem

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2019, 23:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER