Yavuzyılmaz; TYP İşçi Seçim Yöntemleri Torpile Davetiye Çıkartıyor!

Yavuzyılmaz; TYP İşçi Seçim Yöntemleri Torpile Davetiye Çıkartıyor!

Yavuzyılmaz; TYP İşçi Seçim Yöntemleri Torpile Davetiye Çıkartıyor!

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında geçici istihdam ile işe yerleştirilmesi planlanan 400’ü temizlik görevlisi, 230’u güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 630 işçinin alımıyla ilgili başvuru tarihi bugün dolarken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, programa alımlara istinaden değerlendirmelerde bulundu. 

Yavuzyılmaz, TYP kapsamında işe alımlarda ki işçi sayısı ve işçilerin seçim yöntemlerini eleştirerek, “bu yöntemler ile torpillilerin işe alınmasının önü açılmaktadır” dedi.

Yavuzyılmaz değerlendirmelerinde şu ifadelere yer verdi;

“Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında 258 günlük süre için, Zonguldak'taki okullarda çalıştırılmak üzere işe alınacak olan 630 temizlik ve güvenlik işçisi adaylarının, 3-4 Ekim tarihlerinde kurayla belirleneceği, İŞKUR Zonguldak İl Müdürlüğü tarafından açıklanmıştır. Dün yetkililerle yaptığım görüşmelerden anlaşılmaktadır ki, işçi alım yöntemindeki asıl adayların belirlenmesinde “kura yöntemi” seçilmesine rağmen, yedek listelerin belirlenmesinde “liste yöntemi” kullanılacaktır.

Asil kurasından adı çıktığı halde işe başlaması için gerekli şartları sağlayamayanların yerine yedek listede ki isimler devreye gireceği için ‘torpillilerin işe alınmasının da önü açılmış olacaktır.’ 


‘TYP Genelgesi değiştirilerek torpile zemin sağlanmıştır’ 

Aslında bu sorunun başlangıcı TYP programındaki iş alım usullerini belirleyen genelge ve yönetmeliklerdeki art niyetli değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Örnek vermek gerekirse Toplum Yararına Çalışma Programlarını düzenleyen 2013 tarihli Genelge, 14/11/2014 tarih ve 40006 sayılı Genel Müdür onayı ile değiştirilmiş, yedek listelerin belirlenmesi için kura usulünün seçilmesinin önü kapatılmıştır. Bu nedenle de yedek listelerin belirlenmesi için mülakata dayalı liste yöntemi ön plana çıkartılmıştır, böylelikle torpile zemin sağlanmıştır.


‘TYP vatandaşa DEVA mı REVA mı?’

TYP Programları ile işe kavuştum diye sevinen vatandaşlarımız, süresi azami 9 ay süren iş hayatlarında, bir işsizlik sayacı işler gibi her geçen gün sürenin dolacağı ve işten çıkartılacakları, o malum günü korku ile beklemektedir. Bu programlar, iktidar partisinin siyasi rüşveti, işsizlik verilerinin maskelenmesi amaçlarıyla kullanılmamalıdır. Vatandaşımız işten çıkartılma kaygısı taşımadan, insanca çalışma ve yaşama hakları vardır. Bu eksiklikleri ve suiistimalleri nedeniyle TYP, vatandaşa deva değil ne yazık ki görülen revadır. 

Kul hakkına girmeye hazırlanan siyasetçileri şimdiden uyarıyorum. Bu da bir nevi hırsızlık, bir nevi yolsuzluktur!
Vatandaşın, garibanın ahını almayın!”

Gündem

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2019, 17:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER