Yavuzyilmaz, pistin genişletilmesini istedi

Yavuzyılmaz TBMM kürsüsünde konuştu

Yavuzyilmaz, pistin genişletilmesini istedi

Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Çaycuma havaalanı pistinin genişletilmesi, uzatılmasını gündeme getirdi. Meclis'te gerçekleştirilen konuşmasında Yavuzyılmaz şunları ifade etti:

'Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün görevleri nedir? Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün görevleri, Sayıştay raporundan size okuyorum: "Bakanlık tarafından verilen yetki kapsamında sivil havacılık kazalarının ve olayların soruşturmasını yapmak veya yaptırmak, sonuçlarına göre gerekli tedbirleri almak, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek ve aynı zamanda da gerekli izin ve sicil işlemlerini yapmak." Ancak, aynı zamanda, yine Sayıştay raporları diyor ki " Bu kurumlarda istihdam edilen personel -Devlet Hava Meydan İşletmesi dâhil olmak üzere- siyasi etkilere açık bir şekilde istihdam ediliyor." Bakın, rapordan okuyorum, Sayıştay raporu sayfa 3 diyor ki " Yürürlükte bulunan mevzuat gereği personel istihdamında istenilen nicelik ve nitelikte eleman alımının sağlanamaması, personel istihdamının siyasi etkilere açık bulunması." E, daha Sayıştay ne desin?

Yani AKP'lileri veya yandaş tabir edilen kişileri işe aldığınızın bir göstergesi bir ispatı bu. Şimdi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün karnesine hep birlikte bakalım. Bu karnede neler var? Bu karnede 30 Kasım 2007 yılında Isparta'da Keçiborlu Türbetepe mevkinde, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçen ve kaza yapan, toplam 57 vatandaşımızı kaybettiğimiz içinde 6 nükleer fizikçi ve toryum hızlandırıcısı üzerine çalışan bu bilim insanlarını kaybettiğimiz kaza. Bu kazada ne oldu? Bu kazada, aslında, WORD FOCUS'tan bu uçağı kiralayan Atlas Jet'in gerekli bakımları yaptırmadığı ve uçuşa da bu uçağın elverişli olmadığı tespiti yapıldı.

Bu izinleri veren, bu bakımları kontrol etmeyen Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüydü. Isparta 'da aynı zamanda bu dönemde havaalanında ILS cihazının bulunması gerekiyordu ama bu da bulunmadı. Dolayısıyla bir şekilde nükleer fizikçilerimizi ve toplam 57 vatandaşımızı kaybetmemiz, gerekli tedbirleri almamanın bir sonucu olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün görev ihmalinden de kaynaklanmıştır.

Bir diğer konu, Şırnak'ın Şenoba ilçesinde yüksek gerilim hatlarına takılarak yaşanan helikopter kazasında 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın ve ekibi -toplam 13 kişi- yine hayatını kaybetti.Bakın, yine Sayıştay raporunda diyor ki: "31/05/2017 tarihinde Şırnak'ta yaşanan helikopter kazası da maniaların uçuş emniyeti açısından ne kadar büyük tehlike yarattığını ortaya koymuştur." Peki, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bunu takip etti mi? Etmedi. Bakın, TEİAŞ ne diyor, biz KİT Komisyonunda sorduk ve TEİAŞ Genel Müdürlüğünden gelen yanıt şu: "31/10/2018 tarihi itibariyle 67.600 kilometre enerji iletim hattımızda 180 bin adet daha ikaz küresine ihtiyacımız bulunmaktadır." 180 bin adet ikaz küresine ihtiyaç vardır.Bir diğer konu, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin düşğü 25/3/2009 tarihindeki kazada Kahramanmaraş kontrollü hava sahasının biraz dışındaki, o elim, bütün Türkiye'de travma yaratan kaza. Kahramanmaraş Havalimanı'nda PSR, SSR radarları bulunmuyor, ILS cihazı bulunmuyor ve Kahramanmaraş manialar bakımından Türkiye'de en fazla maniaya sahip olan -19.394 maniası olan- bir yer. Eğer burada SSR, PSR radarları olsaydı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'ya kırk yedi saatte değil, yarım saatte ulaşş olacaktık.

Bu da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün büyük bir eksiği, hatasıdır. Evet iki konuyu burada daha vurgulayacağım Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü KİT komisyonu toplantısına yetkili göndermemişti. Bugün nasip oldu, bu kürsüden onları bir kez daha kınıyorum. Diğer bir konu, devlet hava meydanları işletmesinin 2018 yılında Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından gelen resmî yazıya göre Devlet Hava Meydanları İşletmelerindeki operasyon süresine göre havalimanlarının kapasite kullanım oranlarından size örnek vereceğim: Adıyaman Havalimanı yüzde 21, Erzincan Havalimanı yüzde 15, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı yüzde 13, Kocaeli Cengiz Topel havalimanı yüzde 6, Nevşehir Kapadokya Havalimanı yüzde 18, Zafer Havalimanı yüzde 18, havalimanlarını çalıştıramıyorsunuz. Aynı zamanda Zonguldak'ta Çaycuma havaalanını 30 metre genişliğinde 15 metre daha genişletmeniz.1881 metre uzunluğundaki mesafeyi de 750 metre daha uzattığınızda Zonguldak Çaycuma Havaalanı, yolcu taşıma kapasitesini de iki üç kat daha artıracaktır. Hem devletin imkanları ve yatırımları boşa gitmeyecektir, hem de bölgenin kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacaktır.

Sivil havacılık genel müdürlüğünün, düzgün bir koordinasyon yapması ve bu geçtiğimiz yıllardaki berbat karnesini düzeltmek ve topluma, kamuoyuna güven vermek için yeniden teşkilatlandırma yönünde çalışmasını diliyor, bütçenin hayırlı olmasını diliyorum.

* Uzman stenograf kontrolü ve son kontrolden geçmemiş tutanaktır.

 ** Bu adres eposta kabul etmemektedir. Cevap olarak posta göndermeyiniz. Talep ve görüşleriniz için [email protected] adresinden iletişim kurabilirsiniz.



 

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2019, 20:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER