Yavuzyılmaz'a cevap geldi!

Yavuzyılmaz'a cevap geldi!

Yavuzyılmaz'a cevap geldi!

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın TDK’da yer alan, kadınları aşağılayan ve psikolojik şiddet sayılabilecek ifadelerin kaldırılması ile ilgili, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyon Toplantısı’nda ilettiği talebe cevap geldi.

Yavuzyılmaz “kirli, müsait, oynak, esnaf” gibi kelimelerin anlam tanımları ve örnek cümlelerinde kadınlara hakaret edildiğini belirtmişti. Bakanlık’tan gelen yanıtta kelimelerin ve tanımların arkasında duruldu. Bu tür kelimelerin ayrımcılık ve ötekileştirme sayılamayacağı; ayrımcılık ve ötekileştirmenin düşünce yapısı ile ilgili olduğu iddia edildi. Kılıf Uydurmayın, Özür Dileyin! Kültür ve Turizm Bakanlığının konuyla ilgili verdiği yanıtta; İnsan haklarına saygılı hukuk devletinde cinsiyete dayalı ayrımcılık veya bu ayrımcılığı destekler nitelikteki uygulamaların kabulünün mümkün olmadığına dikkati çekerek, “bir milletin günlük hayatta kullandığı sözcükler ve bunlara halk tarafından yüklenen anlamların, kadın veya erkek bireylerin aşağılanması, ötekileştirilmesi veya cinsiyete dayalı ayrımcılığın nedeni olarak görülemeyeceği” belirten 2018 yılı Ankara 12. Bölge Mahkemesi Kararı’na atıf yapıldı.

CHP'li Milletvekili Bakanlığın verdiği yanıtla, kadına yönelik şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına çanak tuttuğunu söyledi. TDK yetkililerinin kadınlardan özür dileyecekleri yerde, yaptıkları hataya kılıf uydurmaya çalıştıklarını ifade etti.  Kadınlara İkinci Sınıf Muamelesi Yapılamaz!  CHP’li Yavuzyılmaz açıklamasında; “Kadınlara ikinci sınıf insan muamelesi yapmaya hiçbir kurum ve kuruluşun hakkı olmadığı gibi, yaptıkları yanlış uygulamalara da kılıf uydurma çabaları toplumsal yapının temel direği olan kadınları üzmektedir. TDK Kurumu yetkililerine sesleniyorum: Bıraksınlar 1900 lü yıllarda yazılmış bir iki kitapta yazılan kelime anlamlarına atıf yapmayı, kendi çevrelerinde ‘müsait’ kelimesini sözlükte belirtilen anlamda kullanan bir topluluk veya bir tek kişi var mı; bunu örnek göstersinler. Bahsi geçen kelimeler TDK’da yazılan anlamları ile toplumda kullanılmamaktadır. Kelimelerin bu anlamları ya ölüdür ya da hiç kullanılmamışlardır.  Şiddet ve Ayrımcılığa Çanak Tutulmaktadır! TDK sözlüğünde yer alacak kelimelerin veya anlamlarının, daha önce toplumda yaygın bir şekilde kullanılmış veya hala kullanılmakta olan kelimeler arasından seçilmesi gerekmektedir. Toplumun değil de bireylerin öznel olarak kelimelere yükledikleri anlamlara sözlükte yer vermek, toplum katmanlarını rencide etmekte, aşağılayıcı ve ayrımcılık içeren kelimelerin sözlükte yer almasına sebep olabilmektedir. İstisnai kullanımların topluma mal edilerek sözlüğe sokulması kadınlara olduğu gibi aynı zamanda Türk dilini kullanan tüm milletimize de bir hakarettir. TDK yaptığı hatanın arkasında durmakta ısrar etmekte ve atıf yaptığı mahkeme kararıyla kadınlara yönelik şiddet eylemleri ve cinsiyet ayrımcılığına çanak tutmaktadır. Mahkeme kararında geçen kelimelerin ayrımcılık ve ötekileştirme sayılamayacağı; ayrımcılık ve ötekileştirmenin düşünce yapısı ile ilgili olduğu` ifadeleri trajikomiktir. Neredeyse hakaret içeren bu kelime anlamlarının sözlükten çıkarılmasını isteyen vatandaşları ayrımcılık yapmakla suçlayacaklar. Esas sorun bu yanlış uygulamalarına devam etmekte ısrar eden yetkililerin düşünce yapısındadır

." Tepki çeken tanımlar Komisyon Toplantısı’nda, TDK’nın resmi internet sitesindeki Güncel Türkçe Sözlük’te yer alan bazı kelimeler ile tanım ve örnekleri şöyle sıralandı: - Müsait: Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen. (kadın) - Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa. (kadın) - Esnaf: Kötü yola sapmış olan kadın. Esnaftan bir kadın - Oynak: Davranışları ağırbaşlı olmayan (kadın veya kız). - Kirli: Aybaşı durumunda bulunan (kadın).

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER