Vali Bektaş: "Korona faturamız ağırlaştı"

Vali Bektaş: "Korona faturamız ağırlaştı"

Zonguldak Valisi Erdoğan "Şimdilik daha iyi bir yerdeyiz, daha da iyi bir yerde olmak istiyoruz. Her geçen gün daha tedbirli olmak zorundayız. Bugün dikkatli olmazsak, bu rahatlama tedbirlerini alacağımız günler ertelenir, fatura kabarır. Fatura artar." dedi.

Vali Bektaş, beraberinde Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner ile Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, il genelindeki Koronavirüs salgını çerçevesindeki gelişmeler ve yürütülen çalışmalara dair bilgi verdi

Vali Bektaş,  Zonguldak'ın risk itibarıyla ülkede öne çıktığını ifade ederek şunları söyledi:

"Zonguldak 30 büyükşehirle birlikte aynı önlemler kategorisine alındı. bu süre pazartesi günü doluyor. yeni düzenlemenin nasıl olacağını göreceğiz. Biz kendi içimizde arkadaşlarımızla istişare ederek sınırlamalar getirmek zorunda kaldık. Geldiğimiz süreçte bu hafta bütün göstergeler ve hocalarımızın kanaati, olağana, durağana girdiği, ufak ufak gerilemeye başlayabileceği gibi bir kanaatimiz var. her zaman hesapta olmayan şeyler devreye girebiliyor, hesaplar bozulabiliyor."

İLÇE SINIRLARI İLE İLGİLİ TEDBİRLER SÜRECEK

Zonguldak Valisi, ilçeler arasındaki seyahat yasağının devam edeceğini "İl hudutlarındaki sınırlamayı ilçelere de getirmiştik. Bunun süresi de pazartesi günü bitiyor. Biz burada hükümetimizin Türkiye genelinde yapacağı kararları da dikkate alarak bir düzenleme de biz yapacağız ama hem bugün bilim kurulumuzla konuştuk,hem pandemi kuruluşumuzla görüştük. herkesin görüşü bu konunun bir miktan daha devam etmesi yönünde. İlçe sınırları ile ilgili tedbirlerimiz devam edecek" ifadeleriyle duyurdu.

PAZAR YASAĞI BİR HAFTA DAHA SÜRECEK

Pazaryerlerinin 14 gün boyunca yasaklanması süresinin de sonuna gelindiğini, ancak bu süreyi bir hafta daha uzatmak istediklerini belirten Vali Bektaş şöyle dedi:

"Biz bu pazarlarla ilgili düzenleyici kararın ilimizde bu pandemininsınırlandırılmasında çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Zonguldak zaten dar mekanlarda hareket eden bir şehir. bir de pazarı katsaydık pandemi mücadelesinde buralara gelemezdik diye düşünüyorum. bu çerçevede pazarcılarımıza fedakarlıklarından ötürü teşekkür ediyoruz.

Tabii birtakım olumsuz etkiler yaşanıyor. Pazarcılarımız zorlanıyor. Bunları iki haftadır pazarlardan mahrum ettik. Pazarların kurulmaması bir kısım fırsatçı esnafa sanki bir imkan tanıdı ve bir kısım alışveriş mekanlarında hak edilmedik fiyat artışları gördük. Halbuki bu pazar ihtiyacını seyyar pazarlarla görelim istedik. Bu da çalışıyor. Pazarcılarımız seyyar araçlarla mahalle aralarında vatandaşın ayağına ürünleri götürüyor. Ama perakende sektörümüzdeki bazı işyerlerimizde haksız fiyat artışları görüyoruz. Bize geliyor. Ticaret Müdürlüğümüz bunları kontrol ediyor, tutanakla bakanlığa iletiyoruz. Eninde sonunda bu cezalar onlara gelecek ama asıl istediğimiz bu arkadaşlarınbu işlere tevessül etmemesi. Bundan rahatsızız.

Bugün oturduk pazarlarla ilgili düzenlemeden önce, önümüzdeki hafta ramazan başlıyor. Çarşamba pazarının olmaması bizi yoruyordu, bunun kalkması bizi rahatlattı. Onu açmış olsak ramazan ayı, bir süre pazarsızlığın etkisi derken büyük bir yoğunluk olacak. Bir hafta daha pazarların açılmaması kanaatimizi sürdürmüş oluyoruz. Bir hafta sonraramazan geliyor. Bu dönemde insanlar fazla aktif olmuyor, sakinleşiyor. Bizim amacımız da bu. Ramazan da bu amaca hizmet edecek. Ramazanı görelim, ondan sonra büyük ihtimalle pazarlarımızı serbest bırakmayı tasarlıyoruz. Ama kararı rakamlara bakarak vereceğiz.

Biz gerçekten pazarcılarımızın sabırlarınıbir hafta daha zorlamak istiyoruz. Onlardan anlayış bekliyoruz. Bundan sonra da bize yardımcı olacaklarına inanıyoruz."

MARKETLER İÇİN KURALLAR KOYDUK

Tekel bayilerinin ve marketlerin oluşturduğu ilave bir hareketlilik bulunduğunu vurgulayan Bektaş, marketleri kapatma konusunda bir karar bulunmadığını, ancak marketlerde uyulması gereken kurallar olduğunu ifade ederek, "Bu hareketlilik oluşmasın diye 22'den sonra biz o kararımıza devam edeceğiz. Makul bir süre daha tekel büfesi diye adlandırdığımız işyerlerinde kapanış saati olarak her gün 22'yi uygulayacağız. burada ciddi bir talep geliyor. Diğer marketler ne olacak. Marketler ve bankalar bizi zorluyor. Bu genel fotoğraf görüldüğü için Türkiye iki haftadır sokağa çıkmayı hafta sonu yasaklıyor. Sosyal Hareketliliği sınırlamak için.

Biz marketler için böyle bir karar almadık, kurallar koyduk. Şu şartlarla girilecek, çıplak elle ürün seçilmeyecek, maske takılacak, market içinde şu kadar kişiden fazla kişi olmayacak.Marketleri kapatmadan, pandemiye de müsaade etmeden bunu yapmaya çalışıyoruz. Orada zorlandığımızı ifade etmek istiyoruz. Bu işe bir çare bulun denilmeye başlandı. Buna muhtaç olmadan marketçilerimiz ve vatandaşlarımız, bu bir süre sürdürülebilir. OLmazsa başka tedbirler alınır." dedi

Bektaş, "Vatandaşımız kararları uyguluyor ama bankalar ve marketler konusunda zorlanıyoruz. Bu konuda anlayış bekliyoruz. İşi belki düze çıkaracağız, belki de çıkaramayacağız. Tehlike geçmiş değil. Bu konuda laubalilik bizi yorar. 48 saat zor sabrettik. Bunun yirmi gün olduğunu düşünün. İcab ederse bu da yapılır ama icap etmesin. Ondan önceki adımlar konusunda duyarlı olalım. Türkiye'de zonguldak salgınla öne çıktı, tedbirlerle de öne çıktı. İzolasyon için bir sistem kurduk. İzolasyona tabi her eve polis jandarma her gün gidiyor. İzolasyon altından yeni vakalar çıkmadı. Makul şüphelilerden çıkıyor. yeni olaylar çıkmıyor. İlçe sınırları her ilçeyi kendi içinde tuttu. rakamlar ilçelerde patlamadı. Herkes kendi içinde olayları söndürmenin yoluna gitmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

SOKAĞA HÜCUMU ÖNLEMEK İÇİN YENİ YASAK

Sokağa çıkma yasağının hemen öncesi ve sonrasında ilave tedbirler aldıklarını vurgulayan Bektaş şunları kaydetti:

"Şimdilik daha iyi bir yerdeyiz, daha da iyi bir yerde olmak istiyoruz. Her geçen gün daha tedbirli olmak zorundayız. Bugün dikkatli olmazsak, bu rahatlama tedbirlerini alacağımız günler ertelenir, fatura kabarır. Fatura artar. 

Bu arada özel bir tedbir teklif etti arkadaşlar. Sokağa çıkma yasağından hemen önce ve sonra sokağa hücumu önlemek için bugün 22'de bütün marketleri kapatacağız. Herkes bir haftadır biliyor. 22'ye kadar herkes alacağını alsın, ondan sonra marketleri kapatacağız. Pazar gecesi 24'ten 6'ya kadar da tüm marketler kapalı olacak. Bu haftaya mahsus bir konu."

567 VAKADAN 137'Sİ SAĞLIKÇI... BİRBİRLERİYLE İLİŞKİDE KENDİLERİNİ KORUYAMADILAR

Sağlıkçıların koronavirüs konusunda en önemli risk grubu olduğunun altını çizen Zonguldak Valisi şöyle konuştu:

"Bizim bütün rakamımız 567 iken, bunların arasında 137 sağlıkçımız var. Sağlıkçımızkendini koruyamadı. Sağlıkçılarımız hastalarla diyaloglarında kendilerini korudular, birbirleriyle diyaloglarında kendilerini koruyamadılar. Sağlıkçılarımızın getirdiği yük olmasaydı bugün belki de geri dönüşü konuşuyor olacaktır. Onları misafirhanelerde misafir ettik. İhtiyaçlarını sağladık ama orada kendi aralarındaki ilişkilerinde yeteri kadar dikkatli olmadıkları için kendilerini de bizi de sıkıntıya soktular. Artık bunun da azalacağını, herkesin bu işi öğrenmiş olduğunu varsayıyoruz.

Sağlıkçılarımız bizim kahramanlarımız. Ama yeteri kadar dikkatli olmayınca sıkıntı yaşıyoruz. Bu son dönemde bizi yoran konulardan biri oldu. Onu da inşallah gidereceğiz, ben umutluyum, biraz daha insanımızı yoracağız, biraz daha sabır diyoruz, zaten ramazan ortamına girdikten sonra sosyal ortamlar sakinleşir, biz bu işi yoluna sokarız. kimsenin boşvermişlik duygusu yaşamasını istemiyoruz." 

FİLYASYON AÇIKLAMASI...

Vali Bektaş, gazetecilerin sorularını yanıtlarken ise "Türkiye pandemi mücadelesini ekonomiyi durdurmadan mükemmel bir stratejiyle sürdürüyor. Hayatın işleyişini durdurmadan bu işi tamamlamak istiyoruz" dedi.

Vali Bektaş, Zonguldak'ın Filyasyon başarısını ise "Filyasyon nedir? Testi pozitif çıkan hasta bulunuyor, olay masaya yatırıyor. Hastanın ifadesine başvuruluyor, nerede yaşıyor, nerede çalışıyor, yakın temaslı olduğu kişiler kimler, bakıyoruz. Polis jandarma bunu sorguluyor. Bir temaslı listesi ortaya çıkıyor. Aynı arabaya bindiği arkadaşı da pozitiftir, aynı serviste çalıştığı insanlar da incelenmelidir. Bu yapılıyor, bir şüpheli listesi ortaya çıkıyor. Onlara sizde bulgu olmasa bile izolasyon altında kalacaksınız diyoruz. Bunu on beş gün boyunca izleyeceğiz diyoruz. Bunu sağlık bakanlığı telefonla yapıyoruz, biz bizzat yapıyoruz. Polis jandarma her gün evine gidiyor, sağlıkçı gidiyor. çünkü Zonguldak hassas bir bölge, en başından beri 4 bin 500 kadar izlediğimiz vaka var. Bunları jandarmaya, polise, imama muhtara zimmetledik. Her gün gidip bakıyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın ifade ettiği de budur." ifadeleriyle değerlendirdi.

Vali Bektaş, bir soru üzerine maske konusunda endişeye gerek olmadığını ifade ederek, "Maskeyi stoklamayın, dağıtın çevrenize kullanılsın. Maske bulamayacağım diye endişe etmeyin, maske gelecek. Bugün itibarıyla eczanelere 95 bin maske dağıtıldı" dedi.

Bir soru üzerine söz alan İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner de, Koronavirüs hastalarından tedavi süreci sonucunda iki kez testi negatif çıkan, 14 günlük karantina süresini de tamamlayan 87 kişinin tam olarak sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2020, 15:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER