Türkiye – Belarus Ekonomik işbirliği sempozyumu

Türkiye – Belarus Ekonomik işbirliği sempozyumu

Türkiye – Belarus Ekonomik işbirliği sempozyumu

8-11 Kasım 2017 tarihlerinde Belarusun Minsk kentinde düzenlenen Türkiye – Belarus Ekonomik İşbirliğinin Geliştirilmesi Sempozyumuna katılan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri Yücel Mercimek, Mustafa Özkan, Batuhan Uludüz, Lütfiye Zilan Cenk, Meclis Üyeleri Tansel Yılmaz,Murat Bollucuoğlu ve Genel Sekreter Muharrem Sarıkayadan oluşan heyet yurda döndü.

İktisadi Araştırmalar Vakfının düzenlediği, sempozyumun açılış oturumunda İktisadi Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ahmet İncekara, Belarus Ticaret Odası Başkanı Vladimir Ulakhovich, Belarus Ekonomi Bakan Yardımcısı Pavel Utyupin, Türkiye Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kadir BAL, Türkiye Minsk Büyükelçisi Kezban Nilvana Darama ve Türkiye-Belarus İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz konuşmalarını gerçekleştirdiler. Daha sonra TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Adem Şahin ve Belarus Ekonomi Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Direktörü Vladislav Zaitsev  Türkiyenin Ekonomik Profili ve Belarus ile potansiyel İşbirliği Fırsatları ile ilgili sunumlarını  gerçekleştirdiler.

Panelin birinci oturumunda, T.C Belarus Ticaret Müşaviri Fatih Turhan tarafından Türkiye – Belarus   Ekonomik  İşbirliğinin , Bugünü ve Geleceği, Belarus Uluslararası Yatırım ve Özelleştirme Ajansı Direktörü Mikhail Dashuk tarafından Belarus’ta  Yatırım Fırsatlarından Türk şirketleri Yeterince Faydalanıyorlar mı?Gelecekte öne çıkacak Yatırım alanları nelerdir?,

Belarusbank Uluslararası Finans Uzmanı Trofimovich Elena tarafından Belarus ve Türk firmalarının  Yatırım ve Ticaretin Finansmanı ve uygulamaya yansıması, Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Yetkilisi Tatyana Sadovskaya tarafından Belrusun Dünya Ekonomisindeki Yeri konusunda sunumlar gerçekleşti.

Panelin ikinci gününde Turkcell Genel Müdür yardımcısı Erdal Yaylanın  Turkcellin Belarustaki yatırımlarını, Emsaş Belarus Temsilcisi Andijon Tılabovun  Emsaş Projelerini, Ketenci Hukuk Bürosu Avukatlarından Selçuk Erdoğan ve Dzmitry Baroukanın  ise Belarusta iş yapmanın hukuki yönlerini anlattıkları sunumlar gerçekleşti.

İş gezisinin son gününde Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası heyeti ikili iş görüşmelerinde bulundu. Tercümanlar eşliğinde birebir yapılan görüşmelerde karşılıklı iş fırsatları değerlendirildi. Heyet ayrıca Minsk Ticaret Müşavirliğimizin yetkilileri ile birlikte işletmeler için basitleştirilmiş vergi sistemi ve yabancı yatırımcılar için özel ayrıcalıklar, çeşitli teşvikler sağlayan Minsk Serbest Bölgesinde incelemelerde bulundu.

İş gezisi ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir Zonguldak TSO heyeti olarak, Belarus ile karşılıklı olarak gerçekleştirebileceğimiz iş fırsatlarını yerinde görüp, muhataplarımızla istişare etme fırsatı yakaladık. İşbirliği konusunun Belarus iş dünyasınca çok iyi kavrandığını gördüm. Gerek Minsk Ticaret Odası gerekse Belarus Ekonomi Bakanlığı Yetkililerinin heyetimize gösterdikleri yakınlığı, ülkeler arasındaki iktisadi işbirliğinin geliştirilmesine gösterdikleri samimiyetin bir göstergesi olarak değerlendirdim.Ayrıca, Türkiye Minsk Büyükelçisi Sayın Kezban Nilvana Daramanın da  heyetimize gösterdiği yakın ilgi bizleri çok memnun etti.İkili iş görüşmelerimizde edindiğimiz bağlantılarımızı değerlendireceğimizi düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda Zonguldak TSO olarak Belaruslu yatırımcıları şehrimizde bir organizasyonda buluşturma niyetimiz var dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2017, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER